Eυρωζώνη: Ο χαμηλός πληθωρισμός ευνοεί τις υπηρεσίες, το ισχυρό ευρώ πιέζει τη μεταποίηση

Σταθερή η δραστηριότητα τον Απρίλιο
Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018 12:06
UPD:12:08
REUTERS/TOBY MELVILLE

Σταθεροποίηση είχαμε για την οικονομική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης τον Απρίλιο, ύστερα από δύο διαδοχικούς μήνες επιβράδυνσης. Οι ρυθμοί ανάπτυξης, αν και παραμένουν οι χαμηλότεροι των τελευταίων 14 μηνών, κρίνονται ικανοποιητικοί, δεδομένης της έντονης αβεβαιότητας, που πυροδοτούν στο διεθνές περιβάλλον οι εμπορικές αντιπαραθέσεις και οι γεωπολιτικές εξελίξεις. 

Τα προκαρκτικά στοιχεία της IHS Markit έδειξαν ότι τον τρέχοντα μήνα ο Σύνθετος Δείκτη για τη δραστηριότητα στους κλάδους μεταποίησης και υπηρεσιών παρέμεινε σταθερός στις 55,2 μονάδες έναντι προβλέψεων σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters για πρώτη του στις 54,9 μονάδες. Ανάκαμψη είχαμε στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του ευρώ, τη Γερμανία και τη Γαλλία- τις μόνες για τις οποίες εκδίδονται προκαταρκτικά στοιχεία. 

Ο επιμέρους δείκτης για τις τιμές συνέχισε να υποχωρεί, στις 53,2 από 53,5 μονάδες. Οι χαμηλές τιμές εκτιμάται ότι συνέβαλαν στην ανάκαμψη του τομέα υπηρεσιών, με τον επιμέρους δείκτη να ενισχύεται οριακά στις 55 από 54,9 μονάδες, έναντι προβλέψεων για ελαφρά πτώση στις 54,6 μονάδες. 

Ενθαρρυντικά τα μηνύματα για την απασχόληση, με τις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν με τους ταχύτερους ρυθμούς από το 2007 και τον δείκτη απασχόλησης να καταγράφει άνοδο σχεδόν μίας μονάδας στο 55. 

Ο δείκτης της μεταποίησης από την άλλη υποχώρησε ελαφρά στις 56 από 56,6 μονάδες, γεγονός που αποκαλύπτει ότι οι μεταποιητικές βιομηχανίες σηκώνουν το βάρος από το ισχυρό ευρώ, που καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικές τις εξαγωγές. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα