Επιστροφή σε κέρδη με μειωμένο τζίρο για τη Marks & Spencer

Στα 53,529 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις - Δέσμευση του βασικού μετόχου για στήριξη της εταιρείας
Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2018 09:33
UPD:09:34
REUTERS/NEIL HALL

Από την έντυπη έκδοση

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Στην κερδοφορία πέρασε η Marks & Spencer στην Ελλάδα, η οποία στην τρέχουσα χρήση επιδιώκει περαιτέρω εξυγίανση του ισολογισμού της, καθώς και αύξηση πωλήσεων και μεριδίου αγοράς, έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη της μητρικής εταιρείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ισολογισμό που δημοσίευσε προ ημερών η Marks and Spencer Μαρινόπουλος Ελλάδος ΑΒΕΤΕ (Ιούλιος 2017 - Μάρτιος 2018), οι πωλήσεις του γνωστού σήματος στην Ελλάδα ανήλθαν σε 53,529 εκατ. ευρώ στην οικονομική χρήση που έληξε τον Μάρτιο του 2018 από 57,028 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση (-6,1%).

Η εταιρεία εμφάνισε καθαρά κέρδη 1,744 εκατ. ευρώ από ζημιές 2,234 εκατ. ευρώ πέρυσι, θετικά ίδια κεφάλαια, ήτοι 0,893 εκατ. ευρώ από αρνητικά πέρυσι (1,208 εκατ. ευρώ), θετική καθαρή θέση (0,9 εκατ. ευρώ από αρνητική 1,2 εκατ. ευρώ πέρυσι), αύξηση συνολικών υποχρεώσεων στα 20,8 εκατ. ευρώ (από 18,6 εκατ. ευρώ) και αύξηση ενεργητικού κατά 24,7%. Στην κατάσταση ταμειακών ροών διαπιστώνονται θετικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες 2,972 εκατ. ευρώ, από 3,286 εκατ. ευρώ πέρυσι. Διαπιστώνεται διατήρηση των αρνητικών ροών από επενδυτικές δραστηριότητες, ήτοι 1,518 εκατ. ευρώ από 0,561 εκατ. ευρώ πέρυσι και αρνητικές ταμειακές ροές από χρηματοοικονομικές δραστηριότητες ύψους 0,187 εκατ. ευρώ (λόγω αποπληρωμής ισόποσου κεφαλαίου χρηματοδοτικών μισθώσεων) από επίσης αρνητικές ροές πέρυσι. Η εταιρεία εμφάνισε αύξηση στα ταμειακά της διαθέσιμα και ισοδύναμα στο τέλος της χρήσης, τα οποία ανήλθαν σε 4,486 εκατ. ευρώ.

Το δίκτυο

Η Marks and Spencer Μαρινόπουλος Ελλάδος ΑΒΕΤΕ δραστηριοποιείται στην τοπική αγορά με δυναμικό 500 ατόμων, μέσω ενός δικτύου 25 καταστημάτων -μετά το κλείσιμο του καταστήματος των Βριλησσίων στο πλαίσιο σχεδίου εξυγίανσης του δικτύου-, από 26 καταστήματα πέρυσι. Η εταιρεία χαίρει της υποστήριξης του βασικού της μετόχου, της εγγλέζικης Marks and Spencer PLC., που κατέχει το 80% των μετοχών έμμεσα μέσω της Marks and Spencer B.V. (το υπόλοιπο 20% κατέχει η Marinopoulos Holding Sarl). Ας σημειωθεί ότι η ελληνική εταιρεία προμήθευσε (με ρούχα και τρόφιμα) την M&S Romania παρέχοντας υπηρεσίες έως τον Σεπτέμβριο του 2017, οπότε και διεκόπη η εμπορική δραστηριότητα της εν λόγω εταιρείας - με τις σχετικές εξαγωγές στη ρουμανική εταιρεία να ανέρχονται σε 1,7 εκατ. ευρώ πέρυσι. Αξίζει να σημειωθεί ότι τροποποιήθηκαν οι όροι ενδοομιλικού δανείου (9 εκατ. ευρώ) που έληγε 30.6.2018 και πλέον λήγει 21.6.2019.  

Δέσμευση βασικού μετόχου 

Η διοίκηση της εταιρείας αξιολογεί όλα τα δεδομένα και λαμβάνει υπ’ όψιν της τη γραπτή δέσμευση της διοίκησης του βασικού μετόχου να λάβει, εάν χρειαστεί, τα απαραίτητα μέτρα ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρείας, τουλάχιστον κατά τους επόμενους 12 μήνες. Εξάλλου μπορεί να έχει εμφανίσει θετικά ίδια κεφάλαια, αλλά αυτά είναι χαμηλότερα από το ήμισυ του μετοχικού κεφαλαίου και άρα συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 47 του Ν.2190/1920. Η διοίκηση προσβλέπει σε βελτίωση οικονομικών επιδόσεων της εταιρείας, με ενθαρρυντικά μηνύματα να έρχονται από τον τουρισμό, τις εμπορικές πολιτικές, αλλά και τη βελτίωση του κόστους αγοράς εμπορευμάτων λόγω ισοτιμίας ευρώ - λίρας Αγγλίας. 

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι διεθνώς ο όμιλος Marks & Spencer υλοποιεί σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο περιλαμβάνει περικοπές κόστους, λουκέτα σε καταστήματα και διείσδυση στην αγορά των τροφίμων.   



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα