Κίνα: Μειώνει τους δασμούς σε αμερικανικά αγαθά 75 δισ. δολαρίων

Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2020 14:18
UPD:14:28
REUTERS/CHINA STRINGER NETWORK

Τη μείωση των δασμών σε εισαγωγές αμερικανικών αγαθών, αξίας 75 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε η Κινα, στο πλαίσιο των προσπαθειών του Πεκίνου να εφαρμόσει την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας με την Ουάσιγκτον.

Η ανακοίνωση για μείωση των δασμών ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν σε ράλι τις αγορές μετοχών και την Ευρώπη σε νέο ρεκόρ.

Αρχής γενομένης από τις 14 Φεβρουαρίου, η Κίνα θα μειώσει τους δασμούς σε ορισμένα προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ στο 5% από 10%, ενώ οι δασμοί σε άλλη κατηγορία αγαθών θα μειωθούν στο 2,5% από 5%, όπως υπογραμμίζει το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του. Οι δασμοί είχαν επιβληθεί τον Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο κατά την κορύφωση της εμπορικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο κορυφαίων οικονομιών.

Οι μειώσεις ανακοινώνονται την ώρα που ενισχύονται οι αμφιβολίες για το εάν το Πεκίνο έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει με την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας, στο πλαίσιο της οποίας έχει δεσμευθεί να αυξήσει τις αγορές αμερικανικών προϊόντων και υπηρεσιών κατά 200 δισ. δολάρια μέσα στην επόμενη διετία.

Η επιδημία του κοροναϊού που ξέσπασε στην Κίνα στα τέλη Ιανουαρίου και έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 20 χώρες έχει παραλύσει την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα. Παρ' όλα αυτά, η απόφαση για μείωση των δασμών καταδεικνύει ότι η κινεζική ηγεσία εμμένει στα σχέδια για εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα