Ποια τα δύο «κλειδιά» για την επιστροφή στην investment-grade βαθμίδα

Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020 10:41
UPD:10:48
REUTERS/JACKY NAEGELEN

Η ζήτηση-ρεκόρ από την πλευρά των επενδυτών στο νέο 15ετές ομόλογο της Ελλάδας -το πρώτο τόσο μεγάλης διάρκειας από την εποχή της κρίσης- αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα για την πλήρη επιστροφή της στις κεφαλαιαγορές. Παράλληλα, αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα βελτίωσης της εμπιστοσύνης των επενδυτών, σημειώνει το Reuters. Επόμενο στοίχημα η επιστροφή της πιστοληπτικής κατάταξης σε investment-grade βαθμίδα, κάτι που για ορισμενους αναλυτές αργεί ακόμη για να γίνει. 

Όπως σημειώνει το Reuters, η Αθήνα επιδίωκε την άντληση 2,5 δισ. ευρώ και η ζήτηση από την πλευρά των επενδυτών ξεπέρασε τα 18,8 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό από το 2017, χρονιά επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές έπειτα από πολυετή αποκλεισμό.

Μετά τις εκδόσεις ομολόγων διάρκειας έως και 10 ετών, η Ελλάδα επιδιώκει την παράταση του χρόνου ωρίμανσης του χρέους της, με πιο μακροπρόθεσμες εκδόσεις, σημειώνει το Reuters. 

«Η έξοδος με 15ετία αποτελεί κατά κάποιον τρόπο ένα κλειστό κλαμπ. Δεν είναι ότι κάθε συνταξιοδοτικό ταμείο, μακροπρόθεσμος επενδυτής θέλει να αγοράσει οποιασδήποτε διάρκειας χρεόγραφο, κατά συνέπεια αποτελεί μια ένδειξη ενισχυμένης εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα», ανέφερε στο Reuters τραπεζικό στέλεχος, που επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η ομολογιακή έκδοση ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, μετά την αναβάθμιση στην κατηγορία BB από τον οίκο Fitch και με θετική προοπτική, με τον οίκο να επικαλείται την οικονομική ανάπτυηξη και τη δημοσιονομική πειθαρχία, οδηγώντας σε βιωσιμότητα του κρατικού χρέους.

Η θετική προοπτική αναπτερώνει τις ελπίδες για επιστροφή της πιστοληπτικής κατάταξης της χώρας στην investment-grade βαθμίδα καθιστώντας έτσι τα ελληνικά ομόλογα επιλέξιμα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτές οι προσδοκίες έχουν ωθήσει την απόδοση του ελληνικού 10ετούς κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Σήμερα η απόδοση του 10ετούς κινείτο στο 1,20%.

Υπάρχουν όμως και αναλυτές που πιστεύουν ότι αργεί ακόμη η ώρα για επιστροφή σε επενδυτική βαθμίδα. «Είναι πολύ νωρίς ακόμη να πούμε πότε θα βελτιωθεί το credit outlook για το ελληνικό χρέος, αλλά για επιστροφή στην κατηγορία Investment-grade χρειάζεται όχι μόνο η ουσιαστική μείωση του χρέους αλλά και σημαντική επιτάχυνση της ανάπτυξης, τα οποία και τα δύο προς το παρόν λείπουν», δηλώνει ο Έντουαρντ Παρκ, deputy chief investment officer στην Brooks Macdonald, η οποία αποφάσισε να μην συμμετάσχει στην πώληση. 

Ο ΟΔΔΗΧ έχει δύο βασικά χρηματοδοτικά σενάρια για το 2020, ανάλογα με τις πρόωρες αποπληρωμές χρέους. Το ένα εκ των δύο εστιάζει στη μείωση του αποθέματων εντόκων (12,6 δισ. ευρώ) με την έκδοση κρατικών ομολόγων. «Νομίζω ότι εάν χρησιμοποιήσουν μακροπρόθεσμο χρέος για τη χρηματοδότηση της αγοράς εντόκων, αυτό είναι θετικό, ειδικά εάν οι οικονομικές συνθήκες δεν εξελιχθούν όπως αναμενόταν», εξηγεί ο Αντρέι Κουζνέτσοφ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Hermes Investment Management.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα