Market Beat: Το κλίμα διεθνώς βελτιώνεται κάνοντας οριακά ευκολότερη την «άμυνα»

Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018 10:09
UPD:10:10
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η αγορά της Αθήνας βαδίζει προς το τέλος του Νοεμβρίου, με τους συναλλασσόμενους να αναμένουν μεγάλες κινήσεις από την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI. Ενώ η δίψα για κέρδη, ακόμα και αν η πτώση του ΓΔ φέτος είναι πάνω από -20%, έδωσε στις τελευταίες συνεδριάσεις την ευκαιρία να εμφανίσουν μεγάλες ημερήσιες μεταβολές λίγες μετοχές εταιριών του 25άρη.  Όσες κατάφεραν να τραβήξουν το ενδιαφέρον μέσα από κινήσεις των διοικήσεών τους.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η ατμόσφαιρα στις συναλλαγές των αγορών της ευρωζώνης δεν ευνοούσε την άνοδο χθες, αλλά στην Αθήνα, με κατάλληλο μοίρασμα των απωλειών και των κερδών στα blue chip, ο ΓΔ κρατήθηκε πάνω από τις 600 μονάδες, με την ίδια ανοδική μεταβολή +0,14% την Τρίτη όπως και τη Δευτέρα. Έχουμε λοιπόν προσπάθεια για να καταστούν οι 600 μονάδες ισχυρό επίπεδο στήριξης, ενώ οι 610 λειτούργησαν ως αντίσταση που χρειάζεται σύντομα να ξεπεραστεί.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε χθες το πρωί: «Τα νέα δεδομένα της Eurobank, αλλά και η υποδοχή του σχεδίου της TτΕ από τον SSM, για το δικό της 'SPV', με στόχο της μεταφορά των μισών NPEs, θα συνεχίσουν να απασχολούν και σήμερα την Αγορά προκαλώντας μεταβλητότητα, καθώς αναμένεται να συνεχιστούν οι πωλήσεις των Ξένων χαρτοφυλακίων λόγω MSCI». Οι αναλυτές της Beta Sec υποστήριξαν ότι: «Η Εγχώρια Αγορά είναι σε συσσώρευση, ωστόσο κάποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις, λόγω αποτελεσμάτων, θα μπορούσαν εκδηλωθούν».

Η Merit Sec. τόνιζε: «Η ανοδική εκτόνωση της Εurobank ήταν σύντομη, αλλά εν μέρει το αποδίδουμε και στο discount που διατηρούσε ο τίτλος της Grivalia, σύμφωνα με την σχέση ανταλλαγής, για το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, προσφέροντας την δυνατότητα εκμετάλλευσης του ανοίγματος στα χαρτοφυλάκια που είχαν ήδη την Τράπεζα. Η αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετους της Χώρας αποδίδεται κυρίως, στην αντίστοιχη υποχώρηση της απόδοσης της ιταλικής 10ετιας. Λόγω MSCI, μέχρι την Παρασκευή δεν περιμένουμε πολλά απ’ τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ».

Το μοίρασμα των πτωτικών και των ανοδικών blue chip αποκαλύπτει την επιλεκτικότητα του αγοραστικού ενδιαφέροντος, αλλά και τις ασύμμετρες πιέσεις στα τραπεζικά και όχι μόνο. Στην ομάδα των 10 ανοδικών ξεχώρισαν οι ΕΕΕ +3,75%, ΜΟΗ +2,50% ΕΥΡΩΒ +2,33% και ΟΤΕ +2,02% ενώ από τα καθοδικά οι ΕΤΕ -8,64%, ΠΕΙΡ -7,96%, ΦΡΛΚ -4,58%, ΔΕΗ -4% και ΕΥΔΑΠ -3,88%. Η εκτίμησή μας είναι ότι οι αγοραίοι πείστηκαν ότι θα λειτουργήσει το σχέδιο της ΕΥΡΩΒ και με αυτό θα πετύχει δύο χρόνια νωρίτερα τον στόχο του τριετούς πλάνου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της. Αλλά αυτό τους οδήγησε να ρευστοποιούν θέσεις από τις μετοχές του χαρτοφυλακίου τους, που θεωρούν πως δεν θα έχουν δυνατότητες ανόδου ως το τέλος της χρονιάς, για να τοποθετηθούν στην ΕΥΡΩΒ.

Ωστόσο η βεβαιότητα πως στο τέλος της βδομάδας θα υπάρξουν σημαντικές εκροές από την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, όπως φάνηκε από τα σχόλια των αναλυτών, καθιστά κάθε προσπάθεια ανοδικού rebound ατελέσφορη.  Για το «καυτό θέμα» της αθηναϊκής αγοράς, τα «κόκκινα δάνεια» ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σημείωσε: «Η πρωτοβουλία της ΤτΕ για τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού σχεδίου, ώστε να επιταχυνθεί η μεταβίβαση "κόκκινων" δανείων από το ενεργητικό των Τραπεζών σε "φορέα ειδικού σκοπού", είναι σε εξέλιξη. Ήδη δε εξετάζεται από τον SSM (Ευρωπαϊκός Εποπτικός Μηχανισμός). Την ίδια ώρα, μια άλλη Ελληνική Τράπεζα, η Eurobank, παρουσίασε ένα διαφορετικό σχέδιο για την αναδιάρθρωσή της.

Τα δεδομένα του deal, που ομολογουμένως αιφνιδίασε την Επενδυτική Κοινότητα, είναι αξιοσημείωτα και παρά τη συνθετότητα του εγχειρήματος οδηγούν στην ταυτόχρονη υλοποίηση δύο στόχων: την κεφαλαιακή αναβάθμιση της Eurobank με την απορρόφηση της Grivalia, βελτιώνοντας θεαματικά τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, αλλά και τη δραστική εξυγίανση του δανειακού της χαρτοφυλακίου, με τη μεταβίβαση σημαντικού μέρους από NPEs στο νεοσύστατο "SPV" που θα προχωρήσει στη διαδικασία τιτλοποιήσεων.

Η Τράπεζα έτσι διαμορφώνει τις προϋποθέσεις, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών, να "αλλάξει σελίδα" και να ασχοληθεί ενεργητικότερα με αναπτυξιακούς στόχους και ιδιαίτερα την διαμόρφωση αυξημένων στόχων δανειοδοτήσεων, κτίζοντας τις προϋποθέσεις να αλλάξει το πρόσημο της μέχρι τώρα αρνητικής πιστωτικής επέκτασης.

Παράλληλα, το μήνυμα για τις άλλες Τράπεζες είναι ότι πρέπει να αναζητήσουν τους δικούς τους τρόπους, ώστε να επιταχύνουν τη διαδικασία εξυγίανσης, χωρίς να προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες, διαδικασία που είναι πιθανό να συνυφανθεί με το σχέδιο της ΤτΕ, αφού δεν υπάρχει Ιδιώτης βασικός Μέτοχος για λύσεις ανάλογες εκείνης που δρομολογείται στη Eurobank».

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Μια ανοδική σύνοδο προκάλεσε η ροή των ειδήσεων. Συγκεκριμένα ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow, προσπάθησε να αλλάξει τη διάθεση των επενδυτών μετά από αρνητικές δηλώσεις του προέδρου Τράμπ. Επιβεβαιώνοντας ένα δείπνο μεταξύ του Trump και του Κινέζου ομόλογού του Xi Jinping στην προσεχή σύνοδο της ομάδας G20 στην Αργεντινή. Είχε επίσης αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο οι δύο χώρες να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία. Με δηλώσεις υπέρ της σταδιακής αύξησης των επιτοκίων τάχθηκε για άλλη μια φορά ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Ρίτσαρντ Κλαρίντα.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,44% ή 108 μονάδες στις 24.748,73, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,33% στις 2.682,17 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,01% στις 7.082,70 μονάδες.

Στον Dow που ξεκίνησε από το αρνητικό πεδίο, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Verizon (+2,5%) και Walgreen Boots (+2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των United Technologies (-4,3%) και DowDuPont (-1%).

ΕΥΡΩΠΗ

Το δημοσίευμα γερμανικού περιοδικού που ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων την ερχόμενη εβδομάδα έφεραν  στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τις εμπορικές συναλλαγές και κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές ελεγχόμενη πτώση.

Παράλληλα, πληθαίνουν οι ενδείξεις για ενδεχόμενη υποχώρηση της ιταλικής κυβέρνησης έναντι της Ε.Ε. στο ζήτημα του προϋπολογισμού. Από το μέτωπο του Brexit η Τερέζα Μέι αποφάσισε να συμμετάσχει σε debate με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν καθώς αγωνίζεται να περάσει τη συμφωνία, που σφράγισε την Κυριακή με την ΕΕ, από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Στα χρηματιστήρια, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,26% στις 357,40 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,27% στις 7.016,85 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,4% στις 11.309,11 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,24% στις 4.983,15 μονάδες. Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση μόλις 0,06% στις 9.085,60, μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,43% στις 19.150,38 μονάδες.

ΧΑ

Με πλάγια κίνηση σε εύρος 7 μονάδων η αγορά αντιστέκεται στην κάθοδο

Στην δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών πλάγια κίνηση κίνηση. Η πορεία του ΓΔ έγινε με κίνηση θετικό και αρνητικό πεδίο αλλά στο μεγαλύτερο διάστημα με κέρδη. Έτσι κατόρθωσε η αγορά να διατηρήσει την άρνηση για πτώση από την περασμένη εβδομάδα. Υπήρξε διάστημα με πλάγια κίνηση πάνω από τις 606 μονάδες παρακολουθώντας την μείωση της διάθεσης για ρίσκο που επικράτησε πανευρωπαϊκά. Μετά το μέγιστο ωστόσο που εμφανίστηκε στο πρώτο και το δεύτερο μέρος επικράτησε σταθερής κλίσης καθοδική κίνηση από τις 609 προς τις 602,5 μονάδες την πρώτη φορά και από τις 609 στις 604 τη δεύτερη. Η τιμή ανοίγματος στις 604,53 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 1,1 μονάδων. Αλλά το μέγιστο μέρας στις 609,28 μονάδες σημειώθηκε μια ώρα και 17 λεπτά μετά την έναρξη. 

Το ελάχιστο στις 602,42 από 600,35 μονάδες ήρθε στις 12:48. Υπολογίσιμες πιέσεις εμφανίστηκαν για λίγο από τις 11:47 ως τις 12:1548 Στην ελεύθερη διαπραγμάτευση είχαμε πλάγια κίνηση νευρικά από τις 13:48 ως τις 16:15 με τιμές του ΓΔ μεταξύ 606,00 και 608,6 μονάδων. Ήταν σύνοδος με πτωτική κίνηση μετά το τέλος των ελεύθερων συναλλαγών. Στις  17:00 τον άφησαν στις 605,28. Η ζήτηση κόντραρε με την προσφορά στις δημοπρασίες. Υπήρξε υποχώρηση και τον έκλεισαν στις 604,26 από 603,43 τη Δευτέρα, ορίζοντας κλείσιμο 5,02 μονάδες κάτω από το μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Οι θεσμικοί επέτυχαν την καλύτερη δυνατή μεταβολή (+0,97%) ακριβώς στις 11:47 που εμφανίστηκε το μέγιστο στις 609 μονάδες περίπου. Ενώ το ελάχιστο ήρθε μια ώρα και ένα λεπτό μετά το μέγιστο. Αναζητήθηκε ισορροπία των εντολών από αγοραστές και πωλητές και ορίστηκε για ικανό χρονικό διάστημα όπως αναφέραμε πιο πάνω. Οι θεσμικοί θέλησαν να κάνουν προσπάθεια για άνοδο αμέσως μετά την έναρξη και για μια περίπου ώρα. Υπήρξαν ωστόσο χρονικά διαστήματα με καθοδική τάση αλλά ήταν στο μεγαλύτερο διάστημα σε θετικό πεδίο για αυτό ήταν δεδομένη η εμφάνιση λίγων αλλαγών πρόσημου στο πρώτο και καθοριστικό για τη διαμόρφωση της διακύμανσης της μέρας. Στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος κυριάρχησε η προσφορά και επιτεύχθηκε, μετά τις 17:00, ψαλίδισμα στη μικρή ανοδική μεταβολή.

Τη σύνοδο σφράγισε το πολύ καλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον για ελεύθερες συναλλαγές, ενώ αφορούσε κατά 22,705 εκατ. σε πακέτα. Η δε εμφάνιση απωλειών για τα Τραπεζικά blue chip, δεν ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν νευρικότητα και ικανό εύρος διακύμανσης της απόδοσης τους. Τελικά, με την απόδοση που υποχώρησε 4 μονάδες βάσης μέσα στη μέρα, πλησίασε το 4,35%.

Ήταν σύνοδος με πολλές εναλλαγές στην κυριαρχία των πωλητών και των αγοραστών. Το ελάχιστο στις 602,42 από 600,35 ήταν 9,72 πάνω από το νέο κατώτερο τρέχοντος έτους στις 592,70 από τη σύνοδο της 20/11. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με πτωτική δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά από νευρική έναρξη, που δεν άλλαξε πολύ σε επίπεδο μεταβολών, από το ότι οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ άνοιξαν πτωτικά και κινήθηκαν ελαφρά ανοδικά αργότερα. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 604,26 μονάδες που ήταν 1,84 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 5,02 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Ήταν μια σύνοδος με μεγαλύτερο (6,9 μονάδες) εύρος διακύμανσης σε σύγκριση με τις 18,6 της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 45,060 από 44,717 δις ευρώ. Δεκα blue chip δεν υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις ήτοι ΕΕΕ +3,75%, ΜΟΗ +2,50%, ΕΥΡΩΒ +2,33%, ΟΤΕ +2,02%, ΒΙΟ +0,80%, ΜΠΕΛΑ +0,80%, ΓΡΙΒ +0,66%, ΟΠΑΠ +0,61%, ΑΡΑΙΓ +0,29%, και ΤΕΝΕΡΓ +0,17% ενώ 14 έκλεισαν με πτωτική μεταβολή.

Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-2,14%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -1,25% από -1,67% την προηγούμενη σύνοδο, την ΕΤΕ στο -8,64% από -3,05%, ΕΥΡΩΒ +2,33% από +4,31% και την ΠΕΙΡ στο -7,96% από +1,98%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή-1,48% από -0,72% από +1,07%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (10 από 14) blue chip έναντι των καθοδικών (14 από 11) και ένα τη ΣΑΡ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,14% και έφθασε στις 604,26 από 603,43 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1594,45 από 1580,31 μονάδες με μεταβολή +0,89%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν προς τα κάτω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, αλλά το κλείσιμο έγινε πιο κοντά στο κατώτερο της περιορισμένης ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 74,885 από 64,890 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 22,705 από 6,749 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 50,262 από 56,117 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,164 από 1,153 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 31 από 49 των καθοδικών 43 από 36 και 45 από 29 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Η «ανάγνωση» της δυναμικής στην υποκείμενη αγορά έφερε απαισιοδοξία

Στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν πλάγια και ανοδική δυναμική στον 25άρη. Η τιμή ανοίγματος ήταν οι 1587,97 μονάδες, με προηγούμενο κλείσιμο στις 1576,30, ήτοι με ανοδικό χάσμα 7,66 μονάδων. Το μέγιστο μέρας στις 1610,47 από 1623,26 από 1582,66 μονάδες τη Δευτέρα σημειώθηκε στις 14:12. Το ελάχιστο μέρας εμφανίστηκε σε 19 λεπτά  μετά την έναρξη της ελεύθερης διαπραγμάτευσης ήταν οι 1586,24 από 1573,13 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο. Στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης κατέληξε στις 1598,92, με τις δημοπρασίες, το κλείσιμο ορίστηκε στις 1594,454 από 1580,31 μονάδες με μεταβολή +0,89%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 8,724 από 10,498 από 1,977 εκατ. ευρώ.

Για στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Δεκεμβρίου, άλλαξαν χέρια 1335 από 1298 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 1604,75 από 1618,00 και κατώτερο τις 1577,00 από 1569,00 μονάδες, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 1588,50 από 1577,25 μονάδες. Επίσης άλλαξαν χέρια 22 από 111 ΣΜΕ την προηγούμενη, για τη σειρά Ιανουαρίου. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Δεκεμβρίου διαμορφώθηκαν σε 3910 από 4031 και της σειράς Ιανουαρίου διαμορφώθηκαν σε 140 από 138.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών αυξήθηκε ο συνολικός όγκος για τις σειρές Δεκεμβρίου και εμφανίστηκε ενδιαφέρον για την επόμενη σειρά. Ξεχώρισαν για τους όγκους τους τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ με 2607 από 2512 συμβόλαια λήξης Δεκεμβρίου, της ΕΤΕ με 46010 από 20597, της ΕΥΡΩΒ με 17969 από 46901, της ΠΕΙΡ έφθασαν τα 2712 από 5151, και της ΜΙΓ με 358 από 357 λήξης Δεκεμβρίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 8400 συμβόλαια για ΜΟΗ, στα 7109 για ΕΥΡΩΒ, στα 3000 για ΕΕΕ και στα 10 για ΛΑΜΔΑ. 

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ σημείωσε τη Δευτέρα: «Την Παρασκευή αρκετά funds κλείνουν βιβλία για την χρονιά, με τον Δεκέμβριο, συνήθως, να είναι 'Ελληνική υπόθεση. Παρόλα αυτά "παρέα μας", πλέον, έχουμε και τις Ξένες Αγορές, με τους Αμερικανούς να κάνουν "φιλότιμες προσπάθειες" να γυρίσουν μετά από χρόνια σε "bear market".

Η Ελληνική Αγορά και παράλληλα και η Ελληνική Οικονομία, κατάφεραν μέσα στην πολυετή κρίση, να χάσουν το πολύ σημαντικό "bull market" της τελευταίας δεκαετίας.

Η Οικονομία πασχίζει να κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις χωρίς επιτυχία, ενώ συνεχίζει να υπάρχει "λειψυδρία" από Ξένες επενδύσεις που τόσο έχει ανάγκη. Η Εγχώρια Αγορά παραμένει μεσοπρόθεσμα πτωτική, με το επίπεδο του 600 να δείχνει ότι κάνει προσπάθεια να φτιάξει μια σημαντική βάση. Ο καινούργιος μήνας θα μας δείξει αν έχουμε δίκιο στο σκεπτικό μας, ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε μία αντίδραση, αν μη τι άλλο τεχνικής φύσεως.

Πλέον το 650 στον Γενικό Δείκτη, είναι και εβδομαδιαίο "stop" στο "short". Μία λύση στο πρόβλημα του Τραπεζικού κλάδου μπορεί να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τα δεδομένα, ενώ έτσι όπως έχουν έλθει τα πράγματα, μόνο οι εκλογές μπορούν να αλλάξουν την ψυχολογία, με την "ερώτηση του ενός εκατομμυρίου" να είναι ο χρόνος διεξαγωγής τους.

Φυσικά μένει να δούμε πότε και αν η Αγορά θα αρχίσει να προεξοφλεί το πιθανό γεγονός, μιας και συνήθως αυτή ξέρει καλύτερα».

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Η νηοπομπή των πτωτικών συνεδριάσεων των προηγούμενων ημερών, που οδήγησε στη διάσπαση των 600 μονάδων (στις 593,05 μονάδες στις 20/11), ελέω των ρευστοποιήσεων Τραπεζικών τίτλων ενόψει της καταληκτικής ημερομηνίας για την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, σήμανε 'κόκκινο συναγερμό' στους Έλληνες τραπεζίτες.

Έτσι, η πρωτοβουλία της ΤτΕ για τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού σχεδίου, ώστε να επιταχυνθεί η μεταβίβαση "κόκκινων" δανείων από το ενεργητικό των Τραπεζών σε "φορέα ειδικού σκοπού", είναι σε εξέλιξη. Ήδη δε εξετάζεται από τον SSM (Ευρωπαϊκός Εποπτικός Μηχανισμός). Την ίδια ώρα, μια άλλη Ελληνική Τράπεζα, η Eurobank, παρουσίασε ένα διαφορετικό σχέδιο για την αναδιάρθρωσή της.

Τα δεδομένα του deal, που ομολογουμένως αιφνιδίασε την Επενδυτική Κοινότητα, είναι αξιοσημείωτα και παρά τη συνθετότητα του εγχειρήματος οδηγούν στην ταυτόχρονη υλοποίηση δύο στόχων: την κεφαλαιακή αναβάθμιση της Eurobank με την απορρόφηση της Grivalia, βελτιώνοντας θεαματικά τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, αλλά και τη δραστική εξυγίανση του δανειακού της χαρτοφυλακίου, με τη μεταβίβαση σημαντικού μέρους από NPEs στο νεοσύστατο "SPV" που θα προχωρήσει στη διαδικασία τιτλοποιήσεων.

Η Τράπεζα έτσι διαμορφώνει τις προϋποθέσεις, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών, να "αλλάξει σελίδα" και να ασχοληθεί ενεργητικότερα με αναπτυξιακούς στόχους και ιδιαίτερα την διαμόρφωση αυξημένων στόχων δανειοδοτήσεων, κτίζοντας τις προϋποθέσεις να αλλάξει το πρόσημο της μέχρι τώρα αρνητικής πιστωτικής επέκτασης.

Παράλληλα, το μήνυμα για τις άλλες Τράπεζες είναι ότι πρέπει να αναζητήσουν τους δικούς τους τρόπους, ώστε να επιταχύνουν τη διαδικασία εξυγίανσης, χωρίς να προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες, διαδικασία που είναι πιθανό να συνυφανθεί με το σχέδιο της ΤτΕ, αφού δεν υπάρχει Ιδιώτης βασικός Μέτοχος για λύσεις ανάλογες εκείνης που δρομολογείται στη Eurobank.

Σημαίνουν τα παραπάνω ότι ήρθε η ώρα για αλλαγή σκηνικού στο ελληνικό Χρηματιστήριο; Είναι μάλλον πρόωρο να αποφανθεί κάποιος καταφατικά στο καίριο αυτό ερώτημα, ενόσω μάλιστα συνεχίζονται οι αθρόες πωλήσεις Ξένων χαρτοφυλακίων, που θα ολοκληρωθούν στις δημοπρασίες της συνεδρίασης της Παρασκευής, σε ανταπόκριση της επιβεβλημένης αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI.

Υπό προϋποθέσεις ωστόσο και στο βαθμό που δρομολογηθεί η εξυγίανση όλων των χαρτοφυλακίων των συστημικών Τραπεζών, με τις Ευρωπαϊκές Αρχές να έχουν βαρύνοντα ρόλο στο σχετικό εγχείρημα, είναι πιθανό να υπάρξει ένας "διαφορετικός Δεκέμβρης", με την τεχνική ανάλυση να συνεχίζει να οριοθετεί την περιοχή των 620 μονάδων ως όριο αντίστασης, αλλά και των 580 μονάδων ως όριο στήριξης. Επί του παρόντος, η νευρικότητα και η αυξημένη μεταβλητότητα αποτυπώνει την εναλλαγή της επενδυτικής ψυχολογίας από αρνητική σε θετική και το αντίθετο.

Στο μεταξύ το διεθνές περιβάλλον, συνεχίζει να έχει δεδομένα που τροφοδοτούν τις αναταράξεις.

Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. ενέκρινε το σχέδιο για το "Brexit" με τη Βρετανική Βουλή να έχει τώρα το λόγο.

Η Γερμανική Οικονομία κατεβάζει ταχύτητα με τους δείκτες να επιδεινώνονται.

Όμως, η αντιπαράθεση Ρώμης - Βρυξελλών δείχνει να αποκλιμακώνεται, καθώς διαφαίνεται ότι οι Ιταλοί υποχωρούν στις θέσεις τους για τον προϋπολογισμό, με ευεργετικές συνέπειες στα πολυετή ομόλογα, τα Ιταλικά αλλά και τα συνδεδεμένα με αυτά Ελληνικά (στο 4,30%-4,40% τα 10ετή). Πιο σημαντικό ωστόσο είναι το αποτέλεσμα του "G20" στο τέλος της εβδομάδος με τη συνάντηση Τrump και Xi να καθορίζει την πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, για τις εμπορικές σχέσεις.

"Παραμένει επομένως το σκηνικό χαμηλών προσδοκιών για τις Αγορές, με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τις επόμενες κινήσεις τους" σύμφωνα με την άποψη του διευθυντή επενδύσεων

Σήμερα

Οι αγορές της Ασίας κινήθηκαν ανοδικά σήμερα Τετάρτη και το δολάριο σημείωσε άνοδο στο υψηλό σχεδόν στο 1-1 / 2  ετών, καθώς τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου κινήθηκαν ψηλότερα εν μέσω αμφισβητούμενων σημάτων σχετικά με τις προοπτικές για την κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού έξω από την Ιαπωνία κινήθηκε αρχικά μεταξύ θετικού και αρνητικού πεδίου και στις 8:30 δική μας ώρα  κέρδιζε +0,74%. Τα χρηματιστήρια της Αυστραλίας υποχώρησαν κατά 0,2% αλλά αργότερα οι απώλειές τους έγιναν οριακές -0,06%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας κέρδιζε +1,02%. Οι κινεζικοί δείκτες εμφάνισαν αρχικά μικρά κέρδη αλλά αργότερα ο δείκτης της αγοράς της Σαγκάης κέρδιζε +1,05% με τον Hang Seng του Χονγκ Κονγκ +1,37%. Οι ασιατικές αγορές είχαν υποχωρήσει την Τρίτη, μετά την δήλωση του αμερικανικού προέδρου Donald Trump στη Wall Street Journal ότι "θα ήταν εξαιρετικά απίθανο" να δεχτεί το αίτημα της Κίνας να σταματήσει τη σχεδιαζόμενη αύξηση των τιμολογίων στο 25% από 10%.

Ωστόσο, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow, προσπάθησε να αλλάξει τη διάθεση επιβεβαιώνοντας ένα δείπνο μεταξύ του προέδρου Trump και του Κινέζου ομόλογού του Xi Jinping, στην προσεχή σύνοδο της ομάδας G20 στην Αργεντινή. Είχε επίσης αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο οι δύο χώρες να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία.

Οι ειδήσεις αυτές ενίσχυσαν τους βασικούς δείκτες της Wall Street, οι οποίοι τελείωσαν σε θετικό έδαφος αφού πέρασαν μεγάλο μέρος της συνεδρίασης με κόκκινο χρώμα.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε επίσημη ημερήσια διάταξη για τη συνάντηση των ηγετών μετά τη σύνοδο κορυφής της G20 και ο Kudlow δήλωσε ότι δεν υπήρξαν προγραμματισμένες συνομιλίες για τους συμβούλους τους.

Ταυτόχρονα, ένα γερμανικό περιοδικό που επικαλείται πηγές της ΕΕ ότι ο Trump θα μπορούσε να επιβάλει τιμολόγια στα εισαγόμενα αυτοκίνητα από την επόμενη εβδομάδα, στέλνοντας σε πτώση σημαντικές ευρωπαϊκές μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Οι επενδυτές θα στρέψουν την προσοχή τους σήμερα στην ομιλία από τον πρόεδρο της Federal Reserve Jerome Powell για περαιτέρω ενδείξεις για το πόσες φορές είναι πιθανό η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα