Markit: Συνέχεια στην ανάκαμψη της ελληνικής μεταποίησης τον Ιούνιο

Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2018 11:18
UPD:11:20

Η ανάκαμψη του ελληνικού μεταποιητικού τομέα συνεχίστηκε τον Ιούνιο, έστω και με ελαφρώς βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με τον προηγούμενο, με την παραγωγή να καταγράφει αύξηση για 13ο διαδοχικό μήνα και την απασχόληση να παρουσιάζει νέα σημαντική τόνωση. Αυτό προκύπτει από την καθιερωμένη έρευνα της IHS Markit. 

Ο Δείκτης Yπευθύνων Προμηθειών (PMI) έκλεισε στις 53.5 μονάδες τον Ιούνιο, τιμή ελαφρώς χαμηλότερη από τις 54.2 μονάδες του Μαΐου, αν και υποδεικνύει σημαντική μηνιαία βελτίωση των επιχειρησιακών συνθηκών κατά τη διάρκεια του μήνα. Σημειώνεται δε ότι η «υγεία» του τομέα βελτιώνεται συνεχώς από τον Ιούνιο του 2017.    

Η παραγωγή στον μεταποιητικό τομέα αυξήθηκε για δέκατο τρίτο συνεχή μήνα τον Ιούνιο, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης παρέμεινε, σε γενικές γραμμές, αμετάβλητος από τον αντίστοιχο που καταγράφηκε τον Μάιο. Ο μεγαλύτερος όγκος νέων παραγγελιών ήταν ο βασικότερος παράγοντας που οδήγησε στην αύξηση της παραγωγής.

Περισσότερες νέες παραγγελίες καταγράφηκαν τόσο από τις αγορές του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Το σύνολο των νέων εργασιών αυξήθηκε για ενδέκατο συνεχή μήνα, ενώ οι νέες παραγγελίες εξαγωγών παρουσιάζουν πλέον αύξηση για εννέα συνεχείς μήνες. Επιπλέον, ο ρυθμός αύξησης των νέων εργασιών από το εξωτερικό ήταν ο εντονότερος που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο.   

Πέρα από την αύξηση της παραγωγής, οι εταιρείες χρησιμοποίησαν επίσης τα αποθέματά τους για να καλύψουν τις ανάγκες των νέων παραγγελιών. Κατά συνέπεια, τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων μειώθηκαν.  

Η αύξηση του εργατικού δυναμικού έδωσε τη δυνατότητα στις εταιρείες να περιορίσουν τον όγκο αδιεκπεραίωτων εργασιών για τρίτο συνεχή μήνα, ενώ ο ρυθμός μείωσης ήταν ο εντονότερος που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα από την αρχή του έτους.  

Οι εταιρείες κατάφεραν να μετακυλήσουν, σε κάποιο βαθμό, το υψηλότερο κόστος εισροών στους πελάτες τους, έχοντας ως αποτέλεσμα την έκτη συνεχή μηνιαία αύξηση των τιμών πώλησης. Παρόλ’ αυτά, ο ρυθμός αύξησης ήταν μικρός.   

Υπό τις συνθήκες αυτές  οι Έλληνες κατασκευαστές παρέμειναν αισιόδοξοι ότι η παραγωγή θα εξακολουθήσει να αυξάνεται μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Παρότι τα επίπεδα αισιοδοξίας εξασθένησαν, ήταν μεταξύ των υψηλότερων που έχουν καταγραφεί από την αρχή συλλογής των συγκεκριμένων στοιχείων, τον Ιούλιο του 2012.     
naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα