Γερμανία: Το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει, το κόστος δανεισμού πέφτει

Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2018 10:52
UPD:10:59
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Το ρευστό πολιτικό τοπίο στη Γερμανία, τα ρήγματα που έχει ανοίξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά η αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά και οι φόβοι για τα επόμενα επεισόδια στο θρίλερ του εμπορικού πολέμου, οδηγούν τους επενδυτές στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων. 

Και μπορεί η Γερμανία να είναι μεταξύ των αρνητικών πρωταγωνιστών, αλλά είναι και εκείνη, που καρπώνεται τα μεγαλύτερα οφέλη στο κόστος δανεισμού στις αγορές. Σήμερα η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου καταγράφει νέα πτώση στο 0,28%, τα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και περισσότερο από πέντε εβδομάδες. Συνολικά τον τελευταίο μήνα η απόδοση του 10ετούς Bund έχει μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης, με την τιμή του να ανακάμπτει.

Πρόκειται για μεταστροφή της εικόνας σε σχέση με τους πρώτους μήνες του έτους, κατά τους οποίους τα γερμανικά ομόλογα ήταν μεταξύ των ηττημένων της αγοράς. Σε επίπεδο εξαμήνου είχαν απώλειες της τάξης του 1,8%, την ώρα που τα ελληνικά, ισπανικά και πορτογαλικά ομόλογα εξασφάλιζαν κέρδη. 

Σήμερα είναι η ημέρα της κρίσεως για τη Γερμανία, με τη χώρα και ολόκληρη την Ευρώπη να βρίσκεται εν αναμονή της απόφασης του Χορστ Ζεεχόφερ για το εάν θα παραμείνει στον κυβερνητικό συνασπισμό. Η αγωνία δεν ευνοεί τα ομόλογα της περιφέρειας. Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς καταγράφει σήμερα αύξηση 11 μονάδων βάσης στο 2,77% και του ισπανικού δεκαετούς ενισχύεται κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,33%. Με άνοδο 3 μονάδων βάσης η απόδοση του δεκαετούς πορτογαλικού διαμορφώνεται στο 1,8%. 

Σταθερή στο 3,9% παραμένει η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου. 

Ρευστοποιήσεις στις μετοχές

Βαθύ κόκκινο δείχνουν εν τω μεταξύ τα ταμπλό των χρηματιστηρίων. Λίγο  μετά την έναρξη των συνεδριάσεων ανά την Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 παρουσιάζει πτώση 1,15%. Στη Φραγκφούρτη ο DAX, που σήμερα κλείνει 30 χρόνια ζωής, υποχωρεί 1,25%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 είναι στο -1,4%. Πιο έντονες οι ρευστοποιήσεις στην ιταλική αγορά, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να υποχωρεί σχεδόν 2% στις 10:50 ώρα Ελλάδος. 

Αρνητικό το κλίμα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει πτώση 1%. 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα