Bρετανία: Ανάπτυξη 2,4% το τρίμηνο Μαΐου- Ιουλίου, αλλά η σκιά του Brexit βαραίνει

Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2018 11:52
UPD:11:55
REUTERS/HANNAH MCKAY

Με τους ταχύτερους ρυθμούς εδώ και σχεδόν ένα χρόνο αναπτύχθηκε το τρίμηνο Μαΐου- Ιουλίου, κόντρα στην αβεβαιότητα για την εξέλιξη των διαπραγματέυσεων του Brexit και τους αυξανόμενους πολιτικούς πονοκεφάλους για την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι. Ωστόσο η διαφαινόμενη «ανταρσία»  από τους βουλευτές των Τόρις, που ετοιμάζονται να καταψηφίσουν τη συμφωνία του Τσέκερς, θα μπορούσε να πλήξει αισθητά το οικονομικό κλίμα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εθνική στατιστική υπηρεσία, το βρετανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 0,6% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και κατά 2,4% σε ετήσια βάση.

Οι κατασκευές πρόσφεραν σημαντικό στήριγμα, με την παραγωγή στον κλάδο να αυξάνεται κατά 3,3%, ενώ οι υπηρεσίες, που καλύπτουν μεγαλύτερο κομμάτι της οικονομίας, ενισχύθηκαν 0,6%, ενώ και οι λιανικές πωλήσεις ανέκαμψαν. Στον αντίποδα η παραγωγή της μεταποίησης συρρικνώθηκε. 

Το μεγάλο ερώτημα για την βρετανική οικονομία παραμένει ο αντίκτυπος του Brexit. Ενδεχόμενη αδυναμία του Λονδίνου να καταλήξει σε συμφωνία με τους 27 της κοινότητας πριν από την επίσημη έξοδο το Μάρτιο του 2019 θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία. 

Το σενάριο αυτό θα ενισχυθεί σημαντικά, εάν απορριφθεί από τους ίδιους τους βουλευτές του κυβερνώνοντος κόμματος το σχέδιο της Μέι. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα