Talk of the market: Τραπεζικά νέφη και... ορόσημα

Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2020 11:10
UPD:11:15

Η έκθεση της Goldman Sachs δημιουργεί “νέφη” στο τραπεζικό κλίμα αλλά το είπε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πάολο Τζεντιλόνι, στις συναντήσεις του με τον υπουργό Οικονομικών και τον πρωθυπουργό, ότι η Ελλάδα πέρα από τις ιδιωτικοποιήσεις που πρέπει να προωθήσει, πρέπει φέρει αποτελέσματα και στο θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Εξάλλου, η έκθεση της Goldman Sachs ήρθε να επιβεβαιώσει τους αστερίσκους που είχαν βάλει νωρίτερα JP Morgan και Βank of America Merrill Lynch χαρακτηρίζοντας πρόκληση το στόχο μείωσης των NPEs λόγω του κεφαλαιακού κενού 3,4 δισ. ευρώ που πρέπει να καλύψουν μέχρι το τέλος του 2023. Ο οίκος που υποβάθμισε τη σύστασή του για την Τράπεζα Πειραιώς σε sell, διαρτήρησε τη σύστασή του σε neutral για Εθνική και Eurobank αλλά και buy για την Alpha Bank. 

Η Alpha Bank βρίσκεται άλλωστε στο επίκεντρο λόγω της επιτυχούς ομολογιακής έκδοσης. Η πρώτη έκδοση ομολόγου Tier ΙΙ της Alpha Bank συνιστά κομβικό σημείο για την υλοποίηση του Στρατηγικού της Σχεδίου, το οποίο έχει την έμπρακτη επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, όπως σχολίασε ο Βασίλειος Ψάλτης, CEO της τράπεζας. Το ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ έχει δεκαετή διάρκεια, με δυνατότητα ανάκλησης στα πέντε έτη, επιτόκιο 4,25% και είναι εισηγμένο στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Πάνω από 340 επενδυτές εκδήλωσαν ενδιαφέρον με κεφάλαια 5,1 δισ. ευρώ.

H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πήρε σκυτάλη στις εξελίξεις της Folli Follie. Με τηναιφνιδιαστική επίσκεψη ανθρώπων της χθες στα γραφεία της εταιρείας κλιμάκωσε την πίεση για την άντληση στοιχείων που θα διευκολύνουν την έρευνα και θα επιταχύνουν τις διαδικασίες με στόχο μια βιώσιμη λύση σε ένα πρόβλημα που υπονομεύει την αξιοπιστία της ελληνικής αγοράς. Είχε προηγηθεί αποπομπή του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, με ασφαλιστικά μέτρα και προσωρινή διαταγή στις 13.12.2019 και ακολούθησε η τοποθέτηση των κ.κ. Δ.Βαλαχή και Γ.Ιωαννίδη στο Δ.Σ.. Πλέον σχεδιάζεται, με τη χρήση των ίδιων νομικών εργαλείων, η πλήρης αναδιάρθρωση του Δ.Σ..

Το αίτημα ένταξης στα άρθρα 106 β και δ του Πτωχευτικού Κώδικα προς το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου ετοιμάζει το επιτελείο της Creta Farms, σε συνέχεια της συμφωνίας που υπεγράφη με πιστωτές και επενδυτή. Ο τελευταίος δεσμεύθηκε να εισφέρει 20 εκατ. ευρώ αναλαμβάνοντας μέρος των υποχρεώσεων, στο συνιολικό ύψος των οποίων προβλέπεται κούρεμα περίπου 64%

Στον ΟΠΑΠ 2.900 μέτοχοι ανταποκρίθηκαν θετικά στο πρόγραμμα επανεπένδυσης μερίσματος (scrip dividend), με τη συμμετοχή να ανέρχεται σε 48,2% του μετοχικού κεφαλαίου και με τον μεγαλύτερο μέτοχο, το Sazka Group να δίνει παρόν. Το ποσοστό συμμετοχής του ανέρχεται πλέον σε 41,7%.

Aρχίζει η μάχη του 5G. Δόθηκε χθες στη δημοσιότητα προς διαβούλευση κείμενο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για τη χορήγηση Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες των 700 MHz, 2 GHz, 3400 - 3800 MHz και 26 GHz. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν απόψεις μέχρι 10 Μαρτίου.

Μικτή εικόνα σήμερα για τους χρηματιστηριακούς δείκτες στην Κίνα, με εμφανή “κόπωση” μετά το ανοδικό σερί κόντρα στις αβεβαιότητες για τις επιπτώσεις στην οικονομία από την εξάπλωση του κορονοϊού. Η μείωση των δασμών και τα μέτρα της Κίνας για προώθηση καλύτερης εμπορικής σχέσης με τις ΗΠΑ ευνοούν τη Wall Street παρασύροντας και τις ευρωπαϊκές αγορές ενώ την ίδια ώρα η Αθήνα αναζητά προσανατολισμό. 

Οι ξένοι επενδυτές συμμετέχουν στην κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου με 66,1% έχοντας περιορίσει οριακά τη θέση τους κατά 0,4% τον Ιανουάριο (συνυπολογίζοντας την συμμετοχή του ΤΧΣ) συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα. Η συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ έκλεισε στα 50,06 δισ. ευρώ μειωμένη κατά 0,6% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα ενώ οι εισροές από ξένους επενδυτές στην ελληνική αγορά ήταν λιγότερες τον Ιανουάριο από τις εκροές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα