Περιμένοντας τον SSM

Επιφυλάξεις σε τεχνικά θέματα διατυπώνουν οι διεθνείς οίκοι για το σχέδιο της ΤτΕ
Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018 10:21
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Από την έντυπη έκδοση 

Την ετυμηγορία του SSM περιμένει η Τράπεζα της Ελλάδος για το σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων που δημοσιοποίησε την περασμένη εβδομάδα και έγινε δεκτό με επιφυλάξεις από τους ξένους αναλυτές.

Η ΤτΕ παρουσίασε το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια στον SSM και στη συνέχεια οι τεχνοκράτες του εποπτικού φορέα θα προτείνουν πιθανές αλλαγές και βελτιώσεις, ενώ θα καθοριστούν και τα επόμενα βήματα υλοποίησης του σχεδίου. Σημειώνεται όμως ότι δεν είναι το μοναδικό σχέδιο που έχει καταρτιστεί, αφού και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει εκπονήσει αντίστοιχο σχέδιο.

Κοινός τόπος των αρχών είναι, πως, απαιτείται μια πιο δραστική λύση, που να διασφαλίζει πάντως ένα minimum κεφαλαιακής επάρκειας στις τράπεζες και να μην κατατρώει τα κεφαλαιακά τους αποθέματα, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα.

Ήδη οι διεθνείς οίκοι τοποθετούνται με αναλύσεις τους επί του σχεδίου, όπως αυτό περιγράφηκε στην Επισκόπηση του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος της ΤτΕ. Βασικό στοιχείο της κριτικής η αποτελεσματικότητα του σχεδίου ως προς τα ίδια κεφάλαια των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι διεθνείς οίκοι εκφράζουν καταρχήν κάποιες επιφυλάξεις σε θέματα τεχνικά, που είναι τελικώς και αυτά που θα κρίνουν την αποτελεσματικότητα του σχεδίου.

Η Morgan Stanley διατύπωσε μια σειρά προβληματισμών, που σχετίζονται με την τιμή στην οποία θα πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση των δανείων στο όχημα ειδικού σκοπού (SPV) το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την εκκαθάριση των ισολογισμών των πιστωτικών ιδρυμάτων από τα «κόκκινα» δάνεια. Ο οίκος διατυπώνει το ερώτημα κατά πόσο η διαφορά στην αξία μεταβίβασης των «κόκκινων» δανείων και στην κάλυψη που δίνεται, με τη μεταφορά στο όχημα και του αναβαλλόμενου φόρου, τελικώς θα επαρκέσουν για τους υποψήφιους επενδυτές όσο και για τις ίδιες τις τράπεζες.

Αναφερόμενη στο παράδειγμα της ΤτΕ, η Morgan σημειώνει πως 40 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα μεταφερθούν από τις ελληνικές τράπεζες σε ένα όχημα ειδικού σκοπού (SPV) μαζί με τον αναβαλλόμενο φόρο αξίας 7,4 δισ. ευρώ. Τα NPEs θα μεταφερθούν στην καθαρή λογιστική αξία, την οποία ο οίκος αποτιμά σε 16,7 δισ. ευρώ με βάση τα στοιχεία που δίνει το παράδειγμα της Κεντρικής Τράπεζας. Όταν συντελεστεί η μεταφορά, τα δάνεια θα αποτελέσουν ενεργητικό του οχήματος και τιτλοποιούνται, ενώ ο αναβαλλόμενος φόρος αποτελεί το κεφάλαιο του SPV.

Το μαξιλάρι

O οίκος εκφράζει επιφύλαξη σε ό,τι αφορά το μαξιλάρι που δημιουργείται στο όχημα για να απορροφηθούν τυχόν ζημίες από τις ανακτήσεις των δανείων.

Η υφιστάμενη κάλυψη των NPEs στις τράπεζες είναι 49%, έτσι η αξία με την οποία θα διατεθούν στο SPV είναι 51% ή 43,9 δισ. ευρώ.

Η αξία των NPEs μετά τη μεταφορά στο SPV είναι 36,5 δισ. ευρώ (αφού αφαιρεθούν τα 7,4 δισ. ευρώ κεφαλαίου) που εκπροσωπεί το 42,4% της μικτής αξίας των NPEs. Το «μαξιλάρι» μεταξύ της αξίας μεταφοράς και της αξίας αγοράς είναι 8,6%, δηλαδή αν αφαιρεθεί από 51% το 42,4%.

Αυτά τα 7,4 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για να απορροφήσουν ζημιές από τους αγοραστές των τίτλων αυτών. Αν η ανακτηθείσα αξία των NPEs είναι χαμηλότερη από αυτή στην οποία έγινε η μεταφορά, τότε το κεφάλαιο των 7,4 δισ. ευρώ θα απορροφήσει τη ζημία στις υψηλότερες κατηγορίες ομολόγων (senior bonds). Αν όμως η πραγματική τιμή, των ανακτήσεων αυτών των δανείων, αποδειχθεί μικρότερη του 42,4%, τότε δεν θα υπάρχει «μαξιλάρι» να απορροφήσει τις ζημιές.

Με τη λογιστική αξία

Μία πρώτη αποτίμηση του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδος για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων επιχειρεί και η Goldman Sachs.

Εδώ ο οίκος δεν σχολιάζει πόσο εφικτή είναι η υλοποίηση του σχεδίου, αλλά τον αντίκτυπο στο σύστημα.

Ο οίκος εκτιμά ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων θα υποχωρήσει στο 33% από 48% το δεύτερο τρίμηνο του 2018, αν και θα παραμένει από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Παράλληλα σημειώνει ότι η αποτίμηση των «κόκκινων» δανείων εκτιμάται στα 23 λεπτά του ευρώ, αρκετά χαμηλότερα δηλαδή από τα τρέχοντα επίπεδα στην αγορά (51 λεπτά ανά ευρώ), αλλά υψηλότερα από τα επίπεδα, στις πιο πρόσφατες συμφωνίες πώλησης (18-20 λεπτά ανά ευρώ).

Η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως εξηγεί η Goldman, υποθέτει ότι τα «κόκκινα» δάνεια που θα διατηρηθούν στους ισολογισμούς των τραπεζών δεν θα εγγράφονται με βάση την τιμή της αγοράς (marked to market), αλλά τη λογιστική τους αξία.

Συστάσεις για τις μετοχές

Ο διεθνής οίκος Goldman Sachs αναφέρεται στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, συστήνοντας για αγορά αυτήν της Alpha Bank, με την τιμή-στόχο σε ορίζοντα 12 μηνών να είναι στα 2,45 ευρώ.

Η σύστασή της είναι ουδέτερη για τις άλλες τρεις τράπεζες, κάτι που ισοδυναμεί με παρότρυνση για διακράτηση. Η τιμή-στόχος για την Εθνική σε ορίζοντα 12 μηνών είναι τα 2,76 ευρώ, για την Πειραιώς η τιμή-στόχος είναι στα 3,25 και για την Eurobank προσδιορίζεται στο 1,03 ευρώ έναντι κλεισίματος σε 0,45 ευρώ.

Ο οίκος εντοπίζει τους κινδύνους με την ποιότητα του ενεργητικού των τεσσάρων τραπεζών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα