Σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου σκοπεύει να προβεί ο ΟΠΕΚ

Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2006 16:45

Οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ έχουν συμφωνήσει ανεπίσημα για την ανάγκη μείωσης της παραγωγής πετρελαίου τουλάχιστον κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, ώστε να διατηρηθεί η τιμή του στα επίπεδα των 50-55 δολαρίων ανά βαρέλι, όπως αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα «Financial Times», χωρίς να κατονομάζει τις πηγές της.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η πλειοψηφία του 11μελούς καρτέλ υποστηρίζει την εθελοντική μείωση της παραγωγής -στην οποία ήδη προέβησαν την περασμένη εβδομάδα η Νιγηρία και η Βενεζουέλα- σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η πτώση του αργού κατά σχεδόν 20 δολάρια από τις αρχές Αυγούστου.

Η συμφωνία αυτή ενδέχεται να επισημοποιηθεί κατά την επόμενη σύνοδο του ΟΠΕΚ στα μέσα Δεκεμβρίου στη Νιγηρία. Σύμφωνα με πηγές του ΟΠΕΚ, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, το Κουβέιτ, το Ιράν και η Λιβύη συμφώνησαν άτυπα να μιμηθούν τη Νιγηρία και τη Βενεζουέλα, ενώ το ίδιο είναι πιθανό να πράξουν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι η Σαουδική Αραβία δεν συμφωνεί στην εθελουσία μείωση της παραγωγής και θα προτιμούσε να υπάρξει σχετική δημόσια εξαγγελία, έχει όμως μειώσει κατά 200.000 βαρέλια την ημερήσια παραγωγή της το τελευταίο δίμηνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα