Πτωτικά, σε συντονισμό με τις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, κινείται αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει κάτω από τις 630 μονάδες.
O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται αυτήν την ώρα (11:50) στις 628,90 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,47%.
Ενδοσυνεδριακά, η υψηλότερη τιμή που κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 633,86 μονάδες (+0,3% στο άνοιγμα της συνεδρίασης), με κατώτερη στις 626,22 μονάδες (-0,9%). Την ίδια ώρα, ο τζίρος κυμαίνεται στα 11 εκατ. ευρώ.
Οι μετοχές των τραπεζών υποχωρούν κατά 1,5%, ενώ ενδοσυνεδριακά παρουσίαζαν ακόμη και πτώση 2,2%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης εμφανίζει απώλειες 0,5% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 0,6%. Από τους επιμέρους δείκτες, κέρδη 1,6% σημειώνουν οι Κατασκευές, ενώ απώλειες 8,3% εμφανίζουν τα Μέσα Ενημέρωσης.
Στις τράπεζες, η Attica Bank υποχωρεί κατά 2,9%, η Πειραιώς κατά 2,1%, η Eurobank κατά 1,5%, η Alpha Bank κατά 1,2% και η Εθνική κατά 0,6%.
Σε ό,τι αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, κέρδη 1,6% εμφανίζει ο όμιλος Τιτάν, στον απόηχο της απόφασής του να ιδρύσει την Titan Cement International S.A., βελγική ανώνυμη εταιρεία με καταστατική έδρα στις Βρυξέλλες, η οποία θα εισαχθεί στο Euronext Βρυξελλών με παράλληλη διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Euronext Παρισίων. Στον αντίποδα, απώλειες 3,8% καταγράφει η Viohalco.
Από το σύνολο των μετοχών, 22 ενισχύονται και 42 υποχωρούν, ενώ 9 παραμένουν αμετάβλητες.
Στην Ευρώπη, αρνητικά πρόσημα επικρατούν στις κυριότερες αγορές. Ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,4%, ενώ ο γαλλικός δείκτης CAC 40 διολισθαίνει κατά 0,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 εμφανίζει απώλειες 0,1%.
Στον ευρωπαϊκό νότο, απώλειες 1,2% σημειώνει ο ιταλικός FTSE MIB, με τον ισπανικό IBEX 35 να υποχωρεί κατά 0,6%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολισθαίνει κατά 0,4%.
Στο μεταξύ, την ανιούσα ακολουθούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, που επηρεάζονται άμεσα από τις ιταλικές εξελίξεις, αλλά και δεν μπορούν να βρουν στήριγμα στις εσωτερικές. Η κυβέρνηση βλέπει, όπως προκύπτει από τη συνάντηση Τσίπρα- Ντράγκι , σταδιακή αποσύνδεση από το ιταλικό ομολόγο, αλλά αυτό προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται από την αγορά. Πέρα από τους εξωγενείς παράγοντες, όμως, εξελίξεις όπως η παραίτηση Κοτζιά, αν και εκτός της σφαίρας της οικονομικής πολιτικής, σίγουρα δεν βοηθούν επαναφέροντας το πολιτικό ρίσκο στο προσκήνιο.
Σήμερα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου σκαρφαλώνει και πάλι στο 4,5% με άνοδο 1,56% ή 7 μονάδων βάσης σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο στην ΗΔΑΤ. Το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού έχει ανοίξει στις 422 μονάδες βάσης.
H απόδοση του ελληνικού δεκαετούς έχει αυξηθεί περίπου 40 μονάδες μέσα στον τελευταίο μήνα και κινδυνεύει να επανέλθει στα επίπεδα του περασμένου Μαΐου, όταν οι ανησυχίες για την Ιταλία βρίσκονταν στο απόγειο και η μετάδοση του ιταλικού ιού έστελνε την απόδοση στο 4,8%. Εξακολουθούν πάντως να βρίσκονται 100 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με το φθινόπωρο του 2017. Η απόδοση του διετούς την ίδια ώρα κινείται στο 4,75% και του 30ετους υπερβαίνει το 5%.
Υπό τις συνθήκες αυτές αρχίζουν να χτυπούν καμπανάκια για το κόστος δανεισμού, όπως αυτό της Capital Economics. Οι ειδικοί της CE προειδοποιούν πως το αυξημένο κόστος δανεισμού αντισταθμίζει τα όποια οφέλη για την οικονομία από τη χαλάρωση της λιτότητας και θα μπορούσε να υπονομεύσει τους στόχους για την ανάπτυξη και κατά συνέπεια για τα πρωτογενή πλεονάσματα, από τους οποίους εξαρτάται και η ελάφρυνση του χρέους.
naftemporiki.gr