Το ψυχροπολεμικό κλίμα απειλεί να παγώσει την παγκόσμια οικονομία

Γεωπολιτικές και εμπορικές διενέξεις στο προσκήνιο
Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018 13:29
UPD:13:36
REUTERS/LEONHARD FOEGER

της Νατάσας Στασινού
[email protected]  

Πληθαίνουν οι φωνές, που προειδοποιούν ότι η δυναμική παγκόσμια ανάκαμψη του τελευταίου έτους θα μπορούσε απότομα να ανακοπεί εν μέσω εντεινόμενων γεωπολιτικών και εμπορικών διενέξεων. Το ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία, ο εντεινόμενος ανταγωνισμός των ΗΠΑ με την Κίνα, αλλά και η ευρύτερη επίθεση, που έχει εξαπολύσει στους εμπορικούς εταίρους της η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ με το όπλο των δασμών δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό. 

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρστίν Λαγκάρντ, βλέπει όπως είπε σύννεφα στην παγκόσμια οικονομία και καλεί τις κυβερνήσεις των 20 μεγαλύτερων, ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να θωρακίσουν την παγκόσμια ανάκαμψη, απέναντι στις νέες απειλές. Το μήνυμά της είναι σαφές: Μην προχωρήσετε σε εμπορικό πόλεμο, γιατί κανείς δεν μπορεί να τον κερδίσει. 

«Παρά το γεγονός ότι ο ήλιος συνεχίζει να λάμπει πάνω από την παγκόσμια οικονομία, υπάρχουν πλέον περισσότερα σύννεφα στον ορίζοντα» ανέφερε η επικεφαλής του Ταμείου, κάνοντας λόγο για εντεινόμενη μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές και επιστροφή του γεωπολιτικού ρίσκου. «Οι εντάσεις δεν βοηθούν» προειδοποίησε, σημειώνοντας πως όχι μόνο δεν θα πρέπει να εγείρονται νέα εμπόδια στο εμπόριο, αλλά θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη, ώστε τα υφιστάμενα εμπόδια να περιοριστούν δραστικά. 

Το ΔΝΤ αναθεώρησε τον Ιανουάριο προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ στο 3,9% τόσο για το 2018 όσο και για το 2019. Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών του προέβη πριν από λίγες ημέρες και ο Οργανισμός Οικονομικού Εμπορίου. Ωστόσο και οι δύο οργανισμοί έσπευσαν να επισημάνουν ότι ο προβλέψεις αυτές στηρίζονται εν πολλοίς στις δυναμικές επιδόσεις των επενδύσεων και του εμπορίου. Αν τα δεδομένα αυτά ανατραπούν, οι ρυθμοί ανάπτυξης θα υποχωρήσουν αισθητά. Ο ΟΟΣΑ απηύθηνε έκκληση να αποφευχθεί η κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης, υπογραμμίζοντας ότι η παγκόσμια οικονομία είναι ευάλωτη στον προστατευτισμό. 

Xθες διεφάνησαν πάντως κάποιες προσπάθειες να ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, με σχέδια για συνάντηση της Επιτρόπου Σεσίλια Μάλμστρομ και του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος την επόμενη εβδομάδα. Είναι ωστόσο αβέβαιο εάν η προσπάθεια θα αποδώσει καρπούς, δεδομενου και του πόσο απρόβλεπτος είναι ο Αμερικανός πρόεδρος. 

Την ανάγκη να αποφευχθεί μία ευρύτερη στροφή στον προστατευτισμό επεσήμανε σήμερα και η Ένωση Οικονομιών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN). Η τελευταία εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αποσπάσει σύντομα εξαίρεση από το καθεστώς των αμερικανικών δασμών, αλλά αυτό δεν την σταματά από το να ασκήσει κριτική στην αμερικανική κυβέρνηση. 

«Ο προστατευτισμός και οι δασμοί οδηγούν σε αδιέξοδο» προειδοποίησε ο Μάλκολμ Τέρνμπουλ, πρωθυπουργός της Αυστραλίας, που φιλοξενεί τη Σύνοδο της ASEAN αυτές τις ημέρες. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης, Λι Χσιέν Λουνγκ. «Γνωρίζω ότι το παγκόσμιο κλίμα είναι στην αντίθετη κατεύθυνση, αλλά σας καλώ να εμβαθύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την εμπορική και οικονομική συνεργασία, ανοίγοντας τις αγορές μας» είπε. 

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η υπάρχει ένα σημαντικό θέμα, που διχάζει την ASEAΝ. Δεν είναι άλλο από την άνοδο της Κίνας. Ορισμένα μέλη να επιδιώκουν αυξημένη συνεργασία με το Πεκίνο και άλλα να θεωρούν ότι η Ένωση πρέπει να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην αυξανόμενη κινεζική επιρροή στην περιοχή. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα