Επίθεση Τραμπ στον ΟΠΕΚ

Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018 14:36
UPD:14:54
REUTERS/JONATHAN ERNST

Πυρά κατά του ΟΠΕΚ, που όπως επισημαίνει ανεβάζει με τις πρακτικές του σε αδικαιολόγητα υψηλά τα επίπεδα την τιμή του πετρελάιου, εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ και υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα το ανεχθούν. 

«Φαίνεται ότι ο ΟΠΕΚ το κάνει ξανά. Με ποσότητες πετρελαίου ρεκόρ στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων των γεμάτων πλοίων στη θάλασσα, οι τιμές είναι τεχνητά Πολύ Υψηλές! Δεν είναι καλό και δεν θα γίνει αποδεκτό» έγραψε χαρακτηριστικά σε μηνύμά του στο Twitter. 

Το «τιτίβισμα» του Αμερικανού προέδρου ήρθε λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, που συναντήθηκαν στην Τζέντα. Σε αυτές οι δύο πλευρές υποστήριζαν ότι μένει ακόμη δουλειά να γίνει, προκειμένου να επανέλθει η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης στην αγορά του πετρελαίου και διαβεβαίωναν για την πρόθεσή τους να συνεχίσουν να συνεργάζονται. 

Η συμφωνία του ΟΠΕΚ με τη Ρωσία και άλλες εκτός καρτέλ πετρελαιοπαραγωγούς χώρες έχει πετύχει να απορροφήσει μεγάλο μέρος του πλεονάσματος προσφοράς από την αγορά και αυτό σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εξελίξεις έχει οδηγήσει τις τιμές σε υψηλά σχεδόν τεσσάρων ετών. Ωστόσο αυτό φαίνεται να μην είναι αρκετό για το Ριάντ και τη Μόσχα, που μάλλον θέλουν να δουν τις τιμές να ανεβαίνουν περαιτέρω. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα