Η άνοδος και η πτώση του ομίλου μόδας

Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2018 12:10
UPD:12:10
Eurokinissi/EUROKINISSI

Από την έντυπη έκδοση

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Η ζοφερή σημερινή κατάσταση στον όμιλο Folli Follie, εν πολλοίς μια «τελειωμένη υπόθεση» ως προς τα μεγέθη της εισηγμένης, όπως λένε οι άνθρωποι της αγοράς συζητώντας για το πραγματικό οικονομικό μέγεθος, που αναμένεται να αποτυπωθεί στις αναμορφωμένες οικονομικές καταστάσεις -όποτε αυτές καταρτιστούν- πολύ δύσκολα θα μπορούσε να προβλεφθεί από την εξέταση μόνο των οικονομικών στοιχείων όσο πίσω κι αν αναζητήσει κανείς αποχρώσες ενδείξεις σκανδάλου. 

Πόσο μάλλον όταν, ισχυροί στρατηγικοί σύμμαχοι όπως η Fosun, η Dufry, οι συνεργασίες του ομίλου με δεκάδες οίκους τους οποίους αντιπροσωπεύει στις δραστηριότητές του σε λιανικό και χονδρικό εμπόριο και οι δικές του μάρκες Folli Follie και Links of London (με ένα δίκτυο που, όπως υποστήριζε ο Όμιλος, ξεπέρασε τα 630 καταστήματα το 2016 και αριθμούσε 587 το 2017 σύμφωνα με στοιχεία της εισηγμένης) αποτέλεσαν εγγυητές λαμπρών προοπτικών τα προηγούμενα χρόνια.

Όμως τα οικονομικά στοιχεία του άλλοτε κραταιού ομίλου μόδας, της ελληνικής πολυεθνικής με την ισχυρή παρουσία στην υποσχόμενη αγορά της Κίνας, ήταν «ψεύτικα», όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης της έρευνας που ανέλαβε η Alvarez&Marsal (A&M). Αν και τα στοιχεία δεν είναι οριστικά, δίνουν μια σαφή εικόνα για το μέγεθος της εταιρείας στην Ασία, με ενδεικτική την απόκλιση 1 δισ. δολ. στις πωλήσεις 2017 στην τοπική αγορά - σημ. το 2017 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 1,4 εκατ. ευρώ. 

Το μέγεθος αυτό δεν επαληθεύεται, όπως και άλλοι κρίσιμοι οικονομικοί δείκτες στον ισολογισμό 2017 - και ιδίως τα ταμειακά διαθέσιμα της FFG Sourcing. Προφανώς η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής (25 Μαΐου, λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της QCM (3 Μαΐου), που πρώτη αμφισβήτησε τα στοιχεία), το πρόστιμο και οι συστάσεις των εποπτικών αρχών, η μεταβίβαση φακέλου στον οικονομικό εισαγγελέα, η εμπλοκή της δικαιοσύνης σε συνέχεια του αιτήματος προστασίας της εταιρείας από τους πιστωτές της και άλλα παρόμοια μέτρα δεν αρκούν για να προστατεύσουν μετόχους, ομολογιούχους, πιστωτές, εργαζόμενους κ.ά. Επίσης δεν αρκούν οι υποσχέσεις του Τζώρτζη Κουτσολιούτου, διευθύνοντος συμβούλου της εισηγμένης, που εκπροσωπεί τη δεύτερη γενιά της επιχειρηματικής οικογένειας στο τιμόνι του ομίλου -μετά και την πρόσφατη αποχώρηση των ιδρυτών Δημήτρη και Αικατερίνης Κουτσολιούτσου- για «διόρθωση» των λαθών, στρατηγικό επενδυτή, νέα σελίδα στην εταιρεία...

Σήμερα ο όμιλος Fosun ελέγχει το 17,007% των μετοχών της FF Group μέσω της Fosun International Limited, που ελέγχεται από τη Fosun Holdings Limited, της οποίας το 64,44% κατέχει ο Guo Guangchang, βασικός συνεργάτης της οικογένειας Κουτσολιούτσου στην Ασία. Η Fosun έχει σχεδόν διπλασιάσει το ποσοστό εισόδου της στο μετοχικό κεφάλαιο της FF Group από το 2011 που απέκτησε το 9,5% προσφέροντας μια πολύ σημαντική στήριξη στον ελληνικό όμιλο σε μια κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία, γεγονός που αποτυπώθηκε άλλωστε στην αλματώδη αύξηση της τιμής της μετοχής στα χρόνια της κρίσης…

Το μέγεθος του ομίλου F.F. ήταν ήδη μεγάλο όταν ο Κινέζος μεγιστάνας έδειξε επενδυτικό ενδιαφέρον. Ήδη μια δεκαετία πριν, τότε που η Folli Follie ολοκλήρωνε την ενσωμάτωση της αποκτηθείσας Elmec Sport, έναν από τους μεγαλύτερους και πιο ραγδαία αναπτυσσόμενους ελληνικούς εμπορικούς ομίλους (με ισχυρό χαρτοφυλάκιο, στο οποίο περιλαμβανόταν και το 50% της αλυσίδας πολυκαταστημάτων attica, ποσοστό που σήμερα ανέρχεται σε 35,7%), οι πωλήσεις της ανέρχονταν σε 937,3 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 77 εκατ. ευρώ (από 706,2 εκατ. ευρώ και 72,8 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν). Είχε προηγηθεί φυσικά η ενσωμάτωση των ΚΑΕ τον Μάιο του 2006. Εκείνη τη χρονιά ο τζίρος αυξήθηκε 117% στα 484 εκατ. ευρώ και τα κέρδη κατά 45% στα 81,7 εκατ. ευρώ.

Χωρίς την ενοποίηση των ΚΑΕ το 2008 οι πωλήσεις διαμορφώνονται σε 324,7 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 77,8 εκατ. ευρώ. 

Tα ΚΑΕ ήταν άλλωστε το δέλεαρ και για ένα άλλο σημαντικό deal της Folli Follie αυτό με την Dufry που ολοκληρώθηκε το 2013 με την απόκτηση του συνολικού ελέγχου των ΚΑΕ έναντι μετρητών και μετοχών (οι μετοχές αποτιμώνται σε 152 εκατ. ευρώ στις οικονομικές καταστάσεις 2017 της FF Group).

Ανατρέχοντας στους ισολογισμούς της τελευταίας δεκαετίας και αναζητώντας συσχετισμούς για τα 290 εκατ. δολ. ταμείου, για τα οποία έχει γίνει τόσος λόγος, ανακαλύπτουμε ότι προφανώς ο οικονομικός έλεγχος θα πρέπει να πάει σε βάθος για να αναδείξει το κενό. Εν πολλοίς επιβεβαιώνεται πως χρησιμοποιήθηκε η ασυνήθιστα αυξημένη αξία των εισπρακτέων λογαριασμών της θυγατρικής FF Group Sourcing, που αναδεικνύει το alphaville section των «Financial Times» σε χθεσινό τους δημοσίευμα.
 
Οι εισπρακτέοι λογαριασμοί είναι τα χρήματα που οφείλουν οι πελάτες. Ένας από τους λόγους για τους οποίους μια μεγάλη αύξηση των απαιτήσεων (εισπρακτέων) μπορεί να είναι σημάδι λογιστικών προβλημάτων είναι ότι δίνει σήμα πως δεν εμφανίζονται τα μετρητά. Είτε οι πελάτες δεν πληρώνουν, είτε το προϊόν δεν έχει ζήτηση, είτε -όπως φαίνεται να συμβαίνει με τη Folli Follie- οι πωλήσεις απλώς δεν υπάρχουν. Περίπου οι μισές πωλήσεις του ομίλου το 2012 και το 2013 αντιπροσώπευαν το 90% του συνόλου των απαιτήσεων.   

Υποσχέσεις Κουτσολιούτσου

Ο διευθύνων σύμβουλος της Folli Follie Τζώρτζης Κουτσολιούτσος (φωτογραφία) μίλησε χθες στο προσωπικό της εταιρείας στην Αθήνα (ένα μικρό μέρος από ένα σύνολο 5.079 εργαζομένων στον όμιλο). Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες τους δεσμεύθηκε ότι πρώτο του μέλημα είναι η μισθοδοσία (χθες καταβλήθηκε) και οι αλλαγές στις εσωτερικές δομές με γνώμονα τις αρχές της Εταιρικής Διακυβέρνησης. «Η εταιρεία ξεκίνησε τη δραστηριότητά της από ένα κατάστημα πριν από 36 χρόνια κι έφτασε να έχει τη σημερινή διεθνή παρουσία… Δεν ακολούθησε τις σωστές εσωτερικές διαδικασίες. Τώρα όλα αυτά διορθώνονται» φέρεται να είπε, επιχειρώντας να υποστηρίξει «σχέδια για την επόμενη μέρα στον όμιλο ώστε να μη χαθεί ό,τι έχει χτιστεί».  

Ο κ. Κουτσολιούτσος επανέλαβε τα όσα ακούστηκαν περί «λευκού ιππότη» στο Μονομελές Πρωτοδικείο πρόσφατα (12 Σεπτεμβρίου) όταν συζητήθηκε η αίτηση παράτασης της περιόδου προστασίας που είχε αρχικώς λάβει η εταιρεία (άρθρο 106α του πτωχευτικού νόμου) - η σχετική προθεσμία, σύμφωνα με επίσημες πηγές εκπνέει στις 22 Νοεμβρίου. Οι υποσχέσεις περί ενδιαφερόμενου επενδυτή στη νέα δομή που σχεδιάζεται για τον όμιλο και το στοιχείο από την ανακοίνωση της A&M ότι δεν βρέθηκε υπεξαίρεση, αποτέλεσαν τα ισχυρά του επιχειρήματα.

O κ. Κουτσολιούτσος, σοφά πράττοντας ενόσω οι έρευνες είναι σε εξέλιξη, δεν μιλά ξεκάθαρα για το θέμα των ευθυνών, αν και φέρεται διατεθειμένος να λύσει τη σιωπή του... Πληροφορίες πάντως από την πρόσφατη θυελλώδη συνεδρίαση του Δ.Σ. θέλουν τις ευθύνες να γίνονται «μπαλάκι» από τα ψηλά στα χαμηλά κλιμάκια της διοικητικής πυραμίδας και με τους βασικούς μετόχους, συμπεριλαμβανομένης της Fosun, να μη μιλούν ανοιχτά, σ' αυτό το έσχατο σημείο...   



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα