Ο Τραμπ ρίχνει τις τιμές του πετρελαίου- αλλά για πόσο;

Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018 15:20
UPD:17:48
Reuters/SHANNON STAPLETON

Αντλία άντλησης πετρελαίου στην κομητεία Μακένζι, στη Βόρεια Ντακότα.

 

Μία σύντομη, αλλά καυστική ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ για την άνοδο των τιμών του πετρελαίου ήταν αρκετή για να φέρει τα πάνω- κάτω στην αγορά. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για τεχνητή άνοδο των τιμών, αποδίδοντας την ευθύνη στον ΟΠΕΚ. Στον απόηχο του τιτιβίσματος του Τραμπ η τιμή του αργού τύπου μπρεντ, που χθες ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά τα 74 δολάρια το βαρέλι, κατέγραφε πτώση 52 σεντ, στα 73,26 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρούσε κατά 48 σεντ, στα 67,81 δολάρια το βαρέλι.

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου παραμένουν πάντως κοντά σε υψηλά τεσσάρων ετών, καθώς η συμφωνία ΟΠΕΚ και Ρωσίας έχει πετύχει να μειώσει αισθητά το πλεόνασμα προσφοράς στην αγορά, αλλά και εν μέσω πληροφοριών, που θέλουν το Ριάντ να επιθυμεί να δει τις τιμές να ανεβαίνουν κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Οι σημερινές δηλώσεις  του Σαουδάραβα υπουργού Ενέργειας και του Ρώσου ομολόγου του ότι «μένει ακόμη δουλειά να γίνει» στην αγορά πετρελαίου για την πλήρη απορρόφηση του πλεονάσματος και τη μακροπρόθεσμη στήριξη των τιμών, αποκαλύπτουν ότι οι πληροφορίες αυτές έχουν μάλλον βάση. 

Αρκετοί αναλυτές πάντως πιστεύουν ότι την πορεία των τιμών του πετρελαίου θα κρίνει η στάση των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν. Σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον αποφασίσει να επιβάλλει νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη, αποκλείοντας το ιρανικό πετρέλαιο από την αγορά, οι τιμές θα μπορούσαν να εκτιναχθούν στα ύψη. 

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα