Market Beat: Η αγορά αντιμέτωπη ξανά με επιφυλάξεις λόγω ανόδου διαρκείας

Τρίτη, 16 Απριλίου 2019 10:20
UPD:10:21
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Με τους εγχώριους αναλυτές από χθες να ειδοποιούν για διόρθωση λόγω του μεγάλου ύψους των κερδών από το πρόσφατο ανοδικό momentum και το ταμπλό να δείχνει πως υπάρχει δίψα για αγορές έστω επιλεκτικά η δυναμική σήμερα είναι άγνωστη. Μη θεωρηθεί πως ο χθεσινός ενθουσιασμός είχε κίνητρα μόνο από το εσωτερικό μέτωπο, καθώς τα μαντάτα από το πεδίο της διαμάχης ΗΠΑ Κίνας, για μια συμφωνία που θα ανακούφιζε διεθνώς, ήταν καλά. Η πλευρά των Αμερικανών διαπραγματευτών δήλωσε πως πλησιάζει ο τελικός γύρος, αφήνοντας να εννοηθεί πως και εκείνοι έβαλαν νερό στο κρασί τους. Η πολιτική επηρεάζει τις αγορές αλλά και εκείνες, με τη σειρά τους, φέρνουν τις πολιτικές αποφάσεις σε αποδεκτή επενδυτικά τροχιά.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Για τη στήλη όμως η τάση σήμερα μπορεί να εκπλήξει θετικά αν επιμείνουν οι ισχυροί θεσμικοί στη χθεσινή τους στάση. Αναφερόμαστε στη σταθερότητα των πιέσεων σε ορισμένα blue chip αλλά και το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για άλλα. Την ίδια περίοδο έχουμε συνεχιζόμενο αγοραστικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα αφού η απόδοση του 10ετούς αναφοράς συνεχίζει να υποχωρεί αλλά με μικρότερα βήματα ανά μέρα. 

Ο καλπασμός των τιμών και οι σχετικά υψηλοί ρυθμοί συναλλαγών, στην πρώτη σύνοδο της κουτσουρεμένης εβδομάδας εκπνοής, είχαν φέρει στις 14:00 τζίρο πάνω από 34 εκατ. ευρώ. Με αξία πακέτων 2,957 εκατ. (για ΜΠΕΛΑ) και την κεφαλαιοποίηση της αγοράς στα 54,3 δις ευρώ, όταν στις 3 Ιανουαρίου ήταν πρώτη μέρα που, μετά από καιρό, πέρασε πάνω από τα 45 δις. Μετά από ακριβώς τέσσερις ώρες συναλλαγών, ο τζίρος χωρίς άλλα πακέτα είχε προσεγγίσει τα 40 εκατ. ευρώ. Οι ανοδικές μετοχές στο ταμπλό ήταν πάνω από 60 ενώ έξη blue chip εμφάνιζαν απώλειες. Μόλις το πλήθος των καθοδικών στον 25άρη μεγάλωνε ο ΓΔ πλησίαζε προς τις 774 μονάδες και όταν λιγόστευε ανέβαινε προς τις 775, με μέγιστο μέρας τις 775,10 και ελάχιστο 1,34 της μονάδες πάνω από το κλείσιμο της Παρασκευής.

Η εικόνα που περιγράψαμε δεν είναι απόλυτα συμβατή με αυτή που ειδοποιούσαν ότι θα έχει η σύνοδος της Δευτέρας οι εγχώριοι παράγοντες.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ επεσήμαινε: Η εβδομάδα με το Πάσχα των Καθολικών ενόψει, σηματοδοτεί ημέρες μείωσης των ημερήσιων συναλλαγών, με την κόπωση να εμφανίζεται ήδη από την Παρασκευή και με τον ΓΔ να αδυνατεί να ξεπεράσει τις 768 μονάδες. Το σενάριο μιας λελογισμένης διόρθωσης έχει, επομένως, αυξημένη πιθανότητα για τις επόμενες ημέρες.

Η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ σημείωνε: Μετά από επιφυλακτικό ξεκίνημα, ο ΓΔ, την Παρασκευή, κατάφερε να κινηθεί θετικά, κλείνοντας οριακά πάνω, με σχετική υποχώρηση του όγκου συναλλαγών και πτώση στις Τράπεζες. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 754 και αντίσταση στις 780. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1921 και αντίσταση στις 1955. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 623 μονάδες και αντίσταση στις 671. Συμπερασματικά: Μικρή στάση για τον ΓΔ, δείχνοντας ότι προσπαθεί να αφομοιώσει, τα τωρινά επίπεδα. Επόμενος στόχος, παραμένουν οι 780 μονάδες, με στήριξη τις 754.

Η Beta Sec εκτιμούσε: Το θετικό momentum στις Αγορές του εξωτερικού, θα δώσει, πιθανότατα, στήριξη για μία ήπια άνοδο, στη σημερινή συνεδρίαση του Χ.Α.

Για αυτό θεωρούμε πως οι επενδυτές θα διατηρήσουν στάση αναμονής στην περίπτωση που οι ρυθμοί χαμηλώσουν ενώ μια αγορά που το αγοραστικό ενδιαφέρον διατηρείται έστω και επιλεκτικά μπορεί να ανοίξει την όρεξη για ρίσκο. Επιμένουμε όμως στην κρισιμότητα των 777 – 780 μονάδων  που είναι επίπεδο το οποίο δύσκολα θα ξεπεραστεί χωρίς μάχες. Χθες αποδείχθηκε ότι στο ΧΑ ο μύλος της αισιοδοξίας όλα τα αλέθει. Ακόμα και τις αρνητικές μεταβολές στα futures των δεικτών της Wall Street, σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που κορύφωσαν περίπου την ίδια ώρα  με την υπέρβαση των 775 στην Αθήνα, αλλά μετά κατηφόριζαν με σταθερή κλίση. Αυτά βλέπουν οι ξένοι διαχειριστές και όσοι αρέσκονται σε αυτού του τύπου τα χρηματιστήρια τοποθετούνται, αναλόγως της τόλμης ήτοι, το επιτρεπτού για τα πλαίσια που λειτουργούν ρίσκου. Κυνηγοί «σίγουρων» κερδών «φορτώνουν» ΕΥΡΩΒ, λόγω φημών για αλλαγές στον δείκτη ΜSCI Mid Cap. που την ευνοούν.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Υποχώρησε η Wall Street με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα εταιρικά αποτελέσματα, τα μακροοικονομικά στοιχεία και στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας. Ο S&P 500 προσπαθούσε να κρατηθεί στο όριο των 2.900 μονάδων, απέχοντας μόλις 1% από τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου. Οι απώλειες πάνω από 3% της Goldman Sachs συμπαρέσυραν προς τα κάτω τον ευρύτερο τραπεζικό δείκτη, που υποχωρούσε πάνω από 1%. Τόσο η Goldman Sachs όσο και η Citigroup ανακοίνωσαν έσοδα κατώτερα των προβλέψεων, σε αντίθεση με τα ικανοποιητικά αποτελέσματα της JPMorgan την Παρασκευή.

Εκ των 33 εταιρειών του S&P 500 που έχουν έως τώρα ανακοινώσει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, το 81,8% έχουν υπερβεί τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Ο Dow Jones υποχώρησε μόλις 0,10% ή 27,5 μονάδες στις 26.384,77, ο S&P σημείωσε πτώση 0,06% στις 2.905,58 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,1% στις 7.976,01 μονάδες. 
Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των UnitedHealth (+3%) και Walt Disney (+1,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Goldman Sachs (-3,7%) και JP Morgan (-1,3%). Η Citigroup (-0,1%) ανακοίνωσε αυξημένα κέρδη ανά μετοχή.

Η μεταποιητική παραγωγή στη Νέα Υόρκη κινήθηκε υψηλότερα τον Απρίλιο αλλά παρέμεινε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Ο δείκτης επιχειρηματικών συνθηκών Empire State της Fed Νέας Υόρκης ανέκαμψε στις 10,1 μονάδες από 3,7 μονάδες τον Μάρτιο, επίπεδο που ήταν το χαμηλότερο των τελευταίων δύο ετών.

Ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει να στρέφεται κατά της νομισματικής πολιτικής της Fed. «Αν η Fed είχε κάνει σωστά την δουλειά της, που δεν έκανε, το Χρηματιστήριο θα είχε κερδίσει πάνω 5.000 έως 10.000 μονάδες και το ΑΕΠ θα είχε αυξηθεί 4% αντί για 3%...με σχεδόν μηδενικό πληθωρισμό. Η ποσοτική σύσφιξη μας ‘σκότωσε’, έπρεπε να είχαμε κάνει το αντίθετο!», έγραψε στο Twitter o πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση μίας μονάδας βάσης στο 2,55%.

ΕΥΡΩΠΗ

Κοντά σε υψηλά οκταμήνου επέστρεψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, με πρωταγωνιστές τον κλάδο τηλεπικοινωνιών και εταιρειών λιανικής. Η αισιοδοξία για τις σινο-αμερικανικές εμπορικές συνομιλίες και τα θετικά στοιχεία για την κινεζική οικονομία αποκλιμάκωσαν τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 κινήθηκε ανοδικά για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, κλείνοντας με κέρδη 0,16%, επέστρεψε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα οκτώ μηνών. Τα περισσότερα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου έκλεισαν με θετικό πρόσημο, με εξαίρεση τον FTSE 100 του Λονδίνου που παρέμεινε στάσιμος, έχοντας ως βαρίδι τις μετοχές του μεταλλευτικού κλάδου.

Στη Φρανκφούρτη, ο DAX ενισχύθηκε 0,17%, ενώ ο CAC 40 του Παρισιού έκλεισε με κέρδη 0,11%. Ενισχυμένος κατά 0,16% ήταν και ο FTSE MIB του Μιλάνου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,3%.

Οι επενδυτές προετοιμάζονται για την ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων εντός της εβδομάδας, ενώ θα περάσουν από το μικροσκόπιο και τα στοιχεία για το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία, αλλά και τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Κίνας., που θα δοθούν την Τετάρτη στη δημοσιότητα Οι αναλυτές σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters προβλέπουν επιβράδυνση του κινεζικού ΑΕΠ σε χαμηλά σχεδόν 30ετίας φέτος, στο 6,2%.

Στο εταιρικό μέτωπο, αυξήθηκαν τα έσοδα του πρώτου τριμήνου για τη Vivendi, με βοήθεια από την ισχυρή ανάπτυξη της θυγατρικής της, Universal Music Group (UMG).

Στο μεταξύ, η Deutsche Bank εκτιμά ότι μια συγχώνευση με τη Commerzbank μπορεί να οδηγήσει σε χαμένα έσοδα €1,5 δισ., εξαιτίας της φυγής πελατών από τη νέα οντότητα, ανέφεραν πηγές στο Bloomberg. H εκτίμηση θεωρείται σημαντική για την αξιολόγηση του ντιλ με τη Commerzbank, σημείωσαν οι πηγές.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε υψηλότερα 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1306 από 1,1301 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΧΑ

Με αύξηση όγκων συνέχεια στην άνοδο με ακόμα ένα νέο υψηλό έτους 

Στην πρώτη συνεδρίαση της Μεγάλης Εβδομάδας των Καθολικών, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών ανοδική πορεία, με κίνηση σε θετικό πεδίο αποκλειστικά για τον μέσο όρο. Στη διάρκειά της η αρχική νευρικότητα έφερε στις 10:32 το ελάχιστο μέρας. Ήταν οι 757,01 από 761,54 την Παρασκευή. Το  ανοδικό διάστημα ξεκίνησε αμέσως μετά και συνεχίστηκε ως τις 14:32 όταν σημειώθηκε ανώτερο μέρας που ήταν οι 775,10 από 768,12 μονάδες την προηγούμενη μέρα και αποτελεί νέο υψηλό έτους.

Στο δεύτερο μέρος οι δείκτες κινήθηκαν πλάγια μεταξύ 773 και 775 μονάδων και μόνο προς το τέλος μετά τις 16:05 ως το πέρας ελαφρά καθοδικά. Συνεπώς, κυριάρχησε σχεδόν σταθερά η ζήτηση από τις 10:32 ως τις 14:32 και σημειώθηκε ανώτερο μέρας που δεν προκάλεσε κύματα ρευστοποιήσεων η επίτευξή του.

Μετά επικράτησε η προσφορά από τις 16:05 ως τις 17:00 με το τοπικό ελάχιστο να γίνονται οι 772,2 μονάδες. Επίσης εκτός του μέγιστου έτους των 775 του ΓΔ το κλείσιμο κατά +1,02% ψηλότερα στις 773,5 μονάδες είναι το υψηλότερο για το 2019.

Έγινε σαφές πως το ελάχιστο της μέρας, ήταν ψηλότερα από το μίνιμουμ της περασμένης συνόδου και αρκετά ψηλότερα (166,90 μονάδες) έναντι του κατώτερου του τρέχοντος έτους (600,12). Στις δημοπρασίες, από την υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς, τον έκλεισαν 7,84 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης μέρας.

Τη σύνοδο σφράγισε υψηλότερο, σε σχέση με την προηγούμενη, συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα που απόκτησαν τζίρο 7,285 εκατ. ευρώ (κυρίως για ΕΤΕ ΜΠΕΛΑ ΟΠΑΠ ΟΤΕ και μικρότερα για ΑΔΜΗΕ και ΛΑΜΔΑ). Η δε εμφάνιση απωλειών σε 1 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν μικρότερη  διακύμανση της απόδοσης τους (3 έναντι 7 μονάδων). Αλλά με πτώση τελικά 1,0 μονάδας βάσης, η απόδοση από το 3,29% κατέληξε στο 3,28%.

Το κλείσιμο του ΓΔ στις 773,51 μονάδες, ήταν 6,50 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 1,59 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του. Ήταν σύνοδος με μεγαλύτερο (8,1 από 6,6 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 54,212 από 53,708 δις ευρώ. Εννέα  blue chip υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις ήταν ΠΕΙΡ -3,29%, ΔΕΗ -2,26%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,49%, ΒΙΟ -1,00%, ΣΑΡ -0,81%, ΕΛΠΕ -0,72%, ΑΔΜΗΕ -0,67%, ΟΤΕ -0,16%, και ΛΑΜΔΑ -0,15%, ενώ 15 έκλεισαν με ανοδική μεταβολή.

Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+2,76% από -0,64%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +2,70% από -1,00%, την ΕΤΕ στο +1,26% από +1,06%, ΕΥΡΩΒ +6,68% από -1,85% και την ΠΕΙΡ στο -3,29% από +0,38%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από  τα blue chip με μεταβολή -0,90% από +1,67%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (15 από 12) blue chip έναντι των καθοδικών (9 από 9) και ένα τον ΟΠΑΠ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,02% και έφθασε στις 773,51 από 765,67 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1985,14 από 1959,99 με μεταβολή +1,28%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν προς τα άνω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, και το κλείσιμο έγινε πλησιέστερα στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 72,036 από 54,955 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 7,285 από 6,873 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 60,251 από 43,175 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 2,173 από 2,378 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 62 από 58, των καθοδικών 44 από 39 και 28 από 34 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Η αισιοδοξία φαίνεται στα ΣΜΕ Μαΐου και στις τιμές εξάσκησης των options

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Απριλίου, οι θεσμικοί έδωσαν στον δείκτη των παραγώγων ανοδική δυναμική. Με τιμή ανοίγματος που αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 9,88 μονάδων το ελάχιστο μέρας στις 1966,36 εμφανίστηκε στις 10:32. Μια σταθερής κλίσης ανοδική κίνηση, όρισε μέγιστο τις 1989,44 μονάδες στις 14:32. Με τιμή στις 17:00 τις 1982,43 μονάδες, το κλείσιμο στις 1985,14 αντιστοιχούσε σε μεταβολή +1,28%. Ο τζίρος ανήλθε στα 18,935 εκατ. ευρώ.

Για τα ΣΜΕ του 25άρη λήξης Απριλίου διακινήθηκαν 1538 συμβόλαια με ανώτερο τις 1993,00, κατώτερο τις 1970,00 μονάδες και τελευταίες πράξεις στις 1987,75. Για τη σειρά Μαΐου που από το μέσο της συνόδου της Πέμπτης θα γίνει κυρίαρχη υπήρξε όγκος 1100 συμβολαίων, με ανώτερο τις 1995,25, κατώτερο τις 1955,00, με τελευταίες πράξεις στις 1988,00 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για την σειρά Απριλίου έπεσαν στις 5545, ενώ για τη σειρά Μαΐου έγιναν 2188 από 1446 και για τη σειρά Ιουνίου παρέμειναν 34.

Στα calls λήξης Απριλίου διακινήθηκαν 46 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1875 ως τις 1975 μονάδες. Για την επόμενη σειρά ο όγκος ήταν 104 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1900 ως τις 2000 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Απριλίου διακινήθηκαν 124 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1950 ως τις 2000 μονάδες. Για την επόμενη σειρά ο όγκος ήταν 93 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1950 και τις 1975 μονάδες.

Ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ από την Παρασκευή ειδοποιούσε:

«Για τον FTSE25 αναμένουμε να διασπάσει έγκυρα το επίπεδο των 1970 μονάδων (61,8% fibo), για να αυξηθούν οι τεχνικές πιθανότητες για προσέγγιση των επόμενων στόχων στις 2010 &2050 μονάδων. Κοντινές στηρίξεις εντοπίζονται στις 1915, 1890 (ΚΜΟ 25 expo), 1855 & 1830 μονάδες (KMO 50 expo)».

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο  Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Το κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας μας βρήκε με κέρδη της τάξεως του 1,49%, σε ΓΔ και με την ρευστότητα να διαχέεται και σε τίτλους της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης και εκτός Τραπεζικού ταμπλό. Η επιθετική τάση παραμένει κραταιά, παράλληλα με τα Ξένα Χρηματιστήρια, με τα επίπεδα να θέλουν την απαραίτητη προσοχή.

Τα νέα φαίνεται να είναι θετικά σε όλα τα επίπεδα, μιας και το 10ετες κατάφερε να σπάσει το επίπεδο του 3,60 και να βρεθεί στις 3,30 μονάδες βάσης, ή και χαμηλότερα, αλλάζοντας επίπεδο μετά από πολλά χρόνια και δείχνοντας ότι έχει ξεκινήσει να κλείνει η ψαλίδα με τις υπόλοιπες Χώρες. Από την άλλη, η Κυβέρνηση φαίνεται να θέλει να αποπληρώσει πρόωρα το δάνειο του IMF, γεγονός που μας δείχνει πως πλέον έχουμε ξεκινήσει την ανοδική πορεία της Οικονομίας.

Ο Τραπεζικός κλάδος είναι ο πρώτος ωφελημένος από τα γεγονότα και δείχνει πως μπορεί να καταφέρει, έστω και με καθυστέρηση, να μπορέσει να λύσει τα πολύ σοβαρά προβλήματά του. Από την άλλη ορόσημο είναι η 26η Απριλίου, μιας και περιμένουμε την βαθμολόγηση της S&P, που σε περίπτωση αναβάθμισης η Κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε μία νέα έξοδο στις Αγορές, με 10ετες ομόλογο και με χαμηλότερο επιτόκιο από τα δάνεια του IMF.

Από την άλλη βλέπουμε οι Ξένοι να συνεχίζουν, όχι απλά με τοποθετήσεις, αλλά και με εξαγορές (βλέπε ΙΑΣΩ) κάτι που όλα δείχνουν ότι ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα.

Παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για την Αγορά, έχοντας μπει στην ζώνη του μεγάλου πρώτου μεσοπρόθεσμου στόχου μας, που δικαιολογεί διόρθωση το επόμενο διάστημα.

Το τεχνικό σκέλος μπορεί να μας βοηθήσει, ενώ είναι δεδομένο ότι η Χώρα αλλάζει πορεία, με τα μάκρο και τα νέα να αρχίζουν να υποστηρίζουν την ανοδική κίνηση.

Ο τζίρος αυξάνεται όσο η Αγορά ανεβαίνει, γεγονός που προσελκύει καινούργιους Επενδυτές τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό. Το 2019 είναι διπλή προεκλογική χρονιά και για πρώτη φορά, μετά από πάρα πολλά χρόνια, η Αγορά όχι μόνο δεν φοβάται, αλλά και περιμένει τις εξελίξεις που έρχονται.

Σήμερα

Τα ασιατικά χρηματιστήρια αρχικά υποχώρησαν από το υψηλό εννέα μηνών σήμερα Τρίτη μετά την απογοήτευση που προκάλεσε η ανακοίνωση κερδών των τραπεζικών ομίλων που έπληξαν τη Wall Street, αν και τα πρόσφατα σημάδια, ότι η παγκόσμια οικονομία είναι πιθανό να αποφύγει μια πιο απότομη κάμψη, βοήθησαν να περιοριστούν οι απώλειες.

Ο ευρύτερος δείκτης των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού από την Ιαπωνία, εκτός της Ιαπωνίας, δεν άλλαξε πολύ μέχρι τα μέσα του πρώτου μέρους. Ο δείκτης ανέβηκε στο ανώτατο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2018 την προηγούμενη ημέρα μετά τα ισχυρά δεδομένα για την εξαγωγική και Τραπεζική δραστηριότητα από την Κίνα την περασμένη εβδομάδα, που μείωσαν τις ανησυχίες των επενδυτών για την υγεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Οι προσδοκίες ότι οι διαπραγματευτές των κινεζικών και των αμερικανικών συμφερόντων μετά από τις σκληρές εμπορικές διαπραγματεύσεις θα συνάψουν συμφωνία θα ανεβάσουν σύντομα την εμπιστοσύνη των αγοραίων. Για αυτό στο δεύτερο μέρος τα ασιατικά χρηματιστήρια ανέβηκαν συντονισμένα.

Ο δείκτης Composite Shanghai ανέβηκε +1,91%. Ο KOSPI της Νότιας Κορέας κέρδισε + 0,30%, οι μετοχές της Αυστραλίας προστίθενται 0,42%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,24%.

Η Wall Street έχασε έδαφος τη Δευτέρα, καθώς οι υποτονικές εισπράξεις από τις τράπεζες περιόρισαν τον ενθουσιασμό των επενδυτών. Όμως, ενώ και οι τρεις κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ σημείωσαν πτώση, ο S & P 500 παρέμεινε -1% κάτω από του ρεκόρ του.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα