UBS: Τι περιμένει για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών

Τρίτη, 16 Απριλίου 2019 10:18
UPD:10:19
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Από την έντυπη έκδοση 

«Ουδέτερη» εμφανίζεται πλέον η UBS για τον ελληνικό κλάδο, καθώς προηγήθηκε το ισχυρό ράλι των μετοχών από τις αρχές της χρονιάς, ράλι που προσέδωσε 65% σε ό,τι αφορά τις τιμές των μετοχών των τραπεζών. Ο οίκος εκφράζει την προτίμησή του για την Εurobank. Σύσταση ουδετερότητας καταγράφει για την Αlpha Bank η UBS, ενώ νωρίτερα συνέστηνε αγορά. Ωστόσο αυξάνει την τιμή-στόχο στο 1,62 ευρώ από 1,27 ευρώ (τρέχουσα τιμή 1,5 ευρώ).

Αυξάνει επίσης την τιμή-στόχο για την Eurobank στο 0,92 ευρώ από 0,78 ευρώ (τρέχουσα 0,73 ευρώ), διατηρώντας τη σύσταση αγοράς.

Σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα, η τιμή-στόχος ανεβαίνει στο 1,71 ευρώ από 1,41 ευρώ (τρέχουσα 1,93 ευρώ), ενώ η σύσταση παραμένει σύσταση ουδετερότητας. Για την Πειραιώς η τιμή-στόχος τίθεται πλέον στο 1,48 ευρώ από μόλις 0,48 ευρώ (τρέχουσα 1,85 ευρώ), ενώ παραμένει η σύσταση της πώλησης των μετοχών.

Όπως αναφέρει ο οίκος, οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταγράψει ράλι 65% μέχρι στιγμής στο έτος. 

Στην παρούσα φάση, η αγορά έχει αποτιμήσει σε μεγάλο βαθμό μια πιθανή συστημική λύση για τα «κόκκινα» δάνεια, τις πιο υποστηρικτικές οικονομικές συνθήκες και τις αλλαγές στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Ο λόγος για τον οποίον ο διεθνής οίκος αναβαθμίζει τις τιμές-στόχους είναι η σχέση κόστους κινδύνου μεσοπρόθεσμα, η οποία μειώνεται κατά έναν μέσο όρο 5 μονάδων βάσης ως το 2023, όπως επίσης και οι αυξημένες προβλέψεις για τα έσοδα από βασικές δραστηριότητες κάποιων τραπεζών (Πειραιώς και Εθνική). Ο οίκος επισημαίνει ότι προτιμά την Eurobank, ενώ υιοθετεί πιο προσεκτική στάση απέναντι στην Alpha Bank. Παράλληλα, επιβεβαιώνει τις προβλέψεις της για Εθνική και Πειραιώς.

Οι ανησυχίες των επενδυτών
Μιλώντας με επενδυτές ο οίκος επισημαίνει τις εξής ανησυχίες από την πλευρά τους:

  • Εκφράζουν ανησυχία για την τιμή αγοράς των ελληνικών NPEs και την πραγματική αξία των καλύψεων (collateral).
  • Επιζητούν μεγαλύτερη διαύγεια για τη δομή και την πιθανότητα να προωθηθούν συστημικές λύσεις για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.
  • Αναρωτιούνται αν η ΕΚΤ θέτει ζητήματα για τους μεσοπρόθεσμους στόχους μείωσης των NPEs.
  • Σταθμίζουν τις επιπτώσεις από πιθανές υστερήσεις ή επιταχύνσεις σε ό,τι αφορά την επίδραση των δανείων στην εικόνα της οικονομίας.

Όπως σημειώνει ο οίκος, για να εκφραστεί θετικότερα για τον κλάδο θα πρέπει να έχει στοιχεία για την ικανότητα των τραπεζών να πετύχουν ελκυστικές τιμές στα «κόκκινα» δάνεια που πωλούν, ισχυρότερα μακροοικονομικά στοιχεία και να ξεκινήσουν τα συστημικά σχέδια για τη μείωση των NPEs.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα