Η σκοτεινή «γωνιά» της Wall Street

Παρασκευή, 03 Ιανουαρίου 2020 09:15
UPD:09:15
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Mια νέα δεκαετία, νέο ιστορικό ρεκόρ για τις αμερικανικές μετοχές, που έκαναν χθες ποδαρικό της νέας χρονιάς συνεχίζοντας το μακροβιότερο ράλι της σύγχρονης ιστορίας. Την ώρα όμως που οι μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης συνεχίζουν την ανιούσα, υπάρχει μια μικρή «γωνιά» της αγοράς που δεν συμμετέχει στο κλίμα ευφορίας.

Όσοι στοιχημάτισαν στις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, η πρώτη συνεδρίαση του έτους ήταν σκέτη απογοήτευση. Την ώρα που ο S&P 500 σημείωνε νέο ιστορικό ρεκόρ, με άνοδο 0,8%, ο δείκτης Russell 2000 μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης υποχωρούσε 0,1%. Ο συγκεκριμένος δείκτης θεωρείται συχνά ως αντιπροσωπευτικός των επιδόσεων της οικονομίας. Και είναι η πρώτη φορά από το 2013 που αρχίζει τη χρονιά με απώλειες.

Μπορεί, όπως λέει η παροιμία «ένας κούκος να μην φέρνει την άνοιξη», οι απογοητευτικές όμως επιδόσεις του δείκτη έρχονται σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα ευνοήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι απώλειες του Russell 2000 συνέπεσαν με την άμβλυνση της καμπύλης αποδόσεων, μια ένδειξη ότι οι επενδυτές ενδεχομένως να αναπροσαρμόζουν τις υποθέσεις τους για την ανάπτυξη, αφότου οι περισσότερες κατηγορίες ενεργητικού -απο μετοχές μέχρι σταθερό εισόδημα- γνώρισαν τις καλύτερες επιδόσεις της δεκαετίας το 2019, επισημαίνει ο Λάρι Βάις, επικεφαλής διαπραγμάτευσης μετοχών στην Instinet LLC. «Μπορεί οι περισσότεροι να πιστεύουν ότι θα αποφύγουμε την ύφεση το 2020, υπάρχουν όμως και ενδείξεις που δείχνουν βραδύτερη ανάπτυξη», εξηγεί ο κ. Βάις.

Ο S&P 500 έκανε χθες άλμα 0,84% ενώ την πρώτη συνεδρίαση του 2018 είχε ενισχυθεί 0,83% και 0,85% το 2017. Εν τω μεταξύ, ο Russell 2000 κινήθηκε πτωτικά σε τέσσερις από τις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις, εν αντιθέσει με τις ευρύτερες ανοδικές τάσεις της αγοράς. Η διαφοροποίηση στις επιδόσεις οφείλεται εν μέρει στις διαφορές στη σύνθεση μεταξύ των δεικτών μεγάλης και μικρής κεφαλαιοποίησης. Για παράδειγμα, οι μετοχές τεχνολογίας αντιπροσωπεύουν μόλις το ένα πέμπτο του Russell και το ένα-τρίτο του S&P 500.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα