Τουρκία: Ύφεση 2,6% το πρώτο τρίμηνο

Παρασκευή, 31 Μαΐου 2019 16:41
UPD:17:15
REUTERS/OSMAN ORSAL

Βαθαίνει η ύφεση στην Τουρκία, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου και για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο, καθώς παραμένουν ακόμη ανοικτές οι «πληγές» της νομισματικής κρίσης του 2018, του υψηλού πληθωρισμού που καλπάζει με διψήφια ποσοστά και των υψηλών επιτοκίων.

Η τουρκική οικονομία -από τις μεγαλύτερες μεταξύ των αναδυομένων αγορών- συρρικνώθηκε 2,6% στο πρώτο τρίμηνο, έπειτα από μείωση 3% του ΑΕΠ τους τρεις τελευταίους μήνες του 2018, έχοντας ως μεγαλύτερο «βαρίδι» την υποτίμηση της λίρας, η οποία από τα τέλη του 2017 έχει χάσει περίπου το ένα-τρίτο της αξίας της.

Η λίρα ανέκαμψε περίπου 2% έναντι του δολαρίου τον Μάιο, από τις αρχές του έτους όμως υποχωρεί πάνω από 10%.

Η συναλλαγματική κρίση της προηγούμενης χρονιάς, με κατακρήμνιση της λίρας, είχε πυροδοτηθεί εξαιτίας της διπλωματικής έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκρας και τις ανησυχίες για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, καθώς ο πρόεδρος Ερντογάν έχει ζητήσει επανειλημμένως μείωση του κόστους δανεισμού.

Η λίρα παραμένει σε κλοιό πιέσεων τους τελευταίους μήνες, καθώς οι επενδυτές φοβούνται το ενδεχόμενο επιβολής αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, αλλά και εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα