Οι δύο αστερίσκοι της Κομισιόν

Τρίτη, 07 Μαΐου 2019 18:06
UPD:18:08
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Η ελληνική οικονομία είναι σχετικά «ανθεκτική» στην επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο οι εσωτερικές προκλήσεις είναι πολλές και είναι και οι πιο επικίνδυνες. Η Κομισιόν άνοιξε μεν το παράθυρο να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο- πάντα σε συνεννόηση στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας- αλλά και έβαλε δύο σημαντικούς αστερίσκους: αυτοί αφορούν τις επενδύσεις και τους κινδύνους για τα δημοσιονομικά από τις δικαστικές αποφάσεις για συντάξεις και αναδρομικά. 

Στο κεφάλαια της Ελλάδας στις εαρινές εκτιμήσεις της Κομισιόν επισημαίνεται ότι η επιβράδυνση του εξωτερικού περιβάλλοντος θα έχει αρνητικό, αλλά περιορισμένο αντίκτυπο στις ελληνικές εξαγωγές και την εν γένει επίδοση της οικονομίας, εξαιτίας της χαμηλής ελαστικότητας εισοδήματος στη ζήτηση για τα βασικά εξαγόμενα προϊόντα. Οι όποιες πιέσεις στην εξωτερική ζήτηση θα μπορούσαν, ωστόσο να αντισταθμιστούν από την ιδιωτική κατανάλωση, η οποία αναμένεται να λάβει ώθηση από την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και την προβλεπόμενη μείωση της ανεργίας. 

Και κάπου εδώ τα καλά νέα σταματούν. Γιατί οι ιδιωτικές επενδύσεις παραμένουν «υποτονικές», όπως επισημαίνεται, ενώ ούτε το δημόσιο βοηθά σε αυτόν τον τομέα. Η Κομισιόν κάνει λόγο για «μεγάλη απόκλιση» εξαιτίας της υποεκτέλεσης του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Για το 2020 οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι θα υπάρξει ανάκαμψη στις ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά όχι η απαιτούμενη. Όπως αναφέρει η αύξηση του εργατικού κόστους «θα μπορούσε να πιέσει τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων, περιορίζοντας έτσι τη δυνατότηά τους να επενδύσουν χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση από το εξωτερικό». Η αύξηση στο εργασιακό κόστος θα μπορούσε να μεταφραστεί και σε απώλεια ανταγωνιστικότητας, προειδοποιεί η Επιτροπή.

Όπως σχολιάζει η Κομισιόν αν και υπάρχουν προοπτικές για βελτίωση του τραπεζικού δανεισμού που θα στηρίξει περαιτέρω τις ιδιωτικές επενδύσεις, τα πτωτικά ρίσκα κυριαρχούν και σχετίζονται κυρίως με την επαναλαμβανόμενη υποεκτέλεση του προϋπολογισμού των δημόσιων επενδύσεων και με την πιθανότητα η επιβράδυνση στους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας. 

Στο δημοσιονομικό μέτωπο αν και η Ελλάδα πετυχαίνει συνεχή υπεραπόδοση στους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, με τον Πιέρ Μοσκοβισί, να προειδοποιεί μάλιστα ότι αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί, οι κίνδυνοι ελλοχεύουν. Ενδεχόμενες αποφάσεις του ΣτΕ, που θα μπορούσαν να ανατρέψουν εν μέρει προηγούμενες μεταρρυθμίσεις, θα μπορούσαν να «φουσκώσουν» αισθητά τον λογαριασμό. 

Επιπλέον πίεση, όπως αναφέρεται, ενδέχεται να δημιουργηθεί από πολιτικές πρωτοβουλίες που επηρεάζουν το κόστος μισθοδοσίας του Δημοσίου. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα