Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2006 16:45

Σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου σκοπεύει να προβεί ο ΟΠΕΚ

Οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ έχουν συμφωνήσει ανεπίσημα για την ανάγκη μείωσης της παραγωγής πετρελαίου τουλάχιστον κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, ώστε να διατηρηθεί η τιμή του στα επίπεδα των 50-55 δολαρίων ανά βαρέλι, όπως αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα «Financial Times», χωρίς να κατονομάζει τις πηγές της.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η πλειοψηφία του 11μελούς καρτέλ υποστηρίζει την εθελοντική μείωση της παραγωγής -στην οποία ήδη προέβησαν την περασμένη εβδομάδα η Νιγηρία και η Βενεζουέλα- σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η πτώση του αργού κατά σχεδόν 20 δολάρια από τις αρχές Αυγούστου.

Η συμφωνία αυτή ενδέχεται να επισημοποιηθεί κατά την επόμενη σύνοδο του ΟΠΕΚ στα μέσα Δεκεμβρίου στη Νιγηρία. Σύμφωνα με πηγές του ΟΠΕΚ, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, το Κουβέιτ, το Ιράν και η Λιβύη συμφώνησαν άτυπα να μιμηθούν τη Νιγηρία και τη Βενεζουέλα, ενώ το ίδιο είναι πιθανό να πράξουν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι η Σαουδική Αραβία δεν συμφωνεί στην εθελουσία μείωση της παραγωγής και θα προτιμούσε να υπάρξει σχετική δημόσια εξαγγελία, έχει όμως μειώσει κατά 200.000 βαρέλια την ημερήσια παραγωγή της το τελευταίο δίμηνο.