Τα υψηλότερα κέρδη εδώ και 21 χρόνια για τις ευρωπαϊκές μετοχές το πρώτο εξάμηνο

Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2019 15:12
UPD:15:15
REUTERS/JACKY NAEGELEN

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Τίποτα δεν εκπλήσσει πια στις διεθνείς αγορές, όπου αναζήτηση καταφυγίων και διάθεση για ρίσκο συνυπάρχουν, θέτοντας σε τροχιά ανόδου όλα τα στοιχεία ενεργητικού. Υπάρχει ωστόσο ένα ράλι, του οποίου τη δυναμική ελάχιστοι περίμεναν. Αυτό των ευρωπαϊκών μετοχών, για τις οποίες το πρώτο εξάμηνο ήταν το καλύτερο από το 1998. 

«Την τελευταία φορά που οι ευρωπαϊκές μετοχές έτρεχαν με τέτοιους ρυθμούς, η Τζέρι Χάλιγουελ είχε μόλις αποχωρήσει από τις Spice Girls και η Google δεν είχε ακόμη επισήμως λανσάρει την μηχανή αναζήτησής της» γράφει χαρακτηριστικά το Bloomberg για να μας θυμίσει άλλες εποχές, στις οποίες οι αγορές δεν είχαν να φοβούνται για εμπορικούς πολέμους, για στροφή στον οικονομικό εθνικισμό και οξυμένες γεωπολιτικές καταστάσεις. Τότε ήταν η περίοδος που ελάμβανε δυναμική το άνοιγμα των αγορών και μία απορρύθμιση, στην οποία πάντως αρκετοί χρεώνουν την κρίση που ξέσπασε το 2008 και τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ετών. 

Επιστροφή στο σήμερα όμως και στον δείκτη Stoxx Europe 600, ο οποίος καταγράφει από τις αρχές του έτους κέρδη της τάξης του 13%, στην καλύτερη εξαμηνιαία επίδοση εδώ και 21 χρόνια. Τα κέρδη αυτά είναι αρκετά υψηλά εάν αναλογιστεί κανείς πως οι ευρωπαϊκές μετοχές παραμένουν ένα από τα δημοφιλέστερα «σορταρίσματα» των μεγαλοεπενδυτών ανά τον κόσμο, αλλά και εάν κοιτάξει τις όχι και τόσο ευνοϊκές προβλέψεις των ειδικών για το σύνολο του έτους. 

Οι επενδυτές που πίστεψαν στο ευρωπαϊκό ενεργητικό, θα πρέπει μάλλον να ευαριστούν τον Μάριο Ντράγκι, αφού λίγο πριν παραδώσει τα ηνία της ΕΚΤ (για να μετακομίσει ίσως στην προεδρία της Κομισιόν), φρόντισε να ξαναπεί με άλλα λόγια το «ό,τι χρειαστεί» του 2012, προαναγγέλοντας μειώσεις επιτοκίων μέσα στη χρονιά και ενδεχομένως και έναν νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης από την επόμενη. Στόχος να δοθεί ώθηση στην επίμονα ασθενική ανάπτυξη της Ευρωζώνης, που βλέπει δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της, τη Γερμανία και την Ιταλία να κινδυνεύουν ακόμη και με ύφεση.

Η αποφασιστικότητα της ΕΚΤ και το ανάλογο σήμα, που έστειλε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η Fed, έχουν αντισταθμίσει τους φόβους για τα απογοητευτικά μακροοικονομικά δεδομένα, το Brexit και κάθε είδους αβεβαιότητες. 

Η προοπτική μείωσης των επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (ενδεχομένως και τον επόμενο μήνα), είναι κάτι που τείνει να ευνοεί ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές μετοχές σύμφωνα με τους αναλυτές της Citi. Aπό τις αρχές της δεκαετίας του 1970 ΟΙ ευρωπαϊκές μετοχές αποδίδουν κατά μέσο όρο κέρδος σχεδόν 10% στο εξάμηνο που ακολουθεί μείωση των επιτοκίων της Fed και περίπου 15% στο δωδεκάμηνο μετά τη μείωση, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας σε σημείωμά τους στους επενδυτές. 

Σήμερα o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παρουσιάζει ελαφρά άνοδο της τάξης του 0,3%, ενώ στο σύνολό τους οι δείκτες των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων βρίσκονται σε τροχιά συγκρατημένης ανόδου, ενισχυόμενο από 0,3% έως 0,5%.  Οι επενδυτές αποφεύγουν τις μεγάλες κινήσεις κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς περιμένουν τα αποτελέσματα της αυριανής κρίσιμης συνάντησης ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Σι Τζινπίνγκ. Εάν οι ελπίδες για ανακωχή μεταξύ των δύο μεγάλων οικονομιών του πλανήτη διαψευστούν, τότε το «πάρτι» για τις ευρωπαικές και ευρύτερα διεθνείς μετοχές θα μπορούσε να σταματήσει απότομα. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα