Market Beat: Θέμα χρόνου οι “άθλοι” του “Ηρακλή” με αντικρουόμενες τις εξελίξεις διεθνώς

Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019 10:20
UPD:10:22

Του Κώστα Ιωαννίδη

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Είναι σχεδόν βέβαιο πως η χθεσινή αντίδραση στην Αθηναϊκή αγορά δεν είχε βάση την επενδυτική απληστία, αλλά τον φόβο των θεσμικών από την πιθανότητα να επιδεινωθεί η εικόνα της αγοράς σε τέτοιο βαθμό που να μην συμμαζεύεται η προσφορά. Το πρόσημο της μεταβολής παίχθηκε ως το τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης με τους συναλλασσόμενους υπό την σκλαβιά του άγχους να κρατήσουν τα προσχήματα μια μέρα σκληρή παγκοσμίως για τις μετοχές. Χάθηκε το (+), κρατήθηκαν οι 860 μονάδες.        

Οι ασιατικές αγορές μετοχών κινήθηκαν οριακά ψηλότερα σήμερα Τετάρτη 11/12, μετά τις απώλειες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την προθεσμία της 15 Δεκεμβρίου για τον επόμενο γύρο αμερικανικών δασμών στις κινεζικές εισαγωγές που θα επιβληθούν.

Ενώ η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ακόμα να επιλύσουν τις διαφορές στο εμπόριο, αξιωματούχοι από τον Καναδά, το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν μια νέα αναθεώρηση του παλαιού εμπορικού συμφώνου της Βόρειας Αμερικής. Μια έκθεση της Wall Street Journal ότι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Κίνας προετοίμαζαν την κατάσταση για καθυστέρηση στο νέο γύρο δασμών που θα επέβαλαν οι ΗΠΑ από τις 15 Δεκέμβρη επηρέασε τα ομόλογα, αλλά δεν άλλαξε το κλίμα για τις μετοχές, δεδομένου ότι δεν πρότειναν λύση στην εμπορική σύγκρουση.

Η αγορά σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές και τους διεθνείς επενδυτικούς Οίκους βρίσκεται προ μιας αναμενόμενης χρόνια εξέλιξης που αφορά το Τραπεζικό μας σύστημα και το βαρύδι που αφορά στα κόκκινα δάνεια. Από την Ν δανειστήκαμε τα ακόλουθα:

Κατατέθηκε στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για τον Ηρακλή στη Βουλή, προκειμένου να συζητηθεί στην ολομέλεια την Πέμπτη. Το απόγευμα θα αναρτηθεί και στον ιστότοπο της ΕΚΤ η έκθεση γνώμης του θεσμού για το νομοσχέδιο. Ηδη ωστόσο φαίνεται ότι οι όποιες αλλαγές έχουν συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρετέθη  στο συνέδριο Capital Link 21 στην Νέα Υόρκη ο ομιλητής Υπουργός Εμπορίου κ Γουίλμπουρ Ρος μίλησε με εξαιρετικά ευνοϊκά σχόλια για όλο το εύρος των πρόσφατων κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων και των επιπτώσεων που θα έχουν για την προσέλκυση των επενδυτών.  

 Πιο συγκεκριμένα αναφερόμενος στις πρόσφατες τραπεζικές μεταρρυθμισεις είπε ότι « σήμερα - που η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή για ψήφιση  τον νόμο για την μείωση των κόκκινων δανείων θα είναι μια μεγάλη μέρα για την Ελλάδα ο νομος θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να απελευθερωθούν από το βάρος αυτό και έτσι θα μπορέσουν να ενεργοποιηθούν προσφέροντας ρευστότητα στην ελληνική οικονομία.

Αλλά εκτός αυτών, έχουμε και την απόφαση της Fed στις ΗΠΑ, που μπορεί να αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, αλλά θα σχολιάσει τη οικονομική πραγματικότητα με τις προσδοκίες για το μέλλον να είναι αυτό που περιμένουν οι επενδυτές.

Στην Αθήνα χθες προσπάθησαν αλλά…  Για να περάσει μετά τις 15:00 ο τζίρος τα 34 εκατ. ευρώ, λειτούργησε ο φόβος, αλλά υπέρ της εισαγωγής εντολών αγοράς. Γιατί πολλοί αντιλαμβάνονται πως αν περάσει ο ΓΔ τις 860 με πορεία προς χαμηλότερα επίπεδα, θα πάρει η μπάλα τις τιμές και μετά θα ξεκινήσουν οι κινήσεις πανικού. Έτσι, παρά την αρνητικότητα στο κλίμα των χρηματιστηρίων σε Ευρώπη και Ασία, ειδικά από την ώρα που τα futures των βασικών δεικτών της Wall Street άρχισαν να ειδοποιούν για άνοιγμα με υπολογίσιμη πτώση, υπερασπίστηκαν… την τιμή των Τραπεζών.

Δυο κινήσεις που είχαν διάρκεια ως την τελευταία και κρισιμότερη ώρα της διαπραγμάτευσης αξίζουν αναφοράς. Το άνοιγμα (στις 861,53 με πτωτικό χάσμα 2,2 μονάδων) αποτέλεσε και κατώτερο μέρας και το ανώτερο (στις 867,18) σημειώθηκε στις 10:46 επίσης στα πρώτα λεπτά . Λες και θεωρήθηκε από τους ισχυρούς παράγοντες της αγοράς απαραίτητο να οριστούν από νωρίς τα όρια της ημερήσιας διακύμανσης.

Μετά τις 10:47 ξεκίνησαν να εμφανίζονται κύματα εντολών πώλησης σε διάφορες μετοχές του 25άρη. Αλλά χθες υπήρχε απορρόφηση των πιέσεων με αποτέλεσμα η πορεία του μέσου όρου να αποτελείται από αρκετά U με τάση για αναζήτηση κατώτερου χαμηλότερα από το αρχικό χωρίς επιτυχία. Η χαμηλότερη τιμή ενδοσυνεδριακά ήταν οι 861,58 μονάδες στις 14:23 και κατόπιν η ζήτηση απόκτησε σχεδόν σταθερά υπεροχή έναντι της προσφοράς. Έτσι στις 16:05 ο ΓΔ πλησίασε πάλι τις 866. Για να συμβούν όλα αυτά ο τζίρος είχε ξεπεράσει τα 41 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 4,747 εκατ.

Το αρνητικό που δεν έλεγε να αλλάξει ήταν οι απώλειες του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με συνέπεια, στην “ηρωικά ανοδική” συνεδρία της Τρίτης, το πλήθος των καθοδικών μετοχών στις 16:15 να είναι σχεδόν διπλάσιο από τις ανοδικές, με τη σχέση στο 36 με 65.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Οι επενδυτές αρχίζουν και προεξοφλούν αδιέξοδο στην πιθανή μια «αρχική» εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας πριν τη λήξη της διορίας για την επιβολή επιπλέον δασμών σε κινεζικά προϊόντα στις 15 Δεκεμβρίου. Στη Wall Street, ο Dow Jones υποχώρησε -0,10% ή 28 μονάδες στις 27.881,72, ο S&P κατέγραψε απώλειες -0,11% στις 3.132,52 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -0,07% στις 8.616,18 μονάδες.

Στον δείκτη Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Apple (+0,6%) και Pfizer (+0,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των 3M Co (-1,4%) και Boeing (-1%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε άνοδο 0,4% στα 59,24 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,2% στα 1.468 δολάρια την ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1095 δολάρια από 1,1067 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς σημείωσε άνοδο μίας μονάδας βάσης στο 1,84%.

ΕΥΡΩΠΗ

Το οικονομικό κλίμα στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία γυρίζει θετικά όπως μεταδίδει το MarketWatch. Σύμφωνα με το ινστιτούτο ZEW, ο δείκτης έφτασε στις 10,7 μονάδες, καταγράφοντας ισχυρή άνοδο από τις -2,1 του Νοεμβρίου. Είναι το πιο υψηλό σημείο των τελευταίων 21 μηνών.

Επίσης, με τον πιο χαμηλό ρυθμό των τελευταίων σχεδόν επτά ετών αναπτύχθηκε η βρετανική οικονομία τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας (ONS). Όπως μεταδίδει το Reuters, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σημειώνοντας την πιο αδύναμη ανάπτυξη από τον Μάρτιο του 2012. Η οικονομία δεν έδειξε κάποια αλλαγή σε μηνιαία βάση, αν και οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι αναπτυχθεί κατά 0,1%.

Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,26% στις 405,34 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -0,28% στις 7.213,76 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -0,27% στις 13.070,72 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,18% στις 5.848,03 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ΙΒΕΧ έπεσε -0,36% και ο ΜΙΒ στο Μιλάνο κέρδισε +0,72%.

ΧΑ

Μικρή πτώση, λόγω άμυνας στις Τράπεζες, με κυριαρχία των πωλητών στο τέλος        

Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι τιμές, μετά από άνοιγμα στις 861,53 με πτωτικό χάσμα  (2,24 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (863,77), κινήθηκαν νευρικά και σύντομα διαπιστώθηκε πως η άνοδος των πρώτων λεπτών οδηγούσε σε αναζήτηση του μέγιστου μέρας. Σημειώθηκε στις 10:46 και ήταν οι 867,18 από 873,37 μονάδες την προηγούμενη. Κατόπιν ξεκίνησε μια πλάγια πορεία που ως τις 12:00 κράτησε τον ΓΔ πάνω από το κλείσιμο της Δευτέρας και στις  14:24 φάνηκε πως ολοκληρώθηκε η αναζήτηση του ελάχιστου μέρας, αφού το χαμηλότερο επίπεδο μετά το μέγιστο ήταν οι 861,58 έναντι των 861,53 στο άνοιγμα από τις 862,08 μονάδες χαμηλό την προηγούμενη. Κατόπιν ξεκίνησε μια ανοδική κίνηση, που τον οδήγησε οριακά κάτω από τις 866 μονάδες και το κλίμα άλλαξε η γενικευμένα πτωτική εικόνα των βασικών δεικτών στην Νέα Υόρκη και στην Ευρώπη. Έτσι στις 17:01 τον άφησαν στις 863,83 μονάδες.

Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου δεν άλλαξε την ισορροπία που ίσχυε μόνιμα από τις 15:20 ως τις 16:57, καθώς σε αυτό το διάστημα είχαμε μικρά κέρδη για τον ΓΔ. Μετά την έναρξη των δημοπρασιών, η πτωτική κίνηση οδήγησε στην εγγραφή  τιμών για τον ΓΔ κάτω από τις 862 μονάδες. Έτσι, ο ΓΔ έκλεισε πολύ κοντά στο κατώτερο της διακύμανσής του, αφού στις δημοπρασίες τον ώθησαν προς χαμηλότερα επίπεδα.

Οι πολλές εναλλαγές στην υπεροχή της προσφοράς έναντι της ζήτησης στη διαπραγμάτευση και των 4 τραπεζικών μετοχών του 25άρη στο πρώτο μέρος, και η επικράτηση της ζήτησης από τις 14:20 ως τις 16:40, καθόρισαν την πορεία του μέσου όρου. Ενισχυτές των πιέσεων στην τιμή του ήταν οι μετοχές των ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΜΟΗ ΦΡΛΚ ΑΔΜΗΕ και ΟΤΕ.

Οι εντολές πώλησης δεν έφεραν ισοδύναμο αποτέλεσμα για τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες ως το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Ο δείκτης τους σημείωσε μέγιστο μέρας στις 840,17 από 845,19 μονάδες, και υποχρεώθηκε να βρεθεί τρεις φορές οριακά γύρω από τις 824 μονάδες. Συνεπώς η δυναμική τους βοήθησε τον ΓΔ να μην βρεθεί πολύ χαμηλότερα από τις 862. Το επίπεδο των 880, μπορεί να θεωρηθεί πλέον σαν αντίσταση μετά το -0,24% στο κλείσιμο.

Ήταν κυρίως πλάγια η κίνηση του ΓΔ,  με το 85% του χρόνου του σε θετικό πεδίο κατά την ελεύθερη διαπραγμάτευση με τις κινήσεις επιδιόρθωσης αλλά και απωλειών στα blue chip στο δεύτερο μέρος, που συνοδεύτηκαν από ανώτερο του πρώτου μέρους τζίρο      

Τα blue chip που ώθησαν ανοδικά, εκτός Τραπεζών, με βάση τις μέτριων διαστάσεων μεταβολές τους ήταν οι ΤΕΝΕΡΓ +2,07%, ΔΕΗ +1,60% ΟΠΑΠ +1,10%, ΛΑΜΔΑ +0,96%, και ΜΥΤΙΛ +0,84%.  Οι τράπεζες είχαν ανοδική τελική εικόνα. Οι μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά, ήταν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,81%, ΜΟΗ -1,96%, ΦΡΛΚ -1,85%, ΑΔΜΗΕ -1,64%, ΟΤΕ -1,35% και  ΜΠΕΛΑ -0,95%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου δεν βελτίωσε την τελική εικόνα. Ήταν σύνοδος με πτωτικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 58,545 από 58,699 δις ευρώ.

Τη σύνοδο σφράγισε καλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον έναντι της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 4,747 εκατ. ευρώ (για ΜΠΕΛΑ και ΟΠΑΠ). Η δε εμφάνιση απωλειών σε 1 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, πιθανά δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αυτά εμφάνισαν διακύμανση της απόδοσης 3 μονάδες και με μεταβολή 2 μονάδες βάσης, η απόδοση από 1,39% κατέληξε στο 1,37%.

 Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,39%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -0,11% από -2,26%, την ΕΤΕ στο +1,39% από -2,40%, ΕΥΡΩΒ +0,35% από -2,40% και την ΠΕΙΡ στο +0,27% από -2,48%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή -1,34% από -1,77% την προηγούμενη σύνοδο.

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (9 από 5) blue chip έναντι των καθοδικών (19 από 15) και δυο ΣΕΝΕΡ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -0,24% οδηγήθηκε στις 861,67 από 863,77 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2169,91 από 2174,61 με μεταβολή -0,22%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 60,041 από 57,122 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 4,747 από 8,463 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν  51,378 από 44,986 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,894 από 1,149 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 39 από 25, των καθοδικών 60 από 81 και 21 από 22 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Ουδετερότητα σφραγίζει το πνεύμα των συναλλαγών

Στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό και σε αρνητικό πεδίο, αλλά τον έκλεισαν 4,70 μονάδες χαμηλότερα. Το μέγιστο στις 2183,06 μονάδες, εμφανίστηκε στις 13:14. Ενώ ακολούθησε στις 14:05 η εγγραφή του ελάχιστου στις 2169,46 μονάδες. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 2176,04. Το κλείσιμο στις 2169,91 από 2174,61 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,22% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 9,866 από 14,870 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε στα 800 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2183,25, κατώτερο τις 2168,00 μονάδες και τελευταίες πράξεις στις 2172,00 από 2172,25. Διακινήθηκαν επίσης 211 ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου με ανώτερο τις 2182,75 κατώτερο τις 2167,00 και τελευταίες πράξεις στις 2175,00 μονάδες. Για την κυρίαρχη σειρά άφησαν ανοιχτά 9.580 από 9.718 ΣΜΕ. Για τη σειρά Ιανουαρίου τα ανοικτά συμβόλαια έγιναν 492 από 472.

Στα calls του 25άρη λήξης Δεκεμβρίου, ο όγκος διαμορφώθηκε σε 6 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2200 ως τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 74 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2200 και 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Δεκεμβρίου άλλαξαν χέρια 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2150 μονάδες. Για την επόμενη σειρά (Ιανουαρίου) ο όγκος ήταν 21 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2100 και τις 2150 μονάδες.

Οι επιφυλάξεις που αποτυπώνονται στη διαπραγμάτευση των μετοχικών αξιών παγκόσμια δηλητηριάζουν την προσπάθεια ορισμένων  ισχυρών θεσμικών να αποτελέσουν στήριξη που θα φρενάρει την πτώση τα επίπεδα μεταξύ 855 και 860 μονάδων, για τον μέσο όρο. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τιμές γύρω από τις 2170 μονάδες για τον 25άρη. Την ίδια ώρα η κάθοδος του FTSEM από τις 31 Ιουλίου ως και χθες χωρίς ενδείξεις για ύπαρξη πυθμένα παρέμεινε ανησυχία που αφορά και ιδιώτες επενδυτές.  Η συλλογή εκτιμήσεων έδωσε τα ακόλουθα μηνύματα:

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε: “Τα παρόντα αρνητικά δεδομένα της ατμόσφαιρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, για τις τρέχουσες ημέρες, από κοινού με τη συντήρηση της γεωπολιτικής αβεβαιότητας, δεν ευνοούν την εκτροφή αισιοδοξίας και την ανάληψη επενδυτικών κινδύνων. Την ίδια ώρα, ανάλογη εικόνα αβεβαιοτήτων αναδύει και το διεθνές περιβάλλον. Κρίσιμης σημασίας πάντως είναι η επιβεβαίωση της στήριξης στην περιοχή των 860 - 850 μονάδων για το ΓΔ, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση”.

Η Leon Depolas Sec σημείωσε το πρωί:  “Συνεχίζεται η διολίσθηση του ΓΔ εντός της περιοχή στήριξης των 865 - 855 μονάδων, αν και με όγκο χαμηλότερο των μέσων όρων. Η βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα θα παραμείνει αυξημένη, καθώς μεταξύ άλλων πλησιάζει και η περίοδος εκπνοής των Παραγώγων τριμηνιαίου κύκλου, αλλά και της τελευταίας σειράς του έτους. Από αρχές του μήνα και με εξαίρεση τον FTSE 100 (-1,76%) είμαστε το μοναδικό Χρηματιστήριο που καταγράφει απώλειες (-4,43%). Αυτό ισχύει και για το τελευταίο τρίμηνο μέχρι και την χθεσινή συνεδρίαση (-0,65%). Αυτό το αποδίδουμε στην υπεραπόδοση του Χ.Α., από τις αρχές του έτους. Χαμηλές πτήσεις και όγκοι στο εξωτερικό καταγράφηκαν, εν αναμονή των εξελίξεων”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ στο δεύτερο σχόλιό του για τον Δεκέμβριο με τίτλο ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΦΑΙΜΑΞΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ Χ.Α. παρατηρούσε:

Οι προσδοκίες για εδραίωση της παραμονής του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες διαψεύδονται κατά το 1ο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Η αφαίμαξη ρευστότητας λόγω των μεγάλων ομολογιακών και μετοχικών εκδόσεων που απασχολούν την επενδυτική κοινότητα (Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Lamda Development, Briq) ύψους 1,8 δις. ευρώ, η παραδοσιακή αποχή των διαχειριστών τον τελευταίο μήνα του έτους αλλά και η γεωπολιτική αστάθεια  στην Α. Μεσόγειο λόγω της τουρκικής επιθετικότητας, έχουν σαν αποτέλεσμα τη διαμόρφωση συνθηκών συναλλακτικής υποτονικότητας στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η  επενδυτική ψυχολογία  επιδεινώνεται οδηγώντας τους διαχειριστές σε περαιτέρω απροθυμία ανάληψης επενδυτικών κινδύνων. Ενόσω μάλιστα η ειδησεογραφία δεν τροφοδοτείται από θετικές εξελίξεις, αγνοώντας έτσι επιδεικτικά την επίδοση-έκπληξη  του ΑΕΠ για το 3ο τρίμηνο (+2,3%) λόγω του αυξημένου τουρισμού.

Έτσι, με χαμηλές συναλλαγές οι πωλητές καθοδήγησαν το Γ.Δ. προς την περιοχή των 860 μονάδων όπου επιβεβαιώθηκε ότι παραμένει η ισχυρή στήριξη. Με την κατάθεση του σχεδίου για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, σχέδιο Ηρακλής, που κατατίθεται άμεσα να αποτελεί το δυνητικό καταλύτη για την κινητοποίηση του στρατοπέδου των αγοραστών, ώστε μέσω των συστημικών τραπεζών και με τη συμμετοχή επιλεγμένων δεικτοβαρών τίτλων να επιδιωχθεί η επάνοδος του Γ.Δ. στην περιοχή των 900 μονάδων. Με τη διαδικασία της επιτυχούς ολοκλήρωσης της ύψους 650 εκ. ευρώ ΑΜΚ της Lamda Development την προσεχή Παρασκευή να μεταφέρει ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης για την άμεση δρομολόγηση του έργου στο Ελληνικό και επομένως για την αναβάθμιση των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.

Την ίδια ώρα οι εξελίξεις στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα πυκνές. Το κατηγορητήριο σε βάρος του Προέδρου Trump αναμένεται να οδηγήσει τον Πρόεδρο στη διαδικασία  παραπομπής του  για  δίκη από τα νομοθετικά σώματα.  Η Fed καλείται να αποφασίσει αύριο για τα παρεμβατικά της επιτόκια με τα στοιχεία της αγοράς εργασίας να μην συνηγορούν σε περαιτέρω υποχώρησή τους, αντίθετα δηλαδή με την επιθυμία του Προέδρου που συνδέει το δολάριο με την διαπραγμάτευση των ΗΠΑ με την Κίνα. Στη Βρετανία, ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος για την ψήφο των Βρετανών στις εκλογές της Πέμπτης, όταν μάλιστα οι πολιτικοί αρχηγοί είναι μάλλον κατώτεροι σε σχέση με την σοβαρότητα των  περιστάσεων, κατά την επισήμανση του Economist.

Ενόψει των παραπάνω, οι αβεβαιότητες είναι αυξημένες, στοιχείο που αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, την παγκοσμιοποίηση και τις προοπτικές των εταιρικών μεγεθών. Δεδομένα τα οποία δύσκολα θα οδηγήσουν τους διαχειριστές σε αναθεώρηση των συντηρητικών στρατηγικών που οι περισσότεροι έχουν χαράξει, συνεχίζοντας να διατηρούν υψηλά ρευστά  διαθέσιμα παρά τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων και ομολογιακών εκδόσεων. Τα φοβικά σύνδρομα φαίνεται ότι συντηρούν την αυξημένη αποστροφή προς επενδυτικούς κινδύνους, αγνοώντας έτσι τις ιδιαίτερα ελκυστικές μερισματικές αποδόσεις που διαφαίνεται ότι θα προσφέρουν τους επόμενους μήνες τα  ελληνικά blue chips…

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές μετοχών κινήθηκαν ψηλότερα σήμερα Τετάρτη 11/12, μετά τις απώλειες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι είναι μικρή η πρόοδος που σημειώθηκε στις συνομιλίες για μια συμφωνία “πρώτης φάσης” στο εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Ο ευρύτερος δείκτης των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας παρουσίασε αρχικά αύξηση κατά 0,1% αλλά στις 9:15 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,49%, καθώς οι αγορές στην περιοχή σταμάτησαν να κυμαίνονται σε θετικό και αρνητικό πεδίο και έμειναν στο θετικό. Η Nikkei της Ιαπωνίας διαπραγματεύθηκε κατά -0,2% χαμηλότερα αλλά στις 9:15 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,08%, ενώ ο S & P / ASX 200 της Αυστραλίας αυξήθηκε τελικά κατά +0,68%.

Ο σύνθετος Δείκτης της Σαγκάης πρόσθεσε +0,24%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ ήταν -0,1% χαμηλότερα.

Αντιμέτωποι με συχνά συγκρουόμενες αναφορές, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να υποπτεύονται ότι ακόμη και αν καθυστερήσουν οι δασμοί των ΗΠΑ που θα αρχίσουν να ισχύουν την Κυριακή, θα μπορούσε να απαιτηθεί χρόνος μέχρι το 2020, πριν η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο να συμφωνήσουν για μια προκαταρκτική συμφωνία.

 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα