Market Beat: Οι αναταράξεις από τα γεωπολιτικά αλλοιώνουν και τα μηνύματα του ταμπλό

Παρασκευή, 03 Ιανουαρίου 2020 09:34
UPD:09:52

Του Κώστα Ιωαννίδη

Με ξεπούλημα αντιδρούν οι επενδυτές διεθνώς στο σημερινό φρέσκο αεροπορικό χτύπημα των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Οι ασιατικές αγορές υποχώρησαν σήμερα Παρασκευή 3/12, χάνοντας τα αρχικά τους κέρδη, ενώ οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν μετά τα  αεροπορικά χτυπήματα  των ΗΠΑ στο Ιράκ που σκότωσαν έναν ανώτερο ιρανό διοικητή, αυξάνοντας τις γεωπολιτικές εντάσεις. Σύμφωνα με το Reuters ο ιρανός στρατηγός Qassem Soleimani, επικεφαλής της στρατιωτικής ελίτ Quds Force και ο κορυφαίος διοικητής της ιρακινής πολιτοφυλακής Abu Mahdi al-Muhandis, σκοτώθηκαν νωρίς σήμερα μετά από αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ σε κονβόι  κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, δήλωσε το Πεντάγωνο.

Αξίζει αυτές τις μέρες που το κρύο θα κρατήσει αρκετούς επενδυτές σε κλειστούς χώρους, να δώσουν περισσότερο χρόνο στην παρακολούθηση της αγοράς που ξεκίνησε, μετά από την τεράστια επίδοσή της το 2019, με δυνατό ανοδικό βήμα. Μπορεί φέτος να υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες επιδόσεις από αυτές που εμφάνισαν πέρυσι τα τραπεζικά blue chip.

Με βάση τη στατιστική, τα μηνύματα από το φινάλε του 2019 και από το ποδαρικό του 2020 είναι αδύναμα, αν ληφθεί υπόψη η χαμηλή αξία συναλλαγών λόγω των αργιών της εποχής και του εορταστικού κλίματος. Ωστόσο δεν είναι μικρής σημασίας το βήμα που εμφάνισαν στην πρώτη σύνοδο του νέου έτους οι χρηματιστηριακοί δείκτες διεθνώς. Η Αθήνα ενισχύθηκε όσο και οι υπόλοιπες αγορές μετοχών της περιφέρειας του ευρώ.

Σήμερα όμως τα ασιατικά χρηματιστήρια άνοιξαν ανοδικά αλλά όταν έγινε γνωστό το χτύπημα της αεροπορίας των ΗΠΑ στο Ιράκ με το οποίο σκοτώθηκαν στελέχη της στρατιωτικής μηχανής της χώρας, η διάθεση για ρίσκο μεταμορφώθηκε σε τάση φυγής. Γιατί είναι άγνωστο το πώς θα αντιδράσουν οι ηγέτες του Ιράκ και πώς θα επηρεαστεί η δυναμική στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ από αυτή την εξέλιξη.

Μπορεί να ήταν για λόγους εντυπωσιασμού. Μπορεί και να κατάλαβαν ορισμένοι κάτι περισσότερο από τις επικεφαλίδες στον τύπο για την “υπογραφή” στη συμφωνία για ένα αγωγό αερίου που θα περνά από τα χωρικά ύδατα της χώρας, για τροφοδοτήσει της Ευρώπη. Αυτό που διαπιστώσαμε ως παρατηρητές των συναλλαγών, ήταν μια έντονη επιφύλαξη για συμμετοχή στο ξεκίνημα, αν και έγινε με ανοδικό χάσμα για τους βασικούς δείκτες.

Η ραθυμία των εμπλεκόμενων όμως έβαλε σε πειρασμό και σε σκέψεις τους λιγότερο βέβαιους,  για τις προσδοκίες της αγοράς σε σχέση με τις μετοχές του χαρτοφυλακίου τους. Το κάλιο πέντε και στο χέρι ήταν μάλλον η βάση της κυριαρχίας της προσφοράς στο μεγαλύτερο μέρος της πρώτης ώρας. Γιατί οι απώλειες που σχηματίστηκαν  ήταν μικρές και οι όγκοι αδύνατοι. Η δε διάθεση για συμμετοχή αυξανόταν με την πάροδο του χρόνου και βοηθούσε σίγουρα, το γεγονός πως οι δείκτες των χρηματιστηρίων του ευρώ εμφάνιζαν κλιμακούμενη άνοδο.

Η κεντρική διαφοροποίηση ήταν η απουσία ενίσχυσης των βασικών δεικτών από τα κέρδη του συνόλου των μετοχών του Τραπεζικού κλάδου, η υπερδιπλάσια άνοδος του FTSEM έναντι του 25άρη και το πλήθος των blue chip με κέρδη υπερδιπλάσια από του ΓΔ που έκλεισε πάνω από τις 930 μονάδες. Επίσης διαφορετική ήταν η πορεία του μέσου όρου στην Αθήνα καθώς από το τέλος της πρώτης ώρας εμφάνιζε μια κλιμακούμενη άνοδο με αποτέλεσμα το μέγιστο μέρας να έρθει στις δημοπρασίες και να αποτελέσει ένα ακόμα νέο ρεκόρ υψηλών σε βάθος αρκετών ετών. Οι περισσότεροι δείκτες στην Ευρώπη ανέβηκαν ψηλότερα σχετικά σύντομα και κατόπιν πέρασαν σε πλάγια κίνηση κοντά στα υψηλά του πρώτου μέρους.

Η στήλη δεν δηλώνει αρμόδια σε  πολιτικές αναλύσεις αλλά θεωρήσαμε χρήσιμο να μεταφέρουμε στους αναγνώστες την περιγραφή του Reuters γύρω από τη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed. Εκτιμούμε ωστόσο γνωρίζοντας τις αντιδράσεις των θεσμικών στις γεωπολιτικές εντάσεις ότι για την ώρα δεν θα παίξει σημαντικό ρόλο η κατάσταση που διαμορφώθηκε χθες με βάση την περιγραφή ενός πρακτορείου ειδήσεων που σέβεται η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα.

“Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ υπέγραψαν την Πέμπτη συμφωνία για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού 1.900 χιλιομέτρων για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα ταχέως αναπτυσσόμενα αέρια πεδία της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη.

Αν και η Τουρκία αντιτίθεται στο σχέδιο, οι χώρες στοχεύουν στην επίτευξη τελικής επενδυτικής απόφασης έως το 2022 και στην ολοκλήρωση του αγωγού μέχρι το 2025 για να βοηθήσει την Ευρώπη να διαφοροποιήσει τους ενεργειακούς της πόρους. Το έργο του αγωγού ανήκει στην IGI Poseidon, μια κοινή επιχείρηση μεταξύ της ελληνικής εταιρείας αερίου DEPA και της ιταλικής ενεργειακής ομάδας Edison. Η ΔΕΠΑ υπέγραψε την Πέμπτη επιστολή προθέσεων με την Energean, παραγωγό φυσικού αερίου με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο, να αγοράσει δύο δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από τα αέρια του Energean από το Ισραήλ μέσω του σχεδιαζόμενου αγωγού. Η Ελλάδα δήλωσε ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί μετά την υπογραφή της Ιταλίας.

Τον περασμένο μήνα, ένας Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να χτιστεί ο αγωγός EastMed, επειδή υπήρχε ήδη ο αγωγός Trans-Anatolian. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι δήλωσε ότι κάθε σχέδιο που αγνόησε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων για τους φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο θα αποτύχει.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσαν ότι η συμφωνία δεν στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε χώρας. Η περιοχή δεν διαθέτει σημαντική υποδομή πετρελαίου και φυσικού αερίου και οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ των χωρών - συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, της Ελλάδας, της Αιγύπτου, του Ισραήλ, του Λιβάνου και της Συρίας - τεντώνονται σε πολλά μέτωπα. Η υπογραφή του αγωγού EastMed έρχεται εβδομάδες μετά την Τουρκία και τη Λιβύη να συμφωνήσουν στα όρια της θάλασσας στη Μεσόγειο, μια κίνηση την οποία αντιτάχθηκε η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ. Οι αναλυτές αναφέρουν ότι το σύμφωνο θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο στον προτεινόμενο αγωγό ο οποίος θα έπρεπε να διασχίσει την προγραμματισμένη οικονομική ζώνη Τουρκίας-Λιβύης.

"Εάν η Τουρκία ενδιαφέρεται, η πόρτα είναι ανοιχτή. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για ένα είδος συνεργασίας, ενεργειακής συνεργασίας, επίσης με τους Τούρκους. Δεν είμαστε εναντίον των Τούρκων, αλλά είμαστε υπέρ του έργου του αγωγού φυσικού αερίου EastMed ", δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιούλα Στάινιτς.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Η ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ (μέσω Twitter) ότι θα υπογράψει την «πρώτη φάση» της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα στις 15 Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο προκάλεσε στην πρώτη συνεδρίαση του έτους άνοδο στη Wall Street. Επίσης οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Δεκεμβρίου, υποχώρησαν κατά 2.000, φτάνοντας στα 222.000. Το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από τις προβλέψεις των αναλυτών, που έκαναν λόγο για 225.000 νέες αιτήσεις.

Έτσι στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 1,16% ή 330 μονάδες στις 28.868,80, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,84% στις 3.257,85 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,33% στις 9.092,19 μονάδες.

Στον Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Walt Disney (+2,2%) και Apple (+2,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Dow (-1,6%) και Procter & Gamble (-1%).  Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς σημείωσε πτώση τριών μονάδων βάσης στο 1,88%.

ΕΥΡΩΠΗ

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην πρώτη συνεδρίαση του χρόνου. Η διάθεση για ρίσκο μεγάλωσε με ώθηση από ειδήσεις γύρω από το εμπόριο μετά από tweet του Προέδρου Τραμπ ότι η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας  πρώτης φάσης θα υπογραφεί σε δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με το Reuters, ο δείκτης ΡΜΙ για τον τομέα της μεταποίησης παραμένει από τον Φεβρουάριο χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που ξεχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Το Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στις 46,3 μονάδες, από 46,9 τον Νοέμβριο. Ήταν ωστόσο υψηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση για 45,9 μονάδες.

Στις  αγορές μετοχών, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,93% στις 419,72 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,82% στις 7.604,30 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 1,03% στις 13.385,93 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,06% στις 6.041,50 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ΜΙΒ του Μιλάνου ανέβηκε κατά 1,40% ενώ ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη κέρδισε +1,49%. Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,8% έναντι του δολαρίου στο 1,1172 από 1,1265 την Τρίτη.

ΧΑ: Σημαντικό άλμα +1,53% στο ποδαρικό με ευρύ αγοραστικό ενδιαφέρον

Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας και πρώτη του 2020, οι τιμές, μετά από άνοιγμα στις 917,99 με ανοδικό  χάσμα  (1,32 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (916,67), κινήθηκαν νευρικά με πτωτική κατεύθυνση. Στις 11:28 εμφανίστηκε το κατώτερο μέρας στις 916,11 από 913,63 μονάδες την προηγούμενη και αμέσως μετά ξεκίνησε η αναζήτηση για το ανώτερο μέρας που ορίστηκε προς το τέλος των συναλλαγών ήταν οι 929,36 από 919,71 μονάδες την Τρίτη. Η τάση στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά ήταν ευνοϊκή για τις μετοχικές αξίες με όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια στην Ευρώπη ανοδικά ενώ ανοδικά άνοιξε και η Wall Street.

Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου είναι άγνωστο αν άλλαξε την δυναμική της κυριαρχίας της ζήτησης στα τελευταία λεπτά με κατάληξη τη αύξηση των σημαντικών κερδών, που ίσχυαν μόνιμα από τις 11:40 και μετά. Στις 17:01 ο ΓΔ είχε τοποθετηθεί στις 929,11 μονάδες. Μετά την έναρξη των δημοπρασιών, η μικρή  προς τα άνω ώθηση οδήγησε στην εγγραφή  τιμών για τον ΓΔ λίγο κάτω από τις 931 μονάδες. Έτσι, έκλεισε στο νέο ανώτερο επίπεδο της διακύμανσής του, χωρίς κινήσεις ξεπουλήματος στις δημοπρασίες.

Τα blue chip που ώθησαν ανοδικά, με βάση τις μεταβολές τους ήταν ΕΛΛΑΚΤΩΡ +6,82%, ΔΕΗ +5,33%, ΟΛΠ + 4,81%, ΒΙΟ +3,88%, ΑΔΜΗΕ +3,66%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,57%, ΤΕΝΕΡΓ +3,39%, ΣΑΡ +3,17% και ΜΟΗ +3,01%.  Οι τράπεζες είχαν μεικτή τελική εικόνα. Μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά, ήταν ΑΛΦΑ -0,68% και ΕΥΡΩΒ -0,11%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου αν υπήρξε δεν βελτίωσε την τελική εικόνα. Ήταν σύνοδος με ανοδικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 62,399 από 61,649 δις ευρώ.

Τη σύνοδο σφράγισε υψηλότερο συναλλακτικό ενδιαφέρον έναντι της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 459.500 ευρώ (για ΕΥΡΩΒ). Η δε εμφάνιση κερδών σε 2 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, πιθανά δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αυτά εμφάνισαν διακύμανση της απόδοσης 7 μονάδες και με μεταβολή 4 μονάδες βάσης, η απόδοση από 1,47% έγινε 1,43%.

 Επηρέασαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,17%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -0,68% από +0,94%, την ΕΤΕ στο +0,83% από +0,67%, ΕΥΡΩΒ -0,11% από +1,27% και την ΠΕΙΡ στο +1,47% από -0,07%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν πολύ καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +2,10% από +0,31% την προηγούμενη σύνοδο.

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (23 από 11) blue chip έναντι των καθοδικών (2 από 12) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +1,53% οδηγήθηκε στις 930,71 από 916,67 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2322,16 από 2299,02 με μεταβολή +1,05%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 41,739 από 36,183 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 459.500 ευρώ. Στις μετοχές 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 37,096 από 34,259 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 2,376 από 0,994 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 85 από 49, των καθοδικών 18 από 36 και 20 από 27 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Διατήρηση των επιφυλάξεων αποτύπωσαν τα ΣΜΕ του 25άρη

Η αγορά στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας επαλήθευσε τις επιφυλάξεις των αναλυτών για το άμεσο μέλλον των τραπεζικών μετοχών, αλλά υπογράμμισε επίσης την πιθανή εξάπλωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε μετοχές με μικρότερη κεφαλαιοποίηση ή, σε blue chip εκτός των τραπεζικών. Βέβαια όσο διατηρείται ο Τραπεζικός δείκτης χαμηλότερα από την πρόσφατη κορυφή του στο τρίμηνο, οι μεταβολές του Γενικού Δείκτη θα είναι μεγαλύτερες του 25άρη στις ανοδικές συνεδρίες.

Στην πρώτη σύνοδο του έτους, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο από τις 11:06 ως τις 11:38 και από τις 12:25 ως τις 12:38 το υπόλοιπο διάστημα σε θετικό και μάλιστα με ανοδική κλίση στην πορεία του μετά τις 11:28. Τον έκλεισαν δε, 24,14 μονάδες ψηλότερα. Το μέγιστο στις 2322,16 μονάδες εμφανίστηκε στις 17:12. Ενώ η εγγραφή του ελάχιστου σημειώθηκε στις 10:36, και ήταν οι 2295,38. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 2317,41. Το κλείσιμο στις 2322,16 από 2298,02 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,05% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 11,899 από 5,893 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Ιανουαρίου διαμορφώθηκε στα 1410 με ανώτερο τις 2326,50, κατώτερο τις 2295,25 και τελευταίες πράξεις στις 2322,75 από 2291,00 μονάδες. Υπήρξε ενδιαφέρον και για τη σειρά Φεβρουαρίου με 85 συμβόλαια με ανώτερο τις 2327,50 και κατώτερο τις 2301,00 μονάδες, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 2323,50. Για τη σειρά Ιανουαρίου τα ανοικτά συμβόλαια έγιναν 10.690 από 10.244 και για την επόμενη 286 από 262 Ανοικτά ΣΜΕ.

Στα calls του 25άρη λήξης Ιανουαρίου, ο όγκος διαμορφώθηκε σε 7 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2200 ως τις 2350 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 22 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2200 και  τις 2350 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιανουαρίου άλλαξαν χέρια 127 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2200 ως τις 2350 μονάδες. Για την επόμενη σειρά ο όγκος ήταν 20 από 40 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2200 μονάδες.

Από την πρώτη μέρα των συναλλαγών στα παράγωγα φάνηκε πάντως πως οι traders στα ΣΜΕ του 25άρη, που είναι και τα πιο ακριβά,  δεν τολμούν να ορίσουν με ευκολία τιμές πάνω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης του υποκείμενου δείκτη. Φυσικά χρειάζεται να ληφθεί υπόψη ότι το ανώτερο χθες ήρθε στις δημοπρασίες.  Σε παγκόσμια κλίμακα από το πρωί χθες είχε εγκατασταθεί αισιοδοξία μετά την είδηση πως το Πεκίνο θα προχωρούσε σε επιπλέον μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας του.

Οι εγχώριοι παράγοντες ήταν από το πρωί συγκρατημένα αισιόδοξοι. Ξεχωρίσαμε το μήνυμα της Beta Sec.: “Χωρίς το άγχος του πολιτικού κινδύνου, το 2020 ξεκινάει με την ατζέντα να εμπεριέχει: το σχέδιο ‘Ηρακλής’ που θα βοηθήσει στην εξομάλυνση των NPEs, το μοντέλο ‘Target’, τη μετατροπή της ΔΕΗ και τις Ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ να θέτουν τον Ενεργειακό τομέα στο προσκήνιο. Η προσοχή και στις επικείμενες επαναξιολογήσεις της Οικονομίας, που θα βοηθήσουν στο συνολικό συναίσθημα των Ελληνικών περιουσιακών στοιχείων”. Τα blue chip που ώθησαν ανοδικά, με βάση τις μεταβολές τους ήταν ΕΛΛΑΚΤΩΡ +6,82%, ΔΕΗ +5,33%, ΟΛΠ + 4,81%, ΒΙΟ +3,88%, ΑΔΜΗΕ +3,66%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,57%, ΤΕΝΕΡΓ +3,39%, ΣΑΡ +3,17% και ΜΟΗ +3,01%. Θα λέγαμε λοιπόν ότι το ποδαρικό της νέας χρονιάς ήταν μια δήλωση αποκατάστασης “αδικιών” του 2019.

Οι εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ :“Απολογιστικά για το 2019, βαρύνουσας σημασίας είναι ότι συντελέστηκε η επιστροφή της εμπιστοσύνης για Ελληνικούς τίτλους, ομόλογα Κρατικά (7ετεις και 10ετεις τίτλοι) αλλά και Ιδιωτικά (Motor Oil, ΟΤΕ, Aegean, Μυτιληναίος, Τενέργα, Ελλάκτωρ κ.α.), διαχέοντας το μήνυμα ότι τόσο το Ελληνικό Δημόσιο, όσο και επιλεγμένες Εταιρείες είναι αξιόχρεοι. Την ίδια ώρα, η γιγαντιαία ΑΜΚ της Lamda, αλλά κα αρκετές μικρότερες, μετέδωσαν μήνυμα εμπιστοσύνης στις επενδυτικές προοπτικές των Εταιρειών που άντλησαν τα κεφάλαια.

Συνολικά, μέσω του Χ.Α. αντλήθηκαν κεφάλαια ύψους 1,3 δισ. ευρώ τον 2019, ενώ από κοινού με τις Διεθνείς Αγορές αντλήθηκαν 12,5 δισ. ευρώ. Διαγράφονται επομένως θετικές προσδοκίες σε σχέση με τη συνέχιση της άντλησης κεφαλαίων για επενδυτικούς σκοπούς από Εισηγμένες Εταιρείες και, ενδεχομένως, από εισαγωγές νέων Εταιρειών. Με τις Εταιρείες της ακίνητης περιουσίας (κλάδος ΑΕΑΑΠ), να θέτουν υποψηφιότητα για μια τέτοια διαδικασία κατά τους πρώτους μήνες του 2020”.

Αξίζει να αναφέρουμε εδώ το σχόλιο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ: “Η σημερινή (χθεσινή) άνοδος επετεύχθη χωρίς Τραπεζικές βοήθειες, κάτι που μπορεί να αλλάξει αν ο Τραπεζικός δείκτης δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 888 μονάδων. Η διάσπαση της 5μηνης συσσώρευσης του 900 κάνει την διαφορά, με την 1η συνεδρίαση του έτους να ξεκινάει με το δεξί. Είδαμε διάχυση της ρευστότητας σε όλο το Σύστημα, μετά από μεγάλο διάστημα, με τον FTSEM να δίνει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, θυμίζοντας ότι ήταν ‘short’ από τις 9 Σεπτεμβρίου και έχοντας κοντινό στόχο το 1243 και επόμενο το 1298 - 1300 επίπεδο”.

Η Leon Depolas Sec ανέφερε: “Ο ΓΔ εισήλθε στην νέα χρονιά μετά από 49,47% άνοδο και τις αποτιμήσεις να εμφανίζονται περισσότερο απαιτητικές. Είμαστε θετικοί για την νέα χρονιά, αλλά η επίτευξη ικανοποιητικών αποδόσεων θα εξαρτηθεί πολύ περισσότερο από τις κατάλληλες επιλογές τίτλων. Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, οι επιδιωκόμενες μεταρρυθμίσεις από την νέα Κυβέρνηση και φυσικά, το διεθνές περιβάλλον, κυρίως, θα κρίνουν την πορεία της Αγοράς, αλλά και την απαραίτητη βελτίωση των ‘hard data’’ της Οικονομίας”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ σχολίασε: 

“Η νέα χρηματιστηριακή χρονιά ξεκινά μέσα σε ένα αισιόδοξο κλίμα, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Σε αντίθεση με το 2018 που ξεκίνησε με αρνητικούς οιωνούς, αλλά έκλεισε θριαμβευτικά, η φετινή χρονιά δεν θα είναι ίδια με την περσινή, κυρίως στο 2ο εξάμηνο του έτους.

Το 1ο τρίμηνο του έτους μας προϊδεάζει για συνέχιση της ανοδικής κίνησης με πιθανότητες που πλησιάζουν το 90%, μελετώντας στατιστικά στοιχεία της περιόδου 1987 - 2019 και με δεδομένο ότι ο προηγηθείς Δεκέμβριος ήταν θετικός. Όμως η συνέχεια απαιτεί αυξημένη προσοχή. Οι Αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, αλλά & οι εμπορικές διαμάχες ΗΠΑ, Κίνας & Ευρωζώνης, που έχουν ακόμα πολύ δρόμο μέχρι την επίλυση τους, μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρές συνθήκες αποσταθεροποίησης. Ο συνδυασμός του εκρηκτικού Παγκόσμιου χρέους, που σύμφωνα με μελέτες θα ξεπεράσει το 2019 τα $255 τρισ. και η κόπωση του Παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης, είναι μεταβλητές που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και παράγοντες πιθανής αύξησης της μεταβλητότητας των Διεθνών Αγορών.

Οι μακροχρόνιες πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης αρχίζουν πλέον να μην δίνουν τα αποτελέσματα για τα όποια σχεδιάστηκαν, ενώ πολιτικές νεοπροστατευτισμού, πότε στο παρελθόν δεν βοήθησαν την Παγκόσμια ανάπτυξη. Συμπληρωματικά το γεγονός ότι οι Κεντρικές τράπεζες αυξάνουν την αποθεματοποίηση Χρυσού, μας βάζει σε περίεργες σκέψεις..

Όσο αναφορά την Ελληνική Αγορά, η πολιτική σταθερότητα, η επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών & των Ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και η στροφή προς φιλοεπενδυτικές πολιτικές & μειώσεις φορολογίας, θα βοηθήσουν να διατηρηθεί το θετικό κλίμα στην Κεφαλαιαγορά και να βελτιωθούν περαιτέρω οι μακροοικονομικοί δείκτες. Όμως γεωπολιτικοί κίνδυνοι (Τουρκική προκλητικότητα & Μεταναστευτικό) μπορούν εύκολα & γρήγορα να ανατρέψουν το θετικό κλίμα που έχει δρομολογηθεί.

Η Ελλάδα έχει κάνει σοβαρά βήματα στον εξορθολογισμό των μακροοικονομικών της μεγεθών (πρωτογενή πλεονάσματα κλπ). Κυρίως όμως κατάφερε να αναδιαρθρώσει την μακροχρόνια καμπύλη χρέους της και το επιτόκιο δανεισμού της (1,74%). Απαιτούνται όμως πολλά ακόμα να γίνουν και με γρηγορότερο ρυθμό, για να θωρακιστεί περαιτέρω από εξωγενείς διεθνείς κινδύνους, και αυτά που απομένουν είναι τα δυσκολότερα.

Το ασθενές, ακόμα, Τραπεζικό της Σύστημα, η αποβιομηχάνιση 100 δισ. € μίας 10ετιας, αλλά και η πληθυσμιακή συρρίκνωση (brain drain & υπογεννητικότητα) είναι τεράστιες προκλήσεις για το άμεσο μέλλον.

Μέσα σε αυτό το περιβάλον οι Εισηγμένες Επιχειρήσεις έχουν ολοκληρώσει στην πλειονότητά τους μελλοντικούς επιχειρηματικούς τους σχεδιασμούς, αλλά & τις αναδιαρθρώσεις τους, έχουν επιβιώσει & αναμένουν σε συνδυασμό με την μείωση των εταιρικών φορολογικών συντελεστών, να δρέψουν τους καρπούς της πολύχρονης & επίπονης προσπάθειάς τους, αυξάνοντας κερδοφορία & υλοποιώντας νέα επενδυτικά προγράμματα.

Όποια Επιχείρηση δεν ακολουθήσει τον ρυθμό, θα αντιμετωπίσει νέα προβλήματα λίαν συντόμως. Πλέον όμως δεν υπάρχουν ευκαιρίες και θα πρέπει να αποδείξουν ότι αξίζουν υψηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, μέσα από το τελικό αποτέλεσμα που αναμένεται για το 2020.

Συμπερασματικά αναμένουμε τουλάχιστον για το 1ο 4μηνο του 2020 η εξελισσόμενη ανοδική κίνηση της Αγοράς να συνεχιστεί, “καλώς εχόντων των πραγμάτων”...

Οι εναλλασσόμενοι πρωταγωνιστές μας βοηθούν να παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις & εξωστρέφεια, ακολουθώντας την “φίλη μας ανοδική τάση”.

Διακινδυνεύοντας μια πρόβλεψη, και χωρίς να θέλουμε να γίνουμε δυσάρεστοι διαταράσσοντας την εορταστική διάθεση των Συμμετεχόντων, οφείλουμε να εστιάσουμε την προσοχή των Επενδυτών, χρονικά όσο προχωρούμε προς το 2ο τετράμηνο του έτους, αλλά και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επενδυτικών τους επιλογών. Γιατί ως γνωστόν ‘οι προηγούμενες αποδόσεις δεν εξασφαλίζουν και τις μελλοντικές”.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές υποχώρησαν σήμερα Παρασκευή 3/12, χάνοντας τα αρχικά τους κέρδη, ενώ οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν μετά τα  αεροπορικά χτυπήματα  των ΗΠΑ στο Ιράκ που σκότωσαν έναν ανώτερο ιρανό διοικητή, αυξάνοντας τις γεωπολιτικές εντάσεις. Σύμφωνα με το Reuters ο ιρανός στρατηγός Qassem Soleimani, επικεφαλής της στρατιωτικής ελίτ Quds Force και ο κορυφαίος διοικητής της ιρακινής πολιτοφυλακής Abu Mahdi al-Muhandis, σκοτώθηκαν νωρίς σήμερα μετά από αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ σε κονβόι  κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, δήλωσε το Πεντάγωνο.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας και του Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας είχε αγγίξει το υψηλότερο σημείο από τις 15 Ιουνίου του 2018 στις πρώτες συναλλαγές, αλλά μετά από αναφορές για την αεροπορική επιδρομή έπεσε. Η τελευταία τιμή στις 8:40 δική μας ώρα αντιστοιχούσε σε πτώση -0,16% αν και είχε βρεθεί να χάνει ως -0,26%.

Ο Σύνθετος δείκτης της Κίνας, ένας από τους περισσότερο κερδισμένους δείκτες στον κόσμο τον περασμένο χρόνο, επίσης βρέθηκε σε αρνητικό πεδίο, χάνοντας  -0,25% αλλά στις 8:40 δική μας ώρα εμφάνιζε πάλι κέρδη +0,13%. Οι μετοχές της Αυστραλίας ήταν κατά 0,64% υψηλότερα στις 6733 μονάδες περίπου, αλλά 50 μονάδες χαμηλότερα από τα επίπεδα που κατέκτησε νωρίτερα.

"Εξακολουθεί να είναι πολύ ασαφές το ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στην αγορά μετοχών στις ΗΠΑ", δήλωσε ο Tapas Strickland, της National Australia Bank. Ωστόσο, οι χρηματιστηριακές πράξεις στις ασιατικές συναλλαγές αποτύπωσαν μια ζοφερή μέρα για τη Wall Street μετά τις αεροπορικές επιδρομές, με τα ΣΜΕ του S & P 500 να χάνουν -0,8%.

Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή αναστάτωσαν ένα ράλι για τον δείκτη MSCI, ο οποίος τελείωσε στο υψηλότερο κλείσιμο του, για περισσότερο από 18 μήνες την Πέμπτη. Στο πλαίσιο της απόψυξης των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, οι παγκόσμιες αγορές γνώρισαν ανανεωμένη όρεξη για περιουσιακά στοιχεία κινδύνου. Οι μετοχές είχαν λάβει περαιτέρω υποστήριξη από στοιχεία την Πέμπτη που δείχνουν ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα στην Κίνα συνέχισε να αυξάνεται με σταθερούς ρυθμούς το Δεκέμβριο και ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε.

Οι αγορές στην Ιαπωνία παραμένουν κλειστές για εθνικές αργίες.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα