Τη δημιουργία ενός ταμείου «για δύσκολες ώρες» προτείνει στην Ευρωζώνη η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα μπορεί να λειτουργήσει ως «μαξιλάρι ασφαλείας» για τα κράτη-μέλη, της νομισματικής ένωσης, που ενδεχομένως να βρεθούν στη δίνη μελλοντικών κρίσεων.
Από το βήμα συνεδρίου στο Βερολίνο η κ. Λαγκάρντ κάλεσε την Ευρωζώνη να είναι θωρακισμένη απέναντι σε ενδεχόμενη μελλοντική κρίση. Όπως είπε στο πλαίσιο αυτό απαιτείται η ανάπτυξης μίας σύγχρονης ένωσης κεφαλαιαγορών, η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, αλλά και η βαθύτερη δημοσιονομική ενοποίηση, με το πρώτο βήμα να είναι ένας κεντρικός δημοσιονομικός μηχανισμός. Ένα τέτοιο δημοσιονομικό εργαλείο, όπως είιπε, θα καθησύχαζε τους επενδυτές.
Θα μπορούσε αυτό, όπως εξήγησε, να έχει τη μορφή ενός ταμείου στο οποίο οι χώρες του ευρώ θα συνεισφέρουν κάθε χρόνο σε καλές εποχές, ώστε να μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια σε περιόδους ύφεσης. Οι μεταβιβάσεις από το ταμείο θα πρέπει να εξαρτώνται από το εάν οι χώρες τηρούν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. Η Λαγκάρντ συνέστησε επίσης οι χώρες να καταβάλουν αυξημένα ποσά (premium) σε καλές εποχές ανάλογα με τα οφέλη που αποκομίζουν σε δύσκολους καιρούς. Αυτά τα δύο βήματα θα έχουν ως στόχο να αποφευχθούν οι μόνιμες δημοσιονομικές μεταβιβάσεις.
Όσον αφορά στην ένωση κεφαλαιαγορών, ζήτησε να υπάρχει βελτιωμένη ρύθμιση και διευθετήσεις για αναβαθμισμένη εποπτεία προκειμένου να υπάρξει σωστή διαχείριση της πιθανής εισροής εταιριών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην ηπειρωτική Ευρώπη μετά το Brexit. «Μια από τις συνέπειες του Brexit είναι ότι πολλές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες πιθανόν να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ευρώπη τους επόμενους μήνες» είπε η διευθύντρια του Ταεμίου.
Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε τέλος την εκτίμηση για «βιώσιμη και ευρεία» ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, προειδοποιώντας ωστόσο για επίμονους κινδύνους. Μεταξύ αυτών, όπως είπε, είναι η «άνοδος του λαϊκισμού και η κοντόφθαλμη σειρήνα του προστατευτισμού». Η ακραίες περιπτώσεις, οι χώρες θα μπορούν να δανείζονται από το ταμείο και να αποπληρώνουν τα δάνειά τους με μελλοντικές εισφορές, δήλωσε.Για την τραπεζική ένωση, χαιρέτισε τις ενδείξεις προόδου.
ΠΗΓΗ: Reuters