Θα ζήσουν οι αγορές και φέτος έναν «αιματηρό» Δεκέμβριο; Την απάντηση έχει ο... Τραμπ 

Κυριακή, 08 Δεκεμβρίου 2019 18:00
UPD:18:01
EPA/JUSTIN LANE

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Λίγοι φαίνεται να φοβούνται ότι το ράλι των μετοχών, που μετράει ήδη 11 χρόνια ζωής- με μικρά διαλείμματα- θα φτάσει στο τέλος του. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι θα λείψουν οι αναταράξεις. Και αυτές θα μπορούσαν να είναι «χριστουγεννιάτικες», όπως ακριβώς και πέρυσι. Στα τέλη του 2018 και στις αρχές του 2019 οι δείκτες στη Wall Street είχαν μπει σε ένα τρενάκι του τρόμου με «οδηγό» τον Ντόναλντ Τραμπ και τις δηλώσεις του. Ξεκίνησε μία απότομη κατηφόρα, για να ακολουθήσει η άνοδος με υψηλές ταχύτητες. 

Τον περσινό Δεκέμβριο ο Αμερικανός πρόεδρος και άλλοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης έστελναν σήμα στις αγορές ότι οι σχέσεις με την Κίνα είναι σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν και η πιο πιθανή εξέλιξη ήταν η κλιμάκωση παρά μία ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο. Αυτές ήρθαν όχι απλά να διαψεύσουν προσδοκίες που είχαν γεννήσει προηγούμενες δηλώσεις του Τραμπ, αλλά και πυροδότησαν έναν πανικό με ανεξέλεγκτες ρευστοποιήσεις. 

Αναλυτές προειδοποιούν πως δεν πρέπει να αποκλείουμε επανάληψη του σκηνικού στα τέλη Δεκεμβρίου και τις αρχές του 2020, καθώς ο Τραμπ δεν έχει εγκαταλείψει την κακή συνήθεια των οργισμένων και άκρως απρόβλεπτων τιτιβισμάτων, όπως και τις αιφνίδιες εναλλαγές στα αισθήματά του για τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ και στην πολιτική του απέναντί τους. Αγνοεί δε επιδεικτικά τις συστάσεις συμβούλων του και στηρίζεται στο ένστικτο και στις διαθέσεις της στιγμής, επηρεαζόμενο από μία σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία, μία συνάντηση λίγων λεπτών ή μία «είδηση» στο Fox News. 

Τι είχε λοιπόν συμβεί τον Δεκέμβριο του 2018; Η εβδομάδα έως τις 25 Δεκεμβρίου ήταν η χειρότερη για τη Wall Street σε διάστημα μεγαλύτερο των επτά ετών. Συνολικά ο τελευταίος μήνας του περσινού έτους ήταν ο πιο «αιματηρός» Δεκέμβριος για τις αμερικανικές μετοχές από το 1931. Σε παγκόσμιο επίπεδο χάθηκαν 7 τρισ. δολάρια.

Τώρα τα βλέμματα όλων στρέφονται στην προθεσμία της 15ης Δεκεμβρίου. Θα τεθούν, όπως έχει προγραμματιστεί, σε ισχύ αμερικανικοί δασμοί σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 156 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων κινητών τηλεφώνων, λάπτοπ, παιχνιδιών και ρούχων; Αν ο Αμερικανός πρόεδρος θελήσει να δείξει σκληρό πρόσωπο απέναντι στην Κίνα εν μέσω και της προεκλογικής του εκστρατείας, τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Οικονομολόγοι της UBS προβλέπουν ότι οι δασμοί αυτοί θα αφαιρούσαν από τους ρυθμούς ανάπτυξης του αμερικανικού ΑΕΠ 0,1 με 0,2 μονάδες για κάθε ένα από τα τέσσερα τρίμηνα της επόμενης χρονιάς. 

Κανείς δεν μπορεί πάντως να αποκλείσει να επιλέξει τελικά ο Τραμπ το ρόλο του Άι Βασίλη με βασικό «δώρο» του προς  την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές την... αυτοσυγκράτηση. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα