Market Beat: Εβδομάδα με προεκλογικό πυρετό, μερίσματα και αφομοίωση διεθνών εξελίξεων

Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2019 08:10
UPD:08:11
Eurokinissi/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι 860 μονάδες όπως και οι 2200 για τον 25άρη αποτελούσαν οροφές με σημαίνουσα σκληρότητα, που, σύμφωνα με τις περισσότερες αναλύσεις των εγχώριων παραγόντων, χρειαζόταν καταλυτικού τύπου ειδήσεις για να ξεπεραστούν. Η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ όμως θεωρεί ως οροφή τη ζώνη από τις 863 ως 868 μονάδες και συνεπώς η κίνηση της αγοράς σήμερα έχει τεχνικά τεράστια σημασία αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις της. Ακόμα ψηλότερα τοποθετούσε την Παρασκευή το πρωί την οροφή για τον ΓΔ η Merit Sec θεωρώντας ως πρώτο σημείο αντίστασης στις 870 μονάδες και πρώτο σημείο στήριξης στις 850. Μια διαφυγή πάνω από τις 870 θα καθησύχαζε με βάση την κάθε εκτίμηση.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Όλη τη βδομάδα στην ατμόσφαιρα κυριαρχούσαν οι ανησυχίες, κόντρα στις προσδοκίες για αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Ο Πρόεδρος Trump τροφοδότησε την ελπίδα μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του στη σύνοδο κορυφής της G20, αφού δήλωσε ότι δεν θα επιβάλει δασμούς στα υπόλοιπα προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα. Θεωρήθηκε αναστολή από την κλιμάκωση των δασμολογήσεων και οι περισσότεροι επενδυτές την εξέλαβαν ως «κατάπαυση του πυρός». Την αφομοίωση των εξελίξεων θα δείξει η στάση τους τις επόμενες μέρες, καθώς δεν ανακοινώθηκε ένα χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Σήμερα πάντως οι συναλλαγές στην Ασία χαρακτηρίστηκαν από διάθεση για τοποθετήσεις σε μετοχικές αξίες και φυγή από τα ομόλογα. Τα futures για τους δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν θετικές μεταβολές στις πρώτες συναλλαγές μετά την Οσάκα.

Οι επενδυτές παγκοσμίως κοιτάζουν μετά από τις συνομιλίες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 το Σάββατο, μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump και του κινέζου προέδρου Xi Jinping, λόγω της μακρόχρονης εμπορικής τους διαμάχης. Ο δείκτης STOXX παρουσίασε τα καλύτερα του εξαμηνιαία κέρδη από το 1998 την Παρασκευή, σημειώνοντας άνοδο 14,0%. Αποδόθηκε  στις θετικότατες προσδοκίες των επενδυτών διότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα είναι πιο ευνοϊκές για να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις της τιμολογιακής πολεμικής. Αν λοιπόν η Fed τις επαληθεύσει πραγματικά, τότε το ανοδικό momentum θα παραμείνει άθικτο.

Η Αθήνα με την άνοδο την περασμένη εβδομάδα κατάφερε να πλησιάσει τις επιδόσεις των αναπτυγμένων χρηματιστηρίων τον Ιούνιο, που ήταν από τις καλύτερες για το μήνα σε βάθος πολλών ετών. Εμφάνισαν οριακές εβδομαδιαίες μεταβολές, έναντι του +3,55% του ΓΔ που του έδωσε το 4,61% στο μήνα, αλλά παρά το βάρος τους ενισχύθηκαν τον Ιούνιο περισσότερο, με τον DAX στο +5,73%, CAC +6,36%, S&P500 +6,89% και Dow Jones +7,19%. Θα ήταν σφάλμα να θεωρήσει κάποιος «ελληνική υπόθεση» μόνο, την φοβερή ετήσια επίδοση της Αθηναϊκής αγοράς. Είναι αποτέλεσμα σύμπτωσης αρκετών θετικών γεγονότων. Ακόμα και αναγκών, από την πλευρά των ισχυρών επενδυτικών οίκων σε παγκόσμια κλίμακα. Όμως το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου, ήταν βραδείας επενέργειας καταλύτης που ενεργοποίησε τα ξένα funds.

Ο Ιούνιος δε χάλασε την αλυσίδα των ανοδικών μηνιαίων μεταβολών και ήταν σημαντικό πως όσα κέρδη προκάλεσε ήταν καλά «ζυμωμένα». Σε συνεδρίες με μέσο τζίρο πάνω από τα 85 εκατ. ευρώ χονδρικά. Η δε λογική αναλογία συμμετοχής σε αυτόν, των πακέτων, αποτελεί ένδειξη υπέρ της άποψης που θεωρεί ότι η αγορά προεξοφλεί θετικό σενάριο για τις Εθνικές εκλογές και να κινείται ανάλογα. Καθώς οι εισροές στα μετοχικά αμοιβαία πλησίασαν τον Ιούνιο τα 41 εκατ. ευρώ χωρίς επενδυτική επιφύλαξη λόγω αλυσίδας με κέρδη των πέντε μηνών ως τον Μάη.

Τα προγραμματισμένα γεγονότα της ερχόμενης εβδομάδας αναφέρονται από τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta Sec και κυριαρχούν οι αποκοπές μερισμάτων:

Την Τρίτη 2 Ιουλίου, χωρίς το συνολικό μέρισμα των 50 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύεται η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, χωρίς το συνολικό μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου των 3,5 λεπτών η μετοχή της Γενικής Εμπορίου και Βιομηχανίας, χωρίς το μέρισμα των 0,57 ευρώ ανά μετοχή θα διαπραγματεύεται ο ΟΛΘ ενώ την ίδια ημέρα κομμένη θα είναι και η μετοχή της Καρέλιας η οποία θα διανείμει 9,5 ευρώ ανά μετοχή.

Ακόμα Τρίτη 2 Ιουλίου είναι τελευταία ημέρα αποδοχής των δημόσιων προσφορών της Κανάκης (€4,36), Ιασώ (€1,50) και Σφακιανάκης (€0,34).

Την Πέμπτη οι μετοχές του ΟΤΕ θα διαπραγματεύονται χωρίς το τακτικό μέρισμα των 46 λεπτών ανά μετοχή, ενώ στις 22 Ιουλίου οι Μέτοχοι θα εισπράξουν άλλα 6 λεπτά από την ολοκλήρωση της πώληση της Αλβανικής Θυγατρικής. Την ερχόμενη Πέμπτη οι μετοχές της Coca Cola HBC θα διαπραγματεύονται επίσης χωρίς το μέρισμα και την επιστροφή κεφαλαίου των 2,57 ευρώ. Την ίδια ημέρα η μετοχή της Space θα διαπραγματεύεται χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 6 λεπτών ανά μετοχή, ενώ η μετοχή της Βογιατζόγλου θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης 0,103 ευρώ.

 Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ Κόσμος

Το «τέλος του κόσμου» αργεί, αλλά οι αναταράξεις διατηρούνται

Εδώ και κάμποσα χρόνια η στήλη υποστήριζε, στην αρχή αιρετικά, ότι το μυστικό των αγορών για τη συνεχιζόμενη ανοδική τους φάση πάνω από δέκα χρόνια είναι οι εναλλαγές από τον ομαδικό πανικό στη μαζική ανακούφιση. Επειδή από το 2009 και μετά δεν συνέβη ποτέ το χειρότερο από τα σενάρια που έδειχναν στα επενδυτικά κεφάλαια την έξοδο από τα χρηματιστήρια. Ενώ φούντωναν παράλληλα την ανάγκη για ανεύρεση ασφαλών επενδυτικών λιμανιών.

Ένα μεγάλο αριθμό από τις κρίσεις πανικού της τελευταίας δεκαετίας προκάλεσαν τα σκουντουφλήματα των μακροοικονομικών δεδομένων, που τα δημιουργούσαν επιλογές της κεντρικής πολιτικής εξουσίας. Εξίσου μεγάλος ήταν και ο αριθμός των κρίσεων από γεωπολιτικά αίτια με την ανακούφιση που ακολουθούσε, να φέρνουν οι κατάλληλες διπλωματικές κινήσεις. Ωστόσο ο ρόλος των Κεντρικών Τραπεζών στην παραγωγή συνθηκών που ανέβαζαν ψηλά τη διάθεση για ρίσκο στα δέκα τελευταία χρόνια, ήταν κυρίαρχος και είναι. Αφού εκείνες, με τη νομισματική τους πολιτική ρυθμίζουν τη ρευστότητα στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Ως τώρα δε, με απόλυτη επιτυχία, αφού φθάσαμε στο τέλος του πρώτου εξάμηνου του 2019 και ο Dr Ed Yardeni, που έχει ξεκινήσει το μέτρημα των κρίσεων πανικού, αναρωτιέται: Τι θα γίνει στο δεύτερο εξάμηνο, τώρα που ξέρουμε ότι την 63η κρίση διαδέχθηκε το 63ο ράλι ανακούφισης. Η συνέχειά του με ακόμα ψηλότερα επίπεδα για τα ρεκόρ υψηλών βίου ή, θα εμφανιστεί η 64η κρίση πανικού;

Πορεία στο άγνωστο με ούριο άνεμο

Το τέλος του πρώτου εξαμήνου έχει προκαλέσει αυτά τα ερωτήματα για τους εξής λόγους:Η Wall Street προχώρησε ανοδικά με αυξημένο όγκο συναλλαγών την Παρασκευή, με τους S&P 500 και Dow να εμφανίζουν τον καλύτερο σε επίδοση Ιούνιο σε βάθος γενεών, πριν από τις πολύ εναγωνίως αναμενόμενες συνομιλίες μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump και του κινέζου ομόλογου Xi Jinping στη διάσκεψη κορυφής G20, που βρίσκονταν σε εξέλιξη στην Ιαπωνία.

Και οι τρεις κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ κέρδισαν έδαφος στο τέλος της εβδομάδας, του μήνα, του τριμήνου και του πρώτου εξαμήνου του έτους, κατά τη διάρκεια των οποίων η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά είχε αξιοσημείωτη πορεία.

Ο S&P 500 είχε τον καλύτερο του Ιούνιο από το 1955. Ο Dow δημοσίευσε το μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους του Ιουνίου από το 1938.

Από τις αρχές του 2019, αφού πρώτα οι επενδυτές απέσυραν κεφάλαια από τις μετοχές εν μέσω φόβων για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, ο δείκτης S & P 500 σημείωσε άνοδο 17,3%, τη μεγαλύτερη επίδοση πρώτου εξαμήνου από το 1997.

«Η αγορά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κόσμος δεν πρόκειται να φτάσει στο τέλος του. Επίσης, ο Powell (επικεφαλής της Federal Reserve) έκανε από την τελευταία αύξηση των επιτοκίων στροφή 180 μοιρών, η οποία έχει προσθέσει αιολική ενέργεια στα πανιά μας το πρώτο εξάμηνο του έτους». Δήλωσε ο John Ham, οικονομικός σύμβουλος της New England Investment and Retirement Group στη Μασαχουσέτη εκφράζοντας λιτά την βάση για την εικόνα του πρώτου εξαμήνου φέτος.

Η εβδομάδα ο μήνας και το εξάμηνο σε αριθμούς

Η τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου έφερε στους περισσότερους από τους δείκτες που παρακολουθούμε, οριακές μεταβολές που διατήρησαν την πολύ καλή επίδοση, για όλους σχεδόν, στο μήνα. Ο S&P 500 είχε μεταβολή -0,29%, μηνιαία +6,89% και στο 2019 αποδίδει +17,35%. Ο Dow, με απώλειες -0,45%, τον Ιούνιο κέρδισε 7,19% και στο 2019 κερδίζει +14,03%. Ο S&P400 με +0,90% κέρδισε τον Ιούνιο 7,46%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +16,99%. Ο δε Nasdaq, με πτώση -0,32%, διαμόρφωσε τα κέρδη στο 2019, στο +20,66% και στο μήνα ενισχύθηκε 7,42%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου ανέβηκε +0,24% στη βδομάδα, με μηνιαία επίδοση +3,69%ενώ στο πρώτο εξάμηνο απέδωσε 10,37%. Ο DAX κέρδισε +0,48%, με μηνιαία επίδοση +5,73% πρώτο εξάμηνο κέρδισε 17,42%, ο CAC είχε μεταβολή +0,19%, με μηνιαία επίδοση +6,36% και στο 2019 αποδίδει 17,09%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας υποχώρησε -0,31% με μηνιαία επίδοση +2,16% στο πρώτο εξάμηνο κερδίζει 7,72%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή –0,72%, με μηνιαία επίδοση +7,23% στο πρώτο εξάμηνο κερδίζει 15,88%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας υποχώρησε -1,02%, με +14,88% επίδοση φέτος και άνοδο +4,06% τον Ιούνιο, ενώ ο IPC του Μεξικού με μεταβολή -0,84%, είχε μηνιαία επίδοση +0,96% αλλά άνοδο +3,65% φέτος. Ο χρυσός ανέβηκε κατά +0,68%, στα 1412,50 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση μήνα +9,98% και έτους +10,24%. Με άνοδο +1,34%, έκλεισε το πετρέλαιο Crude στα 58,20 δολάρια το βαρέλι.  Στο μήνα γράφει απώλειες -1,39% και στο εξάμηνο κέρδη +28,17%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,08%, στο μήνα εμφάνιζε άνοδο +3,28% ενώ στο έτος +6,30%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +0,24% και επίδοση μήνα +4,35% ενώ στο έτος +4,39%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία κέρδισε +0,51%, και στον μήνα αποδίδει -0,80% ενώ στο έτος +9,22%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ανέβηκε +0,24% και στο μήνα +6,10% ενώ στο έτος +10,43%. Με εβδομαδιαία μεταβολή -0,77% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει τον Ιούνιο +2,777% ενώ στο έτος +19,45%.

Οι Ευρωπαϊκές αγορές

Η αύξηση των γερμανικών μετοχών βοήθησε τις ευρωπαϊκές αγορές να σημειώσουν τις καλύτερες επιδόσεις τους στο πρώτο εξάμηνο για περισσότερο από δύο δεκαετίες την Παρασκευή, με τους επενδυτές να περιμένουν τα αποτελέσματα των εμπορικών συνομιλιών για να δουν αν το ράλι μπορεί να συνεχιστεί.

Ο πανευρωπαϊκός μετοχικός δείκτης STOXX 600 έκλεισε 0,7% ψηλότερα, ενώ ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης ξεπέρασε τους άλλους σημαντικούς δείκτες με άνοδο 1%, με τη βοήθεια του κορυφαίου τραπεζικού ομίλου Deutsche Bank AG. Οι μετοχές της σημείωσαν άνοδο 3,3%, αφού πέρασαν τα stress tests από την Federal Reserve των ΗΠΑ.

Οι επενδυτές κοιτάζουν μετά από τις συνομιλίες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 το Σάββατο, μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump και του κινέζου προέδρου Xi Jinping, λόγω της μακρόχρονης εμπορικής τους διαμάχης. Ο δείκτης STOXX παρουσίασε τα καλύτερα του εξαμηνιαία κέρδη από το 1998 την Παρασκευή, σημειώνοντας άνοδο 14,0%. Αποδόθηκε  στις θετικότατες προσδοκίες των επενδυτών διότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα είναι πιο ευνοϊκές για να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις της τιμολογιακής πολεμικής. Αν λοιπόν η Fed τις επαληθεύσει πραγματικά, τότε το ανοδικό momentum θα παραμείνει άθικτο.

Ο Πρόεδρος Trump τροφοδότησε την ελπίδα μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του στη σύνοδο κορυφής της G20, αφού δήλωσε ότι δεν θα επιβάλει δασμούς στα υπόλοιπα προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα. Θεωρήθηκε αναστολή από την κλιμάκωση των δασμολογήσεων και οι περισσότεροι επενδυτές την εξέλαβαν ως «κατάπαυση του πυρός». Την αφομοίωση των εξελίξεων θα δείξει η στάση τους τις επόμενες μέρες, καθώς δεν ανακοινώθηκε ένα χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Ο χρυσός είναι ελκυστικός πάλι

Ο χρυσός είχε γίνει ένα «ξεχασμένο» περιουσιακό στοιχείο από το 2011. Αλλά πρόσφατα,δείχνει ξανά σημάδια ζωής. Τεχνικά, έσπασε πρόσφατα ένα σημαντικό επίπεδο αντίστασης (τα 1.350 δολάρια) και ορισμένοι τεχνικοί αναλυτές πιστεύουν, ότι αυτό ανοίγει τον δρόμο για ένα σκαρφάλωμα στα 1.700 δολάρια την ουγκιά.

Καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2019 ολοκληρώθηκε, οι επενδυτές μπορούν να πανηγυρίσουν για τα πολλά χρήματα που έχουν αποδώσει αρκετές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Όσοι έχουν τη διάθεση να τροποποιήσουν τη στρατηγική τους για το δεύτερο εξάμηνο, βρίσκονται προ μιας πρόκλησης που αφορά στην πρόταση, από την πλευρά σχεδιαστών της επενδυτικής στρατηγικής, για πωλήσεις θέσεων σε ομόλογα, με ταυτόχρονη αγορά χρυσού. Ο χρυσός είναι ελκυστικός γιατί είναι λιγότερο ασταθής από τα κρυπτονομίσματα, που αποκτούν γοητεία κάθε φορά που τα ευρωπαϊκά ομόλογα αποκτούν αρνητικά επιτόκια. Διαθέτει ιστορικό 5.000 ετών ως αξιόπιστο asset και περιορισμένη προσφορά. Αφού ο χρυσός που εξορύσσεται σε όλη την ιστορία θα μπορούσε να χωρέσει σε δύο μόνο πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων. Έχει επίσης χαμηλό συσχετισμό με μετοχές και ομόλογα, καθιστώντας το ένα αποτελεσματικό εργαλείο διαφοροποίησης.

Πιθανά καλοκαιρινά σύννεφα

Η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας μειώθηκε περισσότερο από ό, τι αναμενόταν τον Ιούνιο, σύμφωνα με επίσημη χθεσινή έρευνα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη θεσμοθέτησης οικονομικών κινήτρων, καθώς οι δασμοί των ΗΠΑ ενισχύουν την πίεση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Οι αδύναμες αναγνώσεις στο μεταπρατικό τομέα είναι πιθανό να επισκιάσουν την προφανή πρόοδο που έγινε στην Ιαπωνία το Σαββατοκύριακο.

Οι δείκτες θα προκαλέσουν επίσης ανησυχίες σχετικά με την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα και τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης. Αφού ο (PMI) διαμορφώθηκε στις 49,4 μονάδες τον Ιούνιο, αμετάβλητος από τον προηγούμενο μήνα και κάτω από το ορόσημο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συστολή σε μηνιαία βάση.

Επίσης εκτιμούμε ότι η μείωση των επιτοκίων της Fed που αρκετοί έχουν προσδιορίσει την εφαρμογή της στο τέλος Ιουλίου δεν είναι βέβαιη. Από την άλλη όμως, η πιθανότητα αύξησης του επιτοκίου, οποτεδήποτε, είναι κοντά στο μηδέν. Ορισμένοι αναλυτές των κινήσεων και της ρητορικής της Fed θεώρησαν ότι οι περικοπές των επιτοκίων είναι επικείμενες, από την αντικατάσταση της λέξης "υπομονετικά" με το "κατάλληλη" για να περιγράψει την προσέγγιση της επί της νομισματικής πολιτικής της. Νομίζουμε ότι οι αρμόδιοι θα φροντίσουν να «συμμαζέψουν» τους βιαστικούς, ως την επόμενη συνάντηση της FOMC.

ΧΑ

Σημαντικότατο στατιστικά το φινάλε για τον Ιούνιο

Στην τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου οι θεσμικοί εστίασαν το ενδιαφέρον τους στις Τράπεζες και τη μετοχή της ΔΕΗ. Παράλληλα, αυξήθηκε το ενδιαφέρον για μετοχές εκτός του FTSE 25 αλλά και εκτός του FTSEM. Η ενεργοποίηση των συναλλασσόμενων έγινε σταδιακά, καθώς στο ξεκίνημα της εβδομάδας παρατηρήθηκε σημαντική υποχώρηση του τζίρου. Στις δυο τελευταίες συνόδους όμως, ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας μέσο τζίρο στα 83,14 εκατ. ευρώ ημερησίως.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με μια καθαρά ανοδική σύνοδο, ενώ στα διεθνή χρηματιστήρια οι δείκτες παραπάτησαν. Αλλά ακόμα και σε αυτή, το μότο των εντολών έφερε άνοδο στο δεύτερο μέρος και κλείσιμο κοντά στο ανώτερο μέρας. Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+2,53%) και ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,27%. Έτσι έφθασε στις 849,35 από 838,72 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2168,89 από 2146,37 με μεταβολή +1,05%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 54,565 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,529 εκατ. Την Τρίτη κλιμακούμενες πιέσεις κύρια στη τιμή των Τραπεζικών μετοχών (-1,66%) και της ΔΕΗ, επιβάρυναν την ατμόσφαιρα. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,32% στις 846,66 μονάδες, ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 2162,28, με μεταβολή -0,30%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 62,835 εκατ. ευρώ και τα πακέτα είχαν αξία 2,068 εκατ.

Από την Τετάρτη και μετά είχαμε τρεις συνεδριάσεις νευρικής συσσώρευσης, με… αίσιο τέλος. Καθώς μετά τις 16:30, η ζήτηση οδηγούσε τις τιμές ψηλότερα, με αποτέλεσμα την εγγραφή του ανώτερου μέρας στις δημοπρασίες. Την Τετάρτη επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,91%). Έτσι με τζίρο 66,981 εκατ. ευρώ και πακέτα αξίας 3,205 εκατ., ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,66% και έφθασε στις 852,27 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2179,53 με μεταβολή +0,80%. Την Πέμπτη είχαμε το δεύτερο «αίσιο τέλος» με τις τράπεζες να επηρεάζουν μεικτά (+0,26%). Αλλά ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,80% και έφθασε στις 859,12 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2192,83, με μεταβολή +0,61%. Ήταν τα καλύτερα επίπεδα για φέτος και τα σημείωσε η Αθήνα, με τζίρο που διαμορφώθηκε στα 107,560 εκατ. ευρώ και πακέτα αξίας 10,510 εκατ.

Την Παρασκευή η εικόνα των συναλλαγών βελτιώθηκε ακόμα περισσότερο, με τον τζίρο στα 123,755 εκατ. ευρώ, ενώ τα πακέτα είχαν αξία 17,834 εκατ. ευρώ. Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+4,22%). Έτσι, το κλείσιμο του ΓΔ ήταν 11,86 μονάδες (+1,09%) πάνω από το ελάχιστο του και 0,04 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του. Έφθασε λοιπόν στις 868,48 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2224,50 με μεταβολή +1,44% που είναι τα υψηλότερα κλεισίματα σε βάθος μεγαλύτερο του ενός έτους. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ κατέληξε στα 59,692 δις ευρώ, όταν την προηγούμενη Παρασκευή ήταν στα 57,678. Υπήρξε αύξηση οριακά πάνω από τα 2 δις ευρώ και παράλληλα αναπτύχθηκαν προσπάθειες, από την πλευρά των ισχυρών θεσμικών, να βελτιώσουν στη στατιστική εικόνα των blue chip σε επίπεδο μήνα και εξαμήνου. 

Η εβδομάδα έδωσε άνοδο +3,55% στον ΓΔ, στον 25άρη +3,64% και την μεγαλύτερη, +3,91%, στον FTSEM. Έτσι διαμόρφωσε τελική απόδοση Ιουνίου στο +4,61% για τον μέσο όρο, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης +5,12% και +11,51% για τον δείκτη της μεσαίας. Με αποτέλεσμα, η επίδοση έτους για όλους να αυξηθεί, πλησιάζοντας μεταξύ τους μάλιστα, στο +41,61%, +38,31% και +36,14% αντίστοιχα.

Η στατιστική εικόνα των blue chip στη βδομάδα το μήνα και το πρώτο εξάμηνο είναι εξαιρετική κατά την εκτίμησή μας μετά από 25 χρόνων παρακολούθηση της αγοράς την παρουσιάζουμε αλφαβητικά. Οι σποραδικά εμφανιζόμενες αρνητικές επιδόσεις εβδομάδας μήνα και έτους τονίζονται με τα εντονότερα γράμματα.

ΑΔΜΗΕ +1,97% εβδομαδιαία, +10,70% τον Ιούνιο και 33,89% εξαμήνου.

ΑΛΦΑ +9,32% εβδομαδιαία, +4,14% τον Ιούνιο και +60,00% εξαμήνου.

ΑΡΑΙΓ -1,57% εβδομαδιαία, -5,34% τον Ιούνιο και +10,43% εξαμήνου.

ΒΙΟ +4,76% εβδομαδιαία, +25,95% τον Ιούνιο και +69,09% εξαμήνου.

ΓΕΚΤΕΡΝΑ +5,65% εβδομαδιαία, +11,53% τον Ιούνιο και +16,88% εξαμήνου.

ΔΕΗ +6,18% εβδομαδιαία, -5,07% τον Ιούνιο και +46,06% εξαμήνου.

ΕΕΕ +2,66% εβδομαδιαία, +8,47% τον Ιούνιο και +28,00% εξαμήνου.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ +2,81% εβδομαδιαία, +4,28% τον Ιούνιο και +52,89% εξαμήνου.

ΕΛΠΕ +5,23% εβδομαδιαία, +9,73% τον Ιούνιο και +25,34% εξαμήνου.

ΕΤΕ +7,97% εβδομαδιαία, +1,77% τον Ιούνιο και +119,09% εξαμήνου.

ΕΥΡΩΒ +5,94% εβδομαδιαία, -1,14% τον Ιούνιο και +60,19% εξαμήνου.

ΕΧΑΕ +0,00% εβδομαδιαία, +3,16% τον Ιούνιο και +32,43% εξαμήνου.

ΛΑΜΔΑ +9,34% εβδομαδιαία, +20,13% τον Ιούνιο και +58,07% εξαμήνου.

ΜΟΗ -1,83% εβδομαδιαία, -1,32% τον Ιούνιο και +7,14% εξαμήνου.

ΜΠΕΛΑ +1,31% εβδομαδιαία, +6,92% τον Ιούνιο και +33,65% εξαμήνου.

ΜΥΤΙΛ -0,20% εβδομαδιαία, +3,94% τον Ιούνιο και +39,23% εξαμήνου.

ΟΛΠ +1,85% εβδομαδιαία, +0,23% τον Ιούνιο και +50,07% εξαμήνου.

ΟΠΑΠ -1,45% εβδομαδιαία, +5,07% τον Ιούνιο και +23,90% εξαμήνου

ΟΤΕ +6,82% εβδομαδιαία, +6,12% τον Ιούνιο και +36,55% εξαμήνου.

ΠΕΙΡ +4,93% εβδομαδιαία, +6,02% τον Ιούνιο και +264,76% εξαμήνου.

ΣΑΡ +8,68% εβδομαδιαία, +18,53% τον Ιούνιο και +27,36% εξαμήνου.

ΣΕΝΕΡ +4,76% εβδομαδιαία, +16,67% τον Ιούνιο και +21,45% εξαμήνου.

ΤΕΝΕΡΓ 0,00% εβδομαδιαία, +1,59% τον Ιούνιο και +25,89% εξαμήνου.

ΤΙΤΚ +2,75% εβδομαδιαία, -5,71% τον Ιούνιο και -11,46% εξαμήνου.

ΦΡΛΚ -0,39% εβδομαδιαία, +3,61% τον Ιούνιο και +25,85% εξαμήνου.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Ξεθαρρεύοντας στα options του 25άρη τοποθετούνται συντηρητικά στα ΣΜΕ Ιουλίου,

Στην τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου υποχώρησαν οι όγκοι των ΣΜΕ κάθε τύπου, αλλά ανέβηκαν στα options του 25άρη, που ενισχύθηκε κατά +3,64%. Είχαμε μείωση, κατά -66%, του συνολικού όγκου στα ΣΜΕ του που συνοδεύτηκε από αύξηση κατά +7,68%, των ανοικτών θέσεων. Αυξήθηκε υπολογίσιμα η έκθεση για τον Ιούλιο. Ο 25άρης σταμάτησε στις 2224,50 μονάδες. Ορίστηκε προήγηση του δείκτη, 30,50 μονάδων, έναντι του ΣΜΕ κυρίαρχης σειράς.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη, ανήλθαν σε 10.420 συμβόλαια, καταλήγοντας με 16.241 ανοικτές θέσεις. Ο μέσος όγκος της σειράς Ιουλίου διαμορφώθηκε στα 1.805 από 4.333 ΣΜΕ στην εβδομάδα εκπνοής, ενώ της επόμενης ανήλθε στα 279 από 234 ΣΜΕ. Οι ανοικτές θέσεις της κυρίαρχης σειράς Ιουλίου κατέληξαν σε 15.741 από 14.855 ΣΜΕ και της επόμενης ανήλθαν σε 500 από 234.

Στα options του ίδιου δείκτη, το ενδιαφέρον δεν απλώθηκε ομοιόμορφα, καθώς στα  calls είχαμε μέσο όγκο 318 συμβολαίων από 219 την προηγούμενη και στα puts 159 από 177 οδηγώντας τη σχέση calls/puts στο 2/1. Στα calls του ίδιου δείκτη της σειράς Ιουλίου, την Παρασκευή ο όγκος ήταν 490 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2300 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 124 για τιμές εξάσκησης στις 2200 και τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιουλίου ο όγκος ήταν 144 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2050 ως τις 2300 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 200 για τιμές εξάσκησης από τις 2150 ως τις 2250 μονάδες.

Οι όγκοι των ΣΜΕ επί τραπεζικών μετοχών, παρέμειναν στις πρώτες θέσεις ενώ το ενδιαφέρον αφορούσε τις σειρές Σεπτεμβρίου αποκλειστικά.

Η εβδομάδα έδωσε άνοδο +3,55% στον ΓΔ, στον 25άρη +3,64% και την μεγαλύτερη, +3,91%, στον FTSEM. Έτσι διαμόρφωσε τελική απόδοση Ιουνίου στο +4,61% για τον μέσο όρο, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης +5,12% και +11,51% για τον δείκτη της μεσαίας. Με αποτέλεσμα, η επίδοση έτους για όλους να αυξηθεί, πλησιάζοντας μεταξύ τους μάλιστα, στο +41,61%, +38,31% και +36,14% αντίστοιχα.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ

Την εβδομάδα πριν από τις Ευρωεκλογές, το Ελληνικό Χρηματιστήριο ήταν ιδιαίτερα ‘συνεσταλμένο’. Την Παρασκευή, μια βδομάδα προ των Ευρωεκλογών (κάτι αντίστοιχο με σήμερα), δεν έκανε καθόλου διακύμανση, ενώ όλη την προεκλογική βδομάδα ήταν απόλυτα σταθεροποιητικό. Τη Δευτέρα μετά το αποτέλεσμα, άνοιξε με ανοδικό ‘gap’ και πολύ γρήγορα έδωσε μεγάλες αποδόσεις στους Επενδυτές που το είχαν εμπιστευτεί προεκλογικά.

Η κίνηση των τιμών τις τελευταίες μέρες και η ανοδική διάσπαση του επιπέδου των 850 μονάδων σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, δίνει την αίσθηση ότι δεν θα επαναληφθεί το ίδιο σενάριο. Η Αγορά φαίνεται να προεξοφλεί θετικό σενάριο για τις Εθνικές εκλογές και να κινείται ανάλογα. Αυτό σημαίνει πως η επόμενη βδομάδα μπορεί να δώσει διακυμάνσεις, καθώς κινούμαστε ήδη σε ψηλά επίπεδα τιμών.

Εκτιμάται πως για την Αγορά, θετική θα θεωρηθεί η εκλογή μιας Κυβέρνησης με μεγάλη αυτοδυναμία, που θα μπορέσει να εφαρμόσει άνετα και χωρίς δικαιολογίες το πρόγραμμά της.

Μέτριο θα είναι το σενάριο εκλογής μιας Κυβέρνησης με οριακή αυτοδυναμία, που θα δώσει δικαιολογίες στην Κυβέρνηση για να εφαρμόσει με συμβιβασμούς το πρόγραμμά της, στο βωμό του να μην δυσαρεστήσει κανέναν από όσους τη στηρίζουν.

Αρνητικό θα είναι το σενάριο έλλειψης αυτοδυναμίας, που θα σηματοδοτήσει ευρείας κλίμακας συμβιβασμούς για το σχηματισμό Κυβέρνησης.

Αν τη Δευτέρα μετά τις εκλογές δεν έχουμε κάποιου είδους Κυβέρνηση, το μόνο σίγουρο είναι πως το χρηματιστήριο θα ανοίξει με καθοδικό “gap”. Αν απειληθεί νέα προσφυγή στις κάλπες μέσα στο Καλοκαίρι, πιστεύω πως θα μπούμε σε περιπέτειες που θα μας θυμίσουν το παρελθόν.

Όσον αφορά την τεχνική ανάλυση, όσο πλησιάζουμε τα επίπεδα των 880 μονάδων, σε επίπεδο Δείκτη, η Αγορά γίνεται ακριβή και μια διάσπασή τους θα απαιτήσει σημαντικά νέα, ή πολύ αυξημένο τζίρο. Κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να γίνει τη βδομάδα προ των εκλογών Αυτός είναι και ο λόγος που εκτιμάται ότι θα δούμε διακυμάνσεις.

Τέλος, έχουμε αρκετά νέα σε εταιρικό επίπεδο, με τον ΟΠΑΠ να προχωρά σε επανεπένδυση μερισμάτων, τη ΔΕΗ να βρίσκεται στα φώτα των προβολέων με τις έντονες διακυμάνσεις της, με δημόσιες προτάσεις κλπ. Πάντως την πρωτοκαθεδρία έχουν οι εκλογές και ίσως κάποιο trading με βάση την τεχνική ανάλυση, για τη δημιουργία θέσεων για την επόμενη μέρα.

Ο Απόστολος Μάνθος της AENAON MARKETS

Έχοντας ακούσει το ‘καμπανάκι του τελευταίου γύρου’ προς τον εκλογικό τερματισμό, ο Γενικός Δείκτης δοκιμάζει τις δυνάμεις του να περάσει μπροστά από το επίπεδο αντίστασης των 850 με 860 μονάδων.

Επιτυχής ανοδική διάσπαση, με τουλάχιστον 2 με 3 ημερήσια κλεισίματα πάνω από τις 860 μονάδες, θα δώσει ανοδικό “ντοπάρισμα” προς το όριο των 900 μονάδων. Το ενδιαφέρον στην αρχή της άλλης εβδομάδος και του μήνα, από απόψεως διαγραμματικής ανάλυσης, θα εστιαστεί στη καταστρατήγηση, ή μη του μακροπρόθεσμου ανοδικού καναλιού, στις 875 μονάδες περίπου, καθώς το πλάτος του υπό διάσπαση σχηματισμού αποκαλύπτει και τεχνικά, τον ανηφορικό δρόμο προς το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων.

Τη πορεία του μέσα στο μεσοπρόθεσμο ανοδικό δίαυλο συνεχίζει και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, “φλερτάροντας” πλέον με τις 2200 μονάδες. Ανοδική αρπαγή της εν λόγω περιοχής θα σπρώξει τον δείκτη προς το επόμενο σημείο αντίστασης των 2275 μονάδων. Σημαντικές είναι οι ενδείξεις που λαμβάνουμε από ορισμένες επιμέρους μετοχές, καθώς έχουν “διαλύσει” ανοδικά ισχυρές αντιστάσεις, όπως για παράδειγμα της Coca Cola HBC, του ΟΤΕ, των ΕΛΠΕ, της Viohalco, του Σαράντη, του ΑΔΜΗΕ κ.α.

Τέλος ο Τραπεζικός δείκτης συνεχίζει το “χώνεμα” στα υψηλά της βίαιης κίνησης των τελευταίων ημερών του Μαΐου, έχοντας όμως ως “μπαμπούλα” το σημείο των 800 μονάδων. Πέρασμα πάνω από εκεί με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, θα ‘ανάψει το φως’ για μια επίσκεψη προς την περιοχή των 860 μονάδων.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Ο Ιούνιος ήταν ο έκτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας για το Γενικό Δείκτη, φαινόμενο το οποίο είχε να εμφανιστεί από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Φεβρουάριο του 2013, όταν είχαν σημειωθεί 7 συνεχόμενα θετικά μηνιαία κλεισίματα.

Ο μήνας που τελείωσε είχε ουσιαστική αύξηση στον συναλλακτικό όγκο, καθώς δεν μεσολάβησαν “πακέτα”, ή αναδιαρθρώσεις δεικτών που να επηρέασαν την φυσιολογική ροή της Αγοράς. Οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές για τον Ιούνιο έκλεισαν κοντά στα 86 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισροές στα Μετοχικά Αμοιβαία ήταν αρκούντως ικανοποιητικές, φθάνοντας κοντά στα 41 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο εξάμηνο του 2019 έκλεισε στο υψηλό των προσδοκιών των Επενδυτών, όπως αυτές εκφράζονται στην απόλυτη τιμή του Γενικού Δείκτη. Δεν είναι τυχαίο που η Ελληνική Αγορά κόβει το νήμα πρώτη Παγκοσμίως, σε επίπεδο απόδοσης με κέρδη 41,6%.

Τρεις λόγοι ήταν οι βασικοί φορείς αυτής της χρηματιστηριακής ευφορίας:

Η εξάλειψη της πολιτικής αβεβαιότητας, ενόψει της Προεδρικής εκλογής το 2020, η επίσπευση των Εθνικών εκλογών μετά την εκλογική ήττα του Κυβερνώντος Κόμματος στις πρόσφατες Ευρωπαϊκές εκλογές και η ανακοίνωση προθέσεων και εξαγγελιών που ευνοούν το εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον και από τα δύο μεγάλα Κόμματα.

Το δεύτερο εξάμηνο ξεκινάει με διαφορετικό μίγμα προσδοκιών. Βραχυπρόθεσμα η Αγορά αναμένει την ερχόμενη Δευτέρα να προκύψει ένα Κυβερνητικό Σχήμα που θα έχει προοπτική ολοκλήρωσης της τετραετίας, απόρροια των πολιτικών συσχετισμών και της δύναμης που θα συγκεντρώσει.

Μεσοπρόθεσμα υπάρχουν γεγονότα που μπορούν να συμβάλουν στην συντήρηση του θετικού επενδυτικού κλίματος:

Οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις του Αυγούστου, η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων των Τραπεζών, η έναρξη έργων που βρίσκονται σε διαρκή αναστολή, ή καθυστέρηση και η επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων των Τραπεζών, συνθέτουν τους βασικότερους καταλύτες για την μετεκλογική περίοδο.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης συνέχισε ακάθεκτος σε νέα υψηλά 16 μηνών, κατακτώντας το “οροπέδιο” των 850 μονάδων, παρά τα τεχνικής φύσεως εμπόδια των αποκοπών των μερισμάτων.

Η συμπεριφορά του Δείκτη θα ήταν θετικότερη κατά 1,4% σε σταθμισμένο επίπεδο και παρόλα αυτά ο Γενικός Δείκτης έδειξε με άνεση να διατηρεί την θετική δυναμική, ξεπερνώντας μεσοπρόθεσμες αντιστάσεις τιμών στις οποίες προηγήθηκε συσσώρευση 12 ημερών.

Η μεγάλη χρονική συσσώρευση δεν άλλαξε τα τεχνικά δεδομένα του στόχου των 895 μονάδων, έφερε ωστόσο σε θέση πώλησης τον MACD μετά από ένα μήνα ανοδικής διάθεσης. Η αλλαγή οφείλεται περισσότερο στην ατασική βραχυπρόθεσμη εικόνα της Αγοράς και στην φυσιολογική φθορά της δυναμικής. Επισημαίνεται πάντως ότι ο MACD είθισται να αντιστρέφει τις τάσεις μετά από κάποια ικανή χρονική συσσώρευση και η ένταση αυτών των σημάτων δεν αποτελεί κάποια ισχυρή ένδειξη αντιστροφής της τάσης.

Η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να προσεγγίσει τα υψηλά του Φεβρουαρίου του 2018 (895 μονάδες), τα οποία αποτελούν και την ισχυρότερη μεσοπρόθεσμη αντίσταση που έχει μπροστά του ο Γενικός Δείκτης.

Ο Ιούλιος ξεκινάει έχοντας στην… πλάτη του την Σύνοδο του “G-20” η οποία θα διεξαχθεί αυτό το Σαββατοκύριακο.

Σήμερα

Οι μετοχές κινήθηκαν ανοδικά και τα ομόλογα υποχώρησαν στην Ασία σήμερα Δευτέρα 1/7, μετά την ανακωχή στην εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας, αποτρέποντας μία απειλή για την παγκόσμια οικονομία, οδηγώντας τους επενδυτές σε στοιχήματα για την επιθετική χαλάρωση από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Το δολάριο ισχυροποιήθηκε μετριοπαθώς απέναντι στο ασφαλές γιεν, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ αυξήθηκαν και οι traders καταπιάστηκαν με στοιχήματα για μείωση του επιτοκίου από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυτό το μήνα.

Οι προσδοκίες των επενδυτών είναι πιθανό να περιοριστούν σε μια περικοπή επιτοκίων από τη Fed κύρια στη συνάντηση της FOMC στις 31 Ιουλίου, παρά για το επόμενο έτος. Ενώ μια μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης φαίνεται απίθανη.

Η αρχική αντίδραση ήταν μια ανακούφιση, από την αποφυγή νέων δασμών και ο Nikkei της Ιαπωνίας αναρριχήθηκε στο 1,6% σε μια κορυφή δύο μηνών. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας πρόσθεσε 0,4%.

Οι κινεζικές αγορές μετοχών κινήθηκαν ανοδικά κατά 2,1% στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Απριλίου. Τα συμβόλαια E-Mini για το S & P 500 αυξήθηκαν κατά 0,8% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης FTSE 0,5%.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 3 μονάδες βάσης σε 2,03%.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα συμφώνησαν το Σάββατο να ξεκινήσουν ξανά τις εμπορικές συνομιλίες, αφού ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπα παρέσχε παραχωρήσεις στον Κινέζο ομόλογό του Χι Τζίνπινγκ, όταν οι δύο συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στην Ιαπωνία το σαββατοκύριακο. Αυτές δεν περιλάμβαναν νέους δασμούς και παράλληλα υπήρξε ελάφρυνση των περιορισμών στην τεχνολογική εταιρεία Huawei προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις με το Πεκίνο.

Η Κίνα συμφώνησε να προβεί σε απροσδιόριστες νέες αγορές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, δεν έχει καθοριστεί προθεσμία για μια συμφωνία και έχουν ήδη γίνει πολλές ζημιές, με δύο έρευνες για την παραγωγή κινεζικών προϊόντων το Σαββατοκύριακο, οι οποίες δείχνουν συρρίκνωση της δραστηριότητας. Ο επίσημος δείκτης των διαχειριστών επί των προμηθειών (PMI), έμεινε στις 49,4 μονάδες τον Ιούνιο ενώ ο δείκτης PMI των Caixin / Markit μειώθηκε στις 49,4, η χειρότερη ανάγνωση από τον Ιανουάριο. Οι έρευνες από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα παρουσίασαν παρόμοια επιβράδυνση



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα