Αρχίζει αύριο η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό

Πού θα επικεντρωθεί η κριτική της αντιπολίτευσης
Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2007 13:37

ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ της φορολογίας των ακινήτων και των καυσίμων, αλλά και στις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό θα επικεντρωθεί η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2008, που ξεκινά αύριο στη Βουλή.

Τα συγεκριμένα φορολογικά μέτρα, που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προικοδοτούν τον νέο προϋπολογισμό με καθαρά περίπου έσοδα 1 δισ. ευρώ, ήτοι επιβάλλει φόρους 1,5 δισ. ευρώ, και μειώνει τη φορολογία κατά περίπου 500 εκ. ευρώ, ποσό το οποίο ακόμα και αν εισπραχθεί, ίσως κριθεί ανεπαρκές για την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού.

Στα συγκεκριμένα σημεία θα επικεντρωθεί η κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης ενώ η κυβέρνηση από την πλευρά της θα υποστηρίξει ότι με τον προϋπολογισμό συνεχίζεται η δημοσιονομική εξυγίανση και η μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους.

Το 2008 θα επιβαρυνθεί και από τις σημαντικές αποκλίσεις που εμφανίζει ο φετινός προϋπολογισμός, ο οποίος στο δεκάμηνο παρουσίασε υπέρβαση του ελλείμματος κατά 48,3% (ή κατά 3 δισ. ευρώ,), ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε τον Νοέμβριο, αφού τα έσοδα υστέρησαν έναντι των στόχων.

Πέραν της αβεβαιότητας ως προς την είσπραξη των φορολογικών εσόδων, ο νέος προϋπολογισμός θα υλοποιηθεί σε δυσμενές διεθνές περιβάλλον, το οποίο θα επιβαρύνει και την ελληνική οικονομία.

Διεθνείς οργανισμοί εκτιμούν επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης, ωστόσο τις προβλέψεις τους δεν τις συμμερίζεται το οικονομικό επιτελείο, το οποίο αναθεώρησε προς το δυσμενέστερο μόνο την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό, υπό την πίεση της ανοδικής πορείας που παρουσιάζει στους τελευταίους μήνες.

Βασικός παράγοντας επιτυχίας του νέου προϋπολογισμού είναι η αύξηση των εσόδων κατά 6,2 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες αυξάνονται κατά 4,04 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,9 δισ. ευρώ, αφορά σε μισθούς και συντάξεις του δημοσίου.

Στο σκέλος των δαπανών του προϋπολογισμού, παρατηρείται διόγκωση, λόγω των προεκλογικών υποσχέσεων, με αποτέλεσμα να αυξάνονται κατά 7,3%, ταχύτερα από την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ, που είναι 7%.

Εφόσον πάντως έσοδα και δαπάνες κινηθούν εντός των προβλέψεων το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα μειωθεί από 2,7% που θα κλείσει φέτος σε 1,6% του ΑΕΠ.

Αδυναμίες

Στις αδυναμίες του προϋπολογισμού συγκαταλέγονται:

* Οι υψηλές πρωτογενείς δαπάνες, οι οποίες παρουσιάζουν ανελαστικότητα στο σύνολό τους. Μόνο οι μισθολογικές καλύπτουν το 48% των πρωτογενών δαπανών, οι οποίες διατίθενται για την πληρωμή μισθών των περισσότερων από 500.000 δημοσίους υπαλλήλους και 400.000 συνταξιούχων.

* Τα χρέη των νοσοκομείων που υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ, και ενώ πρέπει να αποπληρωθούν, δεν εμφανίζονται στα επίσημα μεγέθη του προϋπολογισμού.

* Το υψηλό δημόσιο χρέος, που ενώ μειώθηκε κάτω από το 100% του ΑΕΠ λόγω της αναθεώρησης του ΑΕΠ, θα απορροφήσει το 2008 πόρους ύψους 38,5 δισ. ευρώ, για την εξυπηρέτησή του ήτοι 28 δισ. ευρώ, είναι τα χρεολύσια και 10,5 δισ. ευρώ, οι τόκοι.

* Επίσης οι δανειακές ανάγκες του νέου προϋπολογισμού θα διαμορφωθούν σε 39,5 δισ. ευρώ.

* Το κόστος των εισοδηματικών παροχών, το οποίο διαχρονικά αποδεικνύεται υψηλότερο των εκτιμήσεων και οδηγεί σε υπερβάσεις των δαπανών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο φετινός προϋπολογισμός.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα