Όλοι κερδισμένοι από τις συναντήσεις με τον Τραμπ στην Οσάκα;

Σάββατο, 29 Ιουνίου 2019 12:30
UPD:14:32
EPA/KIMIMASA MAYAMA

Οι διμερείς συναντήσεις του Τραμπ στην Οσάκα της Ιαπωνίας έφεραν χαμόγελα σε πολλούς ηγέτες. Αλλά για πόσο; 

A- A A+

Ανάλυση

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Από τον πρώτο κι όλας χρόνο της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο έγινε σαφές ότι οι ηγέτες μικρών και μεγάλων χωρών, ανεξάρτητα από τα αισθήματα απέναντι στον νέο πρόεδρο, επεδίωκαν μία συνάντηση ή έστω τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του. Όχι μόνο γιατί είναι ο ισχυρότερος άνθρωπος στον πλανήτη, αλλά και γιατί πολύ γρήγορα άρχισε να επικρατεί η αίσθηση ότι μπορεί κανείς να τον επηρεάσει εύκολα αν μιλήσει απευθείας μαζί του. Οι οργισμένες αναρτήσεις του στο Twitter και οι απειλές έδιναν αίφνης τη θέση του σε δηλώσεις για τους «υπέροχους φίλους», τις «εξαιρετικές συναντήσεις» και την προσωπική «χημεία». Κάτι τέτοιο είδαμε να συμβαίνει και σήμερα στην Οσάκα. Αλλά η θητεία του Τραμπ έχει αποδείξει και κάτι άλλο. Το ίδιο εύκολα και γρήγορα μπορεί να αλλάξει γνώμη και να επιτεθεί σκληρά σε εκείνους, που κάποτε έπλεκε το εγκώμιο. 

Στην Οσάκα, όπου ο Τραμπ επέλεξε να έχει πληθώρα διμερών συναντήσεων με ηγέτες, όλοι μπορούν να δηλώνουν ικανοποιημένoi από το τετ α τετ μαζί του. Η παγκόσμια κοινότητα είχε βεβαίως στραμμένο το βλέμμα πρωτίστως στη συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, αφού ο «πόλεμος» των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη έχει πληγώσει συνολικά το εμπόριο και το παγκόσμιο ΑΕΠ. Σε αυτήν λοιπόν ο Αμερικανός πρόεδρος όχι μόνο είπε το «ναι» στην ανακωχή και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά εμφανίστηκε και αισιόδοξος για μία «μνημειώδη» συμφωνία. Και τούτο παρά το γεγονός ότι μία ημέρα νωρίτερα ο Σι εξαπέλυε εμμέσως πλην σαφώς πυρά κατά της πολιτικής του Τραμπ. Το πιο σημαντικό δε ήταν πως ο Τραμπ, όπως αποκάλυψε ο ίδιος,αποφάσισε να χαλαρώσει τους περιορισμούς στη Huawei, με αντάλλαγμα όπως είπε την αγορά αμερικανικών αγροτικών προϊόντων από την Κίνα. 

Στην Ελλάδα όλοι περίμεναν βεβαίως και την συνάντηση Τραμπ- Ερντογάν. Το κλίμα δεν ήταν ψυχροπολεμικό όπως κάποιοι εκτιμούσαν. Αντιθέτως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρέλειψε να μιλήσει για έναν σημαντικό σύμμαχο, α μία φιλική χώρα, με την οποία οι ΗΠΑ έχουν πετύχει πολλά μαζί. Και ενώ χαρακτήρισε περίπλοκη την κατάσταση και «πρόβλημα» την σχεδιαζόμενη αγορά του ρωσικού συστήματος S400, επέρριψε την ευθύνη για την εξέλιξη... στην κυβέρνηση Ομπάμα. Θυμηθήκαμε έτσι την τηλεφωνική συνομιλία με την οποία ο Τούρκος πρόεδρος είχε πετύχει να πείσει λίγο- πολύ τον Τραμπ ότι δεν χρειάζεται να παραμείνει στη Συρία. 

EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT

Της συνάντησης Τραμπ- Ερντογάν είχε προηγηθεί μία ημέρα νωρίτερα εκείνη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που σε κάποιους ξύπνησε μνήμες από .... Ελσίνκι. Στη φινλανδική πρωτεύουσα πέρυσι ο Τραμπ ήταν ιδιαίτερα θερμός με τον Ρώσο ομόλογό του, ενώ «άδειασε» τους Ευρωπαίους συμμάχους. Στην Οσάκα, χθες, επιβεβαιώθηκε το καλό κλίμα, με τον Αμερικανό πρόεδρο να κάνει χιούμορ. «Μην αναμιχθείτε στις εκλογές μας», είπε χαμογελώντας στον πρόεδρο της Ρωσίας, όταν τον προέτρεψαν δημοσιογράφοι να το κάνει στην έναρξη της συνάντησης.

Το εγκώμιο έπλεξε και σε ακόμη έναν ηγέτη, που έως πρόσφατα ήταν το «μαύρο πρόβατο» της παγκόσμιας κοινότητας. Ο λόγος για τον Σαουδάραβα πρίγκιπα, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Αποφεύγοντας την όποια αναφορά στην περσινή δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, εξήρε τις προσπάθειες του διαδόχου του θρόνου να σταματήσει τις ροές χρηματοδότησης προς την τρομοκρατία, αλλά και να δώσει περισσότερες ελευθερίες στις γυναίκες. 

EPA/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL / POOL

Αύριο οι «εξαιρετικές» συναντήσεις μπορεί να έχουν συνέχεια, με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ γιονγκ Ουν. Ο Τραμπ προσκάλεσε τον Κιμ σε συνάντηση μέσω Twitter και η Πιονγιανγκ απάντησε θετικά. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή