Oμολογιούχοι - ρευστότητα κρίνουν τη Folli Follie

Σε εξέλιξη έως αργά χθες το βράδυ κρίσιμο διοικητικό συμβούλιο για αλλαγές μελών
Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2018 09:25
UPD:09:26

Από την έντυπη έκδοση

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Πληροφορίες για διαπραγματεύσεις με ομολογιούχους στο Λονδίνο ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά των πιστωτών της Folli Follie, που τελούν σε στάση αναμονής για την αξιοποίηση ενεχύρων, ενώ γίνονται εμφανή στην αγορά τα πρώτα σημάδια περιορισμένης ρευστότητας, στοιχεία που πλαισίωσαν την ατζέντα του (άτυπου) Δ.Σ. της εισηγμένης χθες υπό την πίεση να ορίσει άμεσα νέα διοίκηση αλλά και ορκωτό ελεγκτή.

Δεδομένου ότι τα μέτωπα που έχει να διαχειριστεί ο εισηγμένος όμιλος είναι πολλά, χθες συνεδρίασε το Δ.Σ., χωρίς ατζέντα ουσιαστικά. Κατά πληροφορίες στο επίκεντρο της συνεδρίασης ήταν η αντικατάσταση του Δημήτρη και της Αικατερίνης Κουτσολιούτσου (ιδρυτών της Folli Follie), που αποχώρησαν στις 25 Σεπτεμβρίου, και ενώ τυπικά είναι επιβεβλημένη, δεν ελήφθη κάποια απόφαση, τουλάχιστον μέχρι αργά χθες το βράδυ. Τα μέλη απασχόλησε και η προώθηση του οικονομικού επανελέγχου της χρήσης 2017 από ανεξάρτητο ορκωτό ελεγκτή. 

Εν τω μεταξύ η επιτροπή εσωτερικού ελέγχου φέρεται να ζητά την άμεση επίλυση των εμποδίων για την προώθηση αυτού του θέματος. Βασικότερο εμπόδιο όλων αναδεικνύεται η διατήρηση του ελέγχου της διοίκησης από μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου και εν προκειμένω τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο (διευθύνοντα σύμβουλο), που παρέμεινε και μετά τις 25/9 στο τιμόνι της εταιρείας διαχωρίζοντας τη θέση του, αποποιούμενος ευθύνες για το σκάνδαλο και υποσχόμενος επίλυση της κρίσης στον όμιλο. 

Όμως, η αγορά και κυρίως οι δανειστές έχουν αποσύρει την εμπιστοσύνη τους στην επιχειρηματική οικογένεια και ωθούν τα μέλη της σε έξοδο προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Οι μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες, όσες τουλάχιστον δεν έχουν εμπλακεί με άλλο ρόλο στην υπόθεση, φέρονται να επιθυμούν νέα ανεξάρτητη διοίκηση στην εισηγμένη για να δεσμευτούν. Εν πολλοίς το ίδιο φαίνεται να επιθυμούν οι τράπεζες, ενώ οι πληροφορίες θέλουν το θέμα να ετέθη και σε επαφές που είχαν χθες οι επιτελείς της εταιρείας, νομικοί σύμβουλοι και ομολογιούχοι στο Λονδίνο. 

Ήδη στις συζητήσεις τέθηκαν σενάρια για νέα πρόσωπα στο τιμόνι της εταιρείας όπως ανάληψη της διοίκησης από τον Παναγιώτη Αλεξάκη, επικεφαλής της επιτροπής εσωτερικού ελέγχου ή του Τάκη Αθανασόπουλου, πρώην CEO της ΔΕΗ και με πολυετή θητεία στην Toyota νωρίτερα. 

Το ποινικό

Από την άλλη μεριά, πάντως, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος δεν φαίνεται διατεθειμένος να παραχωρήσει εύκολα τον έλεγχο της εταιρείας. Και αυτό γίνεται κατανοητό εάν ληφθεί υπ’ όψιν το ποινικό μέρος της όλης υπόθεσης το οποίο δεν έχει ακόμη αναδειχτεί μεσούσης της έρευνας του οικονομικού εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση και εν όψει της έκδοσης του β’ μέρους του πορίσματος της Alvarez & Marsal, που αφορά την εγκληματολογική (forensic) έκθεση.

Η αγορά

Όσο μετατοπίζεται χρονικά η εξιχνίαση της υπόθεσης η αγορά προεξοφλεί τα χειρότερα. Εξάλλου, η ρευστότητα εξαντλείται και παρά το γεγονός ότι για την τρέχουσα σεζόν η εταιρεία φέρεται να έχει προπληρώσει τους ξένους οίκους που αντιπροσωπεύει, οι πληροφορίες θέλουν να παρατηρούνται ήδη καθυστερήσεις πληρωμών (π.χ., σε ενοίκια, προμηθευτές κ.α.). Ας σημειωθεί επίσης ότι η εταιρεία δεν μπορεί να προβεί σε ρευστοποίηση της συμμετοχής της στην Dufry (804.728 μετοχές) που δεσμεύεται από SPA (stock purchase agreement). Ως αποτέλεσμα έχει αρχίσει να αναπτύσσεται στην αγορά φημολογία για την επικείμενη μεταβίβαση συμμετοχών και αντιπροσωπειών του ομίλου. 

Οι τράπεζες

Πάντως προς το παρόν οι τράπεζες τηρούν στάση αναμονής ως προς τη μεταβίβαση ενεχύρων και ειδικότερα του 10% της FF Group στην αλυσίδα πολυκαταστημάτων attica, το οποίο δεν «προστατεύεται» (όπως το υπόλοιπο 26%), με βάση την πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, στο πλαίσιο της αίτησης της εισηγμένης για προστασία από τους πιστωτές της - όπως ορίζεται στο άρθρο 106 α του πτωχευτικού νόμου. Οι τράπεζες προφανώς «ζυγίζουν» την πιθανότητα να εξασφαλίσουν υπεραξία, αναμένοντας την αποδέσμευση του συνολικού ποσοστού, ωστόσο βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη και πιθανόν να πυροδοτήσουν διαδικασία πλειστηριασμού εάν αντιληφθούν ότι η εταιρεία μεθοδεύει νομικές διεξόδους εκτός συνόρων.

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες είχαν αιφνιδιαστεί από την προσφυγή της εταιρείας στον πτωχευτικό νόμο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται σχετικές συζητήσεις με ομολογιούχους, γεγονός που άλλωστε αναβάθμισε το ενδιαφέρον για τις χθεσινές επαφές.  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα