Ράλι ανακούφισης για μετοχές, πετρέλαιο, γιουάν μετά την ανακωχή ΗΠΑ- Κίνας

Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2019 06:18
UPD:06:43
REUTERS/ALY SONG

Με χαμόγελα ανακούφισης υποδέχθηκαν οι αγορές την απόφαση των δύο μεγάλων οικονομιών του πλανήτη να αρχίσουν και πάλι διαπραγματεύσεις με στόχο μία εμπορική συμφωνία. Αν και το Πεκίνο ξεκαθάρισε πως για να ξεπεραστούν οι διαφωνίες με την Ουάσιγκτον «ο δρόμος είναι μακρύς» και μόνο η ανακωχή ήταν αρκετή για τους επενδυτές, που βλέπουν να αποσύρεται η απειλή των πρόσθετων δασμών πάνω από την παγκόσμια οικονομία. 

Στις αγορές της Ασίας, ο Σύνθετος Δείκτης της Σαγκάης κάνει άλμα 2,15% και ο ιαπωνικός Nikkei 225 ακολουθεί με άνοδο 1,8%. Παράλληλα τα futures Ευρώπη και Wall Street δείχνουν ότι και στις συγκεκριμένες αγορές οι δείκτες είναι έτοιμοι για άνοδο μεγαλύτερη του 1%. 

Η σινο-αμερικανική «κατάπαυση πυρός» δίνει ώθηση και στο γιουάν, με το κινεζικό νόμισμα να ανατιμάται 0,4% έναντι του δολαρίου. Παράλληλα καθώς αμβλύνει τις ανησυχίες για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας λειτουργεί ως στήριγμα και για τις τιμές του πετρελαίου, που λαμβάνουν ούτως ή άλλως ώθηση από την απόφαση Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας να διατηρήσουν εν ισχύ τη συμφωνία τους για μείωση της προσφοράς. 

Η τιμή του αργού τύπου μπρεντ καταγράφει άνοδο 2,12% στα 66,11 δολάρια το βαρέλι στις 6:15 πμ (ώρα Ελλάδος), ενώ το αμερικανικό αργό ακολουθεί με κέρδη 2% στα 59,67 δολάρια το βαρέλι. Στον αντίποδα η τιμή του χρυσού, που λειτούργησε το προηγούμενο διάστημα ως καταφύγιο έναντι των ανησυχιών, καταγράφει πτώση της τάξης του 1%. 

Υπό ελαφρά πίεση βρίσκονται και τα κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς να ενισχύεται κατά 2 μονάδες βάσης.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα