ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ έδαφος επανήλθαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με οδηγό τις τράπεζες αλλά και τις επιχειρήσεις ενέργειας, περιορίζοντας έτσι τις μεγάλες απώλειες της Πέμπτης. Δεν συνέβη όμως το ίδιο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς τα αρνητικά μηνύματα από το μέτωπο του πληθωρισμού εξανέμισαν τις ελπίδες των επενδυτών για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ.
Δυσμενή ήταν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και στην Ευρωζώνη, αφού η αναρρίχησή του σε υψηλά 6,5 ετών ενίσχυσε τις πιθανότητες για αύξηση του κόστους δανεισμού από την ΕΚΤ. Η είδηση- αν και προσωρινά έστειλε στο κόκκινο τους δείκτες- φάνηκε τελικά να αντισταθμίζεται από τα ενθαρρυντικά μηνύματα στο χρηματοοικονομικό τομέα.
Η ανακοίνωση ότι η Citigroup σκοπεύει να προσφέρει σανίδα σωτηρίας σε προβληματικά δομημένα επενδυτικά οχήματα (SIV) αξίας 49 δισ. δολαρίων, καθώς και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από την Goldman Sachs περιόρισαν τους φόβους για τις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης και έδωσαν ώθηση στις μετοχές των τραπεζών.
Η UBS είχε κέρδη της τάξης του 1,8%, ενώ η μετοχή της Royal Bank οf Scotland έκλεισε στο +1,2%. Στους κερδισμένους της χθεσινής συνεδρίασης, όμως, περιλαμβάνονται και οι μεγάλες πετρελαιοβιομηχανίες. Η BP ενισχύθηκε κατά 1,6%, η Royal Dutch Shell κατά 1,3%, ενώ σημαντικά κέρδη είχαν τόσο η γαλλική επιχείρηση ενέργειας Suez (+2%) όσο και η γερμανική E.On (+1,5%). Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 2% είχαν οι μεγάλοι όμιλοι εκμετάλλευσης ορυχείων, όπως η Rio Tinto και η Anglo American.
Υπό τις συνθήκες αυτές ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,43%. Για το σύνολο της εβδομάδας ωστόσο είχε απώλειες 1,4%. Ο FTSE στο Λονδίνο είχε κέρδη 0,52%, ο CAC στο Παρίσι 0,26%, ενώ στο +0,25% έκλεισε ο DAX στη Φρανκφούρτη.
Στη Γουόλ Στριτ μία ώρα πριν τη λήξη της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες ήταν στο κόκκινο, με τις πληροφορίες για ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων να οδηγούν σε ρευστοποιήσεις. Dow Jones και S&P παρουσίαζαν απώλειες 0,7%, ενώ ο Nasdaq ήταν στο -0,6%. Στους αρνητικούς πρωταγωνιστές περιλαμβάνονταν εταιρείες λιανικής, όπως η Ηome Depot, αλλά τεχνολογίας, όπως η IBM και η Ιntel.
Στο Τόκιο, ο Nikkei έκλεισε με οριακές απώλειες στο -0,14%.