ΤΑΙΠΕΔ: Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ ήταν μια «πώληση win-win»

Τρίτη, 07 Μαΐου 2019 17:59
UPD:18:01
hradf.com

Για την επιτυχή ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που μπορεί να προσδώσει στη χώρα, τους επενδυτές και την ίδια την εταιρεία, μίλησε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Ριχάρδος Λαμπίρης στο 4ο Ενεργειακό Συμπόσιο, το οποίο διοργανώνει η Ελληνική Δεξαμενή για την Ενεργειακή Οικονομία (ΗΑΕΕ).

«Πιστεύουμε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις, στο μέτρο του δυνατού, πρέπει να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και την καινοτομία καθώς και να επηρεάσουν θετικά και να επηρεάσουν τους ανθρώπους, την κοινωνία και την οικονομία. Η μεταβίβαση σε ιδιώτες επενδυτές του 66% στο ΔΕΣΦΑ είναι ενδεικτική των στόχων μας κατά την ιδιωτικοποίηση ενός περιουσιακού στοιχείου», ανέφερε σχετικά ο κ. Λαμπίρης.

Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε επίσημα στις 20 Δεκεμβρίου 2018 με τη μεταβίβαση συμμετοχής (31% του ΤΑΙΠΕΔ και 35% των ΕΛΠΕ) στην SENFLUGA Energy έναντι συνολικού ύψους 535 εκατ. ευρώ, κατόπιν διαδικασίας υποβολής προσφορών που χαρακτηρίστηκε από σημαντική ένταση του ανταγωνισμού.

Το γεγονός ότι ο νέος μέτοχος του ΔΕΣΦΑ αποτελείται από ηγέτες της αγοράς όπως οι Snam S.p.A., Enagás International S.L.U. και η Fluxys S.A. πιστοποιεί την ελκυστικότητα του περιουσιακού στοιχείου, τονίζει τις επενδυτικές προοπτικές της Ελλάδας και θα υποστηρίξει περαιτέρω την προσπάθεια της χώρα μας να καταστεί ένας ευρωπαϊκός κόμβος φυσικού αερίου.

«Στην πραγματικότητα, πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή η συναλλαγή ήταν win-win», για την εταιρεία, τους επενδυτές και τη χώρα. Όπως επισήμανε σχετικά «τα νέα δυνατά σημεία του ΔΕΣΦΑ θα βοηθήσουν στην ενίσχυση του ρόλου και της θέσης της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου για την ΕΕ και την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή και θα συμβάλουν στην περαιτέρω ενίσχυση της σταθερότητας του συστήματος».

Για τα επικείμενα έργα του ΤΑΙΠΕΔ στον ενεργειακό τομέα, ο κ. Λαμπίρης αναφέρθηκε στην εκμετάλλευση του σχεδόν εξαντλημένου υπόγειου φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας ως πρώτη υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου της χώρας (UGS).

«Το έργο της Νότιας Καβάλας, λόγω της γεωλογίας, του μεγέθους, της εγγύτητάς του προς τον νότιο αγωγό, της υπάρχουσας υποδομής και της μοναδικότητάς της στην Ελλάδα, θα ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού στην ελληνική αγορά και θα βελτιώσει τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των προμηθευτών φυσικού αερίου».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η υποδομή αυτή θα συμβάλει αποφασιστικά στη βελτιστοποίηση της λειτουργίας της και θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της αγοράς σε φυσικό αέριο (ασφάλεια εφοδιασμού) τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα