Γερμανία: Στη δίνη της κυβερνητικής κρίσης η Μέρκελ

Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2018 10:14
UPD:10:29
EPA/OMER MESSINGER
A- A A+

Μία ύστατη προσπάθεια εξεύρευσης λύσης στην ενδοκυβερνητική διαμάχη που έχει ξεσπάσει για τη μεταναστευτική πολιτική θα καταβάλουν η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και η πιο δεξιά πτέρυγα του κυβερνητικού της συνασπισμού, σε νέα συνάντηση που θα έχουν σήμερα.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται η πολιτική της Μέρκελ απέναντι στους αιτούντες άσυλο, η οποία σύμφωνα με τους Βαυαρούς συμμάχους της, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), θα πρέπει να αυστηροποιηθεί.

Στη διάρκεια της χθεσινής μαραθώνιας συνεδρίασης του κόμματος, η οποία διήρκησε 12 ώρες, ο πρόεδρος του CSU και ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ πρότεινε να παραιτηθεί και από τις δύο ιδιότητές του. Τελικά ανέστειλε την απόφασή του.

«Δήλωσα ότι θα θέσω και τις δύο ιδιότητές μου στη διάθεση (της καγκελαρίου) και θα εξακολουθήσω να το κάνω τις τρεις επόμενες ημέρες», επεσήμανε ο Ζέεχοφερ τη νύχτα της Κυριακής.

Το απόγευμα έχουν προγραμματιστεί νέες συνομιλίες σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ του CSU και του CDU της καγκελαρίου «με την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία», όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός.

EURONEWS

Η διαφωνία αφορά την αντιμετώπιση των προσφύγων που φτάνουν στη Γερμανία αλλά έχουν καταγραφεί ήδη σε άλλη χώρα της Ε.Ε.. Ο Ζέεχοφερ θέλει να μην τους επιτρέπεται η είσοδος στο γερμανικό έδαφος, κάτι που αρνείται η Μέρκελ ώστε να μην δημιουργηθεί «ντόμινο» στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος του CSU πρόσφερε τρεις εναλλακτικές μιλώντας στα στελέχη του κόμματος: είτε να παρακάμψει τη Μέρκελ και να χρησιμοποιήσει το αξίωμά του ως υπουργός Εσωτερικών επιβάλλοντας τις επαναπροωθήσεις, κάτι που όμως θα οδηγήσει στην αποπομπή του και την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού, είτε να υποχωρήσει, είτε να παραιτηθεί. Προς το παρόν προκρίνεται η τρίτη λύση.

Ωστόσο, η παραίτηση Ζέεχοφερ ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη γερμανική κυβέρνηση. Το ερώτημα που θα τεθεί τότε είναι αν θα εγκαταλείψει το κόμμα και την κυβέρνηση συνασπισμού. Αν συμβεί αυτό, η Μέρκελ δεν θα έχει πια την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Πάντως το CSU μπορεί απλώς να αντικαταστήσει τον Ζέεχοφερ, οι σχέσεις του οποίου με τη Γερμανίδα καγκελάριο είναι τεταμένες, με κάποιον πιο συμβιβαστικό.

Από την πλευρά της η Μέρκελ επιμένει στις θέσεις της. Χθες το βράδυ στο Βερολίνο έλαβε σχεδόν ομόφωνα τη στήριξη των στελεχών του CDU να απορρίψει οποιαδήποτε «μονομερή» απόφαση για τους μετανάστες.

Η τελευταία αντιπαράθεση στο συντηρητικό στρατόπεδο ξέσπασε στα μέσα Ιουνίου όταν η καγκελάριος μπλόκαρε το σχέδιο του Ζέεχοφερ για τις επαναπροωθήσεις. Όμως στην πραγματικότητα η κρίση αυτή σοβεί από το 2015, όταν η Μέρκελ έλαβε την αμφιλεγόμενη απόφαση να ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας στους εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο.

Όποιο κι να είναι το αποτέλεσμα αυτής της κυβερνητικής κρίσης, το βέβαιο είναι ότι η Μέρκελ θα είναι τελικά πολιτικά αποδυναμωμένη, καθώς έπειτα από 13 χρόνια στην εξουσία πλέον αμφισβητείται ανοικτά στη Γερμανία για τη μεταναστευτική της πολιτική.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή