Ευρωζώνη: Ανοίγει η όρεξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων για δάνεια

Τρίτη, 24 Απριλίου 2018 12:02
UPD:14:34
REUTERS/Ralph Orlowski

Αυξημένη εκτιμούν οι τράπεζες της Ευρωζώνης ότι θα είναι η όρεξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων για δάνεια το δεύτερο τρίμηνο, όπως προκύπτει από την τριμηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να έχει διατηρήσει το κόστος χρηματοδότησης πολύ χαμηλό τα τρία τελευταία χρόνια, την οικονομία να αναπτύσσεται δυναμικά και την απασχόληση να έχει ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ, ανακάμπτει και η ζήτηση για εταιρικά, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια. 

Αν και τα άνευ προηγουμένου μέτρα της ΕΚΤ απέδωσαν με βραδύτερους ρυθμούς από ό,τι θα ήθελε η κεντρική τράπεζα και θα περίμεναν οι αγορές, με τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες να εμφανίζονται επιφυλακτικοί στην έκθεση σε νέο χρέος και τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα, εν μέσω πολλαπλών προκλήσεων, να κρατούν μισάνοιχτες τις στρόφιγγες, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι χορηγήσεις δανείων άρχισαν να αυξάνονται και πλέον είναι κοντά στα προ κρίσεως επίπεδα. 

«Για τα δάνεια προς επιχειρήσεις, οι ανταγωνιστικές πιέσεις ήταν ο βασικός παράγοντας για χαλάρωση των πιστωτικών συνθηκών το πρώτο τρίμηνο του 2018» αναφέρει στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το δεύτερο τρίμηνο πέραν της αυξημένης ζήτησης, αναμένεται να έχουμε και περαιτέρω χαλάρωση των πιστωτικών στάνταρντ, όπως προκύπτει από την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 149 πιστωτικοί οργανισμοί. 

Συνολικά στη ζώνη του ευρώ η αντίστοιχη έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδειξε ότι οι τράπεζες προβλέπουν πως θα είναι αυξημένη η όρεξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων για δάνεια το δεύτερο τρίμηνο, όπως προκύπτει από την τριμηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα