Γ. Σταθάκης: Σε λίγα χρόνια η αξία του ΑΔΜΗΕ θα διπλασιαστεί

Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2018 11:51
UPD:16:30
Δελτίο Τύπου

«Ο ΑΔΜΗΕ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της διαφορετικής μας προσέγγισης. Aντικαθιστώντας το σχέδιο ιδιωτικοποίησης που βρήκαμε, καταφέραμε να διατηρήσουμε το δίκτυο υπό δημόσιο έλεγχο, εξασφαλίζοντας παράλληλα έναν σημαντικό ξένο εταίρο» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατά την επίσκεψή του στους χώρους του περιπτέρου 10 της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου φιλοξενούνται εκθέτες από τον κλάδο της ενέργειας.

Ο υπουργός προέβλεψε ότι σε λίγα χρόνια η αξία της εταιρείας θα διπλασιαστεί, καθώς θα αποδίδουν τα μεγάλα επενδυτικά έργα διασύνδεσης των Κυκλάδων και της Κρήτης με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικές ενέργειας.

Στην αξία των έργων αυτών αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, υπογραμμίζοντας ότι, πέραν των σημαντικών οικονομικών ωφελειών, οι διασυνδέσεις έχουν ιδιαίτερη αξία και για την περιβαλλοντική πολιτική, καθώς η εγκατάλειψη της ηλεκτροπαραγωγής από μαζούτ περιορίζει σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ τα έργα δικτύου υψηλής τάσης και η διασύνδεση των νησιών συμβάλουν στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και στη διάδοση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Σύμφωνα με τους δύο υπουργούς, παράδειγμα διαφορετικής πολιτικής, σε μια περίπτωση όπου τα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης είχαν ήδη τεθεί, αποτελεί ο ΔΕΣΦΑ. «Καταφέραμε να διασφαλίσουμε πολύ πιο αξιόπιστους εταίρους, καλύτερους όρους για τα συμφέροντα του Δημοσίου και αισθητά βελτιωμένο τίμημα. Στο πλαίσιο που διαμορφώσαμε, ο ΔΕΣΦΑ θα ανταποκριθεί στον στρατηγικό του ρόλο σε μια νέα εποχή, πραγματοποιώντας μεγάλες επενδύσεις» είπε ο κ. Σταθάκης.

ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ

Οι υπουργοί επισκέφθηκαν, επίσης, τον χώρο της ΔΕΔΑ, μιας εταιρείας που «αποτελεί, επίσης, παράδειγμα της κυβερνητικής πολιτικής να διατηρηθούν τα δίκτυα (αερίου, στην περίπτωση αυτή) υπό δημόσιο έλεγχο». «Με στόχο να φτάσει το φυσικό αέριο σε όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις, επιλέξαμε να διατηρήσουμε τα δίκτυα δημόσια, ενώ παράλληλα προχωρήσαμε σε απελευθέρωση της λιανικής» σημείωσε ο Γιώργος Σταθάκης. Όπως τόνισε, «το όφελος για τους καταναλωτές στη Βόρεια Ελλάδα θα είναι σημαντικό, καθώς το επόμενο διάστημα ξεκινούν έργα σύνδεσης πάνω από 30 πόλεων, εκ των οποίων οι περισσότερες στη Βόρεια Ελλάδα. Περιοχή, που αναδεικνύεται σε διεθνή ενεργειακό κόμβο, χάρη στην κατασκευή μεγάλων αγωγών».

Από την πλευρά του, ο κ. Φάμελλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα σημαντικά οφέλη που θα προκύψουν για τον αγροτικό τομέα. Υπενθύμισε, επίσης, ότι στο παρελθόν «η Βόρεια Ελλάδα έβλεπε τον αγωγό να περνάει, χωρίς να εισπράττει τα οφέλη». Αναφέρθηκε και στα ακραία παραδείγματα της Κατερίνης και των Σερρών, όπου «ενώ είχαν και το κατάλληλο δίκτυο και υποδομές, παρόλα αυτά δεν είχαν αέριο».

Οι υπουργοί εξήραν, επίσης, τη συμβολή της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας, στην ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου. «Πρόκειται για μια εταιρεία υπόδειγμα, με σημαντικές επενδύσεις» δήλωσε ο κ. Σταθάκης, στα εγκαίνια του χώρου της εταιρείας.

Επισκέφθηκαν και τον χώρο του ομίλου «Eunice», που πρόσφατα εγκαινίασε στη Μάνδρα Αττικής το πρώτο ελληνικό εργοστάσιο κατασκευής ανεμογεννητριών κι έχει την ευθύνη ανάπτυξης και λειτουργίας του πρωτοποριακού έργου TILOS. Το έργο, που έχει βραβευθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνδυάζει ανανεώσιμες πηγές (αιολικά, φωτοβολταϊκά) με αποθήκευση ενέργειας (μπαταρίες), για τη μέγιστη κάλυψη των αναγκών της Τήλου σε ηλεκτρική ενέργεια. Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στην αξία της αποκέντρωσης της παραγωγής, παράλληλα με τη στροφή προς τις ΑΠΕ και στη συμβολή που μπορεί να έχει προς την κατεύθυνση αυτή ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων. Δήλωσε, μάλιστα, ότι σύντομα θα παρουσιαστεί ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, που μπορεί να υποστηρίξει αντίστοιχες πρωτοβουλίες, αξιοποιώντας πόρους του ΕΣΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα