Ifo: Νέα αισθητή επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία

Τρίτη, 24 Απριλίου 2018 12:14
UPD:12:15
REUTERS/FABRIZIO BENSCH

Απροσδόκητα μεγάλη επιδείνωση και μάλιστα για πέμπτο διαδοχικό μήνα παρουσίασε τον Απρίλιο το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία, σε μία περαιτέρω ένδειξη ότι η ανακάμψη στην κορυφαία ευρωπαϊκή οικονομία χάνει την ορμή της. 

Στην καθεριωμένη έρευνα του οικονομικού ινστιτούτου Ifo ο σχετικός δείκτης υποχώρησε στις 102,1 από 103,3 μονάδες, ένανει προβλέψεων σε πρόσφατη έρευνα του Reuters για μικρότερη πτώση, στις 102, 7 μονάδες. «Το ακμαίο ηθικό των γερμανικών επιχειρήσεων αρχίζει να κάμπτεται» σχολίασε ο επικεφαλής του Ifo, Kλέμενς Φουστ, προσθέτοντας ότι η «γερμανική οικονομία κατεβάζει ταχύτητα». 

Το επιχειρηματικό κλίμα στη μεταποίηση επιδεινώθηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα, αν και ο δείκτης του κλάδου παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα, όπως δείχνουν οι απαντήσεις 9.000 βιομηχανιών. Στον τομέα των υπηρεσιών έχουμε ραγδαία πτώση του δείκτη, με τα διευθυντικά στελέχη να είναι πολύ λιγότερο αισιόδοξα για τους επόμενους έξι μήνες. 

Υπάρχουν πάντως και οι φωτεινές εξαιρέσεις, στον κατασκευαστικό κλάδο ο δείκτης απογειώθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση για ακίνητα, η οποία με τη σειρά της είναι αποτελέσμα του αυξανόμενου πληθυσμού, του πολύ χαμηλού κόστους δανεισμού και των ισχυρών συνθηκών στην αγορά εργασίας.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα