Market Beat: Βαρύ διεθνές κλίμα - κίνηση στο κάτω άκρο του ανοδικού καναλιού 

Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2017 09:16
UPD:09:41
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη 

Η επίδραση της ατμόσφαιρας που ισχύει σε παγκόσμια κλίμακα είναι δεδομένη με βάση την ισχύ της παρουσίας των ξένων θεσμικών. Το κλίμα είναι βαρύ. Το χάλασαν οι σκέψεις μετά την δημοσίευση των πρακτικών της FED και της ECB (ΕΚΤ) που έδωσαν αδυναμία στο ευρώ κύρια χθες και στο δολάριο προχθές. Επίσης ανέβηκε η ανησυχία των επενδυτών από την πολιτική στην Ουάσιγκτον αλλά και από αδύναμα εταιρικά αποτελέσματα και μελλοντικές προβλέψεις για μείωση εσόδων και κερδών. 

Οι επενδυτές σε παγκόσμια βάση παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τις εκθέσεις των Οίκων αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας οικονομικών οντοτήτων. Αυτές αποτελούν ένα οδηγό στην επενδυτική δραστηριότητα και καθορίζουν το ύψος του περίφημου country risk. Αναμένεται η έκθεση για την οικονομία από την FITCH που θα παίξει ρόλο στη διάθεση των θεσμικών για ανάληψη ρίσκου.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν πτωτική δυναμική από το άνοιγμα ως το πέρας των συναλλαγών. Υπήρξαν διαστήματα με συσσώρευση και ο δείκτης φάνηκε να έχει πλάγια κλίση χωρίς παραβιάσεις, ανοδικές ή πτωτικές, από τις 11:12 ως τις 11:52 με κίνησή του γύρω από τις  841 μονάδες αλλά και από τις 11:58ως τις 15:08  γύρω από τις  839 μονάδες και τέλος από τις 15:59 ως το τέλος και των δημοπρασιών με κίνηση μεταξύ των 830 και 833 μονάδων. Αυτή η κλιμάκωση της πτώσης που αρχικά αφορούσε σε συσσώρευση σε επίπεδο που αντιστοιχούσε σε οριακή πτώση της τάξης του -0,15%. Το μεγαλύτερο διάστημα με ισορροπία προσφοράς και ζήτησης αντιστοιχούσε σε μεταβολή της τάξης του -0,4% ως -0,5%. Ενώ μετά τις 15:20 οι πιέσεις εντάθηκαν και οδήγησαν σε νευρική ισορροπία με τον ΓΔ να έχει μεταβολή της τάξης του -1,3% ως -1,4%. 

Θα λέγαμε πως έγινε μια σταδιακή δοκιμασία των ανακλαστικών των θεσμικών και οι πωλητές πίεζαν τα τραπεζικά blue chip, κύρια, για να διαπιστώσουν την απληστία των αγοραστών, που έθεταν όλο και χαμηλότερες τιμές για να απορροφήσουν την προσφορά.Στο ΧΑ είχαμε σημαντική πτώση με μια σύνοδο παράλληλα στο διεθνές κλίμα, με DAX, Dow, S&P500 καθοδικούς, με σχετικά μέτριο εύρος διακύμανσης. Μετά το άνοιγμα με ανοδικό χάσμα για τους βασικούς δείκτες ήρθε μια αλυσίδα κυμάτων ρευστοποίησης θέσεων, που έφερε το ελάχιστο στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης αντίθετα από  την προηγούμενη.  Όσο πλησίαζε η διαδικασία των δημοπρασιών οι δείκτες από τις τράπεζες εμφάνιζαν πτωτική τάση και αυτή έβγαλε τους δείκτες σε κλείσιμο κοντά στο κατώτερο μέρας και πολύ μακριά από το ανώτερο.

Η στήλη πιστή στη μέθοδο εκτίμησης της τάσης (μέσω της στατιστικής) θεώρησε ότι το rebound της Τετάρτης οδήγησε τους βασικούς δείκτες σε επίπεδα που, αν είχαμε χθες συνέχεια στην άνοδο, θα όριζαν πιθανότατα νέα υψηλά έτους. Φαινόμενο που ούτε η συγκυρία στο εσωτερικό δικαιολογεί ούτε οι εξελίξεις στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά ευνοούσαν. 

Για να είμαστε σαφείς, την πτώση στην Ευρώπη οδήγησαν οι τράπεζες, με τις Royal Bank of Scotland, Standard Chartered, Deutsche Bank και UBS όλες με απώλειες πάνω από -1,5%. Η εξήγηση για αυτή τη μεταστροφή ήταν απλή και χρήσιμη για τους ιδιώτες επενδυτές της Αθηναϊκής αγοράς, ως προς την κατανόηση των κριτηρίων που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία. Οι Τράπεζες ευνοούνται από το καθεστώς των υψηλών επιτοκίων, που επιτρέπουν διεύρυνση στα μειωμένα περιθώρια κέρδους τους, λόγω των πρακτικά μηδενικών επιτοκίων των μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών. 

Η στάση της Fed για τα επιτόκια ήταν αντίθετη της νομισματικής πολιτικής σε ευρωζώνη και Ιαπωνία. Η αποφασιστικότητα της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ για αύξηση των επιτοκίων της, έκανε τους διαχειριστές κεφαλαίου διεθνώς να περιμένουν και από την ΕΚΤ μια σταδιακή προσαρμογή προς πολιτικές νομισματικής σύσφιξης. Οι τραπεζικές μετοχές ανέβαιναν με άξονα αυτή την προσδοκία. Αλλά τα πρακτικά της συνεδρίασης της FOMC τον Ιούλιο, αποκάλυψαν ότι αρκετοί ιθύνοντες θεώρησαν ασφαλέστερο να περιμένουν, πριν από την επόμενη αύξηση των επιτοκίων, την αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων. Τα πρόσφατα δεδομένα από την εξέλιξη των τιμών καταναλωτή έδειξαν αδύναμο πληθωρισμό  και σε συνδυασμό με τα πρακτικά μειώθηκαν στο 40% και κάτω, οι πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, όταν πριν δυο μέρες ήταν πάνω από το 50%. 

Τάση σήμερα χωρίς σκοπιμότητες από την εκπνοή των σειρών Αυγούστου στα παράγωγα θα φανεί μετά τις 14:00 που θα κυριαρχήσει στις συναλλαγές των παραγώγων η σειρά Σεπτεμβρίου. Η στήλη θα επανέλθει στην αρχή του Σεπτεμβρίου. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας     

ΗΠΑ  

Οι αντιδράσεις λόγω των εταιρικών αποτελεσμάτων, της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαρκελώνη, και του κλίματος στην Ουάσιγκτον κίνησαν τις τιμές στη Wall Street πτωτικά. Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 1,25% ή 274 μονάδων στις 21.750, ο S&P κατέγραψε πτώση 1,54% στις 2.430 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,94% στις 6.221 μονάδες. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση για τους Dow Jones και S&P από τον Μάιο.
Η μετοχή της Cisco Systems έχασε -4% μετά τη γνωστοποίηση απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων και την πρόβλεψη για μειωμένα έσοδα στο επόμενο τρίμηνο.

Πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της Wal-Mart (-1,75%) μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου. Χθες, ο δείκτης φόβου VIX ενισχύθηκε +34% σκαρφαλώνοντας από τις 11,5 στις 15,6 μονάδες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατάργησε το Συμβούλιο Αμερικανικής Βιομηχανίας μετά τις μαζικές παραιτήσεις στελεχών, ως αντίδραση στην αντίδραση του Προέδρου στα βίαια επεισόδια στο Σάρλοτσβιλ το Σαββατοκύριακο. 

Στο μακροοικονομικό πεδίο, η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο στις ΗΠΑ αυξήθηκε λιγότερο από τις προσδοκίες συγκεκριμένα κατά 0,2% έναντι αύξησης 0,4% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση κατά 0,3%. Παράλληλα οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 12.000 στις 232.000 αιτήσεις.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1732 από 1,1768 δολάρια την προηγούμενη μέρα.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,7% στα 1.292 δολάρια στην ουγκιά.
Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» τρεις μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,19%.


ΕΥΡΩΠΗ 

Πιέσεις χθες στις αγορές της Ευρώπης, μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ. Οι ιθύνοντες ανησυχούν για μια πιθανή υπερβολική άνοδο του ευρώ όταν συναντήθηκαν στις 20 Ιουλίου, σύμφωνα με τα πρακτικά.

Η ενίσχυση του ευρώ, το οποίο βρέθηκε σε υψηλό 2,5 ετών έναντι του δολαρίου, δυσκολεύει τις εξαγωγές της Ευρωζώνης και θεωρείται η μεγαλύτερη απειλή στις προσπάθεια της ΕΚΤ να τονώσει τον πληθωρισμό. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,59% στις 376 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε πτώση -0,61% στις 7.387 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε χαμηλότερα -0,49% στις 12.203 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες -0,57% στις 5.146 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση -0,95% στις 10.443 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες -0,89% στις 21.788 μονάδες.

Η ανεργία στη Γαλλία υποχώρησε σε χαμηλό 5,5 ετών και συγκεκριμένα στο 9,5% στο β’ τρίμηνο του έτους. 

ΧΑ

Τη άνοδο διαδέχθηκε κλιμακούμενη κάθοδος εν μέσω διεθνούς πτώσης 

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν πτωτική δυναμική από το άνοιγμα ως το πέρας των συναλλαγών. Με  εγγραφή μέγιστου στις 10:37, επτά λεπτά μετά το άνοιγμα στις 844,23 από 843,69 την προηγούμενη. Εμφανίστηκε ανοδικό χάσμα +0,21%. Μετά ακολούθησε η εγγραφή του ανώτερου και από τις 10:38 ξεκίνησε η αναζήτηση του ελάχιστου στις 829,97 από 830,68 μονάδες. Οι ρυθμοί συναλλαγών και οι όγκοι ήταν κατώτεροι συγκριτικά με της Τετάρτης και η τελική εικόνα δεν άλλαξε όταν εισήλθαν στις συναλλαγές οι διαχειριστές από τις ΗΠΑ. 

Στο ΧΑ είχαμε σημαντική πτώση με μια σύνοδο παράλληλα στο διεθνές κλίμα, με DAX, Dow, S&P500 καθοδικούς, με σχετικά μέτριο εύρος διακύμανσης. Μετά το άνοιγμα με ανοδικό χάσμα για τους βασικούς δείκτες ήρθε μια αλυσίδα κυμάτων ρευστοποίησης θέσεων, που έφερε το ελάχιστο στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης αντίθετα από  την προηγούμενη.  Το ελάχιστο μέρας στις 830 μονάδες προέκυψε από ταλάντωση στη φάση προ του τέλους, αλλά ήταν κάτω από το  κατώτερο της προηγούμενης συνόδου. Στο τελευταίο λεπτό σταμάτησε στις 832,34, μετά από εγκατάσταση πτωτικής δυναμικής από τις 10:38, που  ήταν μόνιμη. 

Όσο πλησίαζε η διαδικασία των δημοπρασιών οι δείκτες από τις τράπεζες εμφάνιζαν πτωτική τάση και αυτή έβγαλε τους δείκτες σε κλείσιμο κοντά στο κατώτερο μέρας και πολύ μακριά από το ανώτερο. Η είσοδος τους σε αρνητικό πεδίο έγινε στις 11:12 και επιστροφή σε θετικό δεν έγινε ποτέ. Αυτή η δυναμική στο πέρας των συναλλαγών άφησε πτώση για τον μέσο όρο -1,23% από +1,77% και στον 26άρη -1,42% από +1,88% και στον FTSEM -1,07% από +1,36%. 

Σήμερα, το μέγιστο σημειώθηκε στην αρχή και η τιμή κλεισίματος υπογραμμίζει το δυνατό ενδιαφέρον για ρευστοποίηση θέσεων. Η προσέγγιση του επιπέδου των 844 μονάδων μέσα στη μέρα έφερε την αλλαγή κλίματος. Στις δημοπρασίες δεν υπήρξε υπολογίσιμη ώθηση. Η κίνηση των δεικτών σήμερα είχε άμεση σχέση με τις Τράπεζες.

Ήταν μια σύνοδος με μεγαλύτερο εύρος (14,3 μονάδες) σε σχέση με τις 13 μονάδες της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ που διαμορφώθηκε στα 55,660 από 56,226 δις ευρώ.  

Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές από τις Τράπεζες, αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -1,82% από +2,33%, την ΕΤΕ στο -2,66% από +3,01%, ΕΥΡΩΒ -3,68% από +1,17% και η ΠΕΙΡ -0,60% από +1,64%. Η αγορά σήμερα φάνηκε ότι δεν κατάφερε να αμυνθεί στην κυριαρχία των πωλητών. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν εξίσου με τα blue chip υποχωρώντας -1,07% από +1,36% την προηγούμενη. 
    
Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (5 από 25) blue chip έναντι των καθοδικών (21 από 1) και κανένα αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο, είχαν άνοδο 11 από 37 την προηγούμενη σύνοδο, και 2 από 0 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 27 από 3 ήταν πτωτικές. Στα 37,683 από 55,177 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 19,30 από 32,02 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος υποχώρησε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου και οι τράπεζες αποτελούν το 51,23% από 58,03% του συνολικού τζίρου.  

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,23% και έφθασε στις 832,06 από 842,41 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2188,03 από 2219,51 με μεταβολή +1,74%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν λίγο την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, το κλείσιμο έγινε κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους. 

Με κέρδη έκλεισαν οι δείκτες των εταιριών Τεχνολογίας +0,70% από +2,71%,  Βιομηχανικών Προϊόντων +0,36% από +1,80%, και στα Ταξίδια Αναψυχή +0,07% από +1,41%. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Υγείας -2,85% από +3,24%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -2,70% από +6,82%, Χημικών -2,67% από +3,81%, Τραπεζών -2,21% από +2,14%, Τηλεπικοινωνιών -1,76% από -0,28%, Πρώτων Υλών -1,50% από +1,29%, ο 26άρης -1,42% από +1,74%, Ακίνητης Περιουσίας -1,39% από +0,89%, Κατασκευές Υλικά -1,31% από +1,61 %, ο ΓΔ -1,23% από +1,77%, Πετρελαίου Αερίου -1,16% από +0,99%, ο FTSEΜ -1,07% από +1,34%, Χρ/μικών Υπηρεσιών  -1,04% από +2,35%, Τροφίμων Ποτών -0,71% από +1,06%, Κοινής Ωφέλειας -0,53% από +1,69%, και Εμπορίου -0,48% από +0,39%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, και Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%. 

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 37,683 από 55,177 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,613 από 5,304 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 26άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 33,543 από 46,970 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,810 από 1,080 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 36,122 από 42,444 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 47 από 85 των καθοδικών σε 54 από 21 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 15 από 19

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα 


Στη σύνοδο της Πέμπτης 17/8, οι θεσμικοί έδωσαν στον 25άρη, από το άνοιγμα ως το πέρας μια κλιμακούμενη πτωτική πορεία με διαστήματα πλάγιας κίνησης. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα +0,17%. Το ελάχιστο μέρας εμφανίστηκε στις 16:22 ήταν 2184,90 μονάδες, ενώ το μέγιστο στις 2223,63, σημειώθηκε στις 10:37. Η διακύμανση μέρας διαμορφώθηκε στις 38,73 από 36,3 μονάδες. Από τις 11:10 ως τις 11:55 απέκτησε  πλάγια πορεία γύρω από τις  στις 2217 μονάδες με μεταβολή της τάξης του -0,10%. Από τις 12:00 ως τις 15:15 απέκτησε  πλάγια πορεία γύρω από τις  στις 2209 μονάδες με μεταβολή της τάξης του -0,45%. Ενώ από τις 16:00 ως τις δημοπρασίες είχε πλάγια πορεία πάνω και κάτω από τις 2190 μονάδες με μεταβολή της τάξης του -1,35%. Το κλείσιμο έγινε στις 2188,03, με μεταβολή -1,42%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 30,423 από 33,812 εκατ. ευρώ την περασμένη συνεδρία.
     
Για τη σειρά Αυγούστου εμφανίστηκε όγκος 3318 συμβολαίων με ανώτερο στις 2220,00 μονάδες, το κατώτερο ήταν οι 2184,25. Με εκκαθάριση στις 2190,25 μονάδες, οι ανοιχτές θέσεις διαμορφώθηκαν σε 2338 από 3978. Διακινήθηκαν επίσης 2115 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με ανώτερο στις 2220,00 μονάδες, το κατώτερο ήταν οι 2183,00. Ορίστηκε εκκαθάριση στις 2190,25 μονάδες και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν σε 3784 από 3072. Επίσης εμφανίστηκε ενδιαφέρον για τη σειρά Οκτωβρίου με 135 από 505  ΣΜΕ και ανοικτές θέσεις ανήλθαν σε 44 από 55. Οι traders διατήρησαν τις ευοίωνες προσδοκίες και όρισαν προ-πορεία του ΣΜΕ Σεπτεμβρίου έναντι του δείκτη, στις 4,2 μονάδες.

Σήμερα

Οι ασιατικοί δείκτες μετοχών εντάχθηκαν στην παγκόσμια καθοδική τάση σήμερα Παρασκευή 18/8 στο πρώτο μέρος των συναλλαγών και το δολάριο έπεσε, από την αύξηση της αμφιβολίας σχετικά με την ικανότητα του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμμπ να υλοποιήσει την οικονομική του ατζέντα.

Η εμπιστοσύνη αναταράχθηκε περαιτέρω μετά από ένα φορτηγάκι που επιτέθηκε σε πλήθη τουριστών στη Βαρκελώνη την Πέμπτη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 13 άτομα και τραυματίζοντας περισσότερους από 100. Οι αρχές αντιμετώπιζαν την επίθεση ως ισλαμική τρομοκρατία.

Στο Κάμπριλς, μια πόλη νότια της Βαρκελώνης, η αστυνομία δήλωσε ότι σκότωσε πέντε άτομα την Πέμπτη το βράδυ για να αποτρέψει μια συνδεδεμένη «τρομοκρατική επίθεση».

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας και του Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας μειώθηκε κατά 0,7%, αλλά εκτιμάται ότι θα κερδίσει 1,4% την εβδομάδα, μετά την μείωση των εντάσεων μεταξύ της Βόρειας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε -1% από τις ανησυχίες παγκόσμια και από το ισχυρότερο γιεν και φάνηκε να χάνει 1,3% για την εβδομάδα.

Οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης της Κίνας  που εκπροσωπεί ο CSI300 υποχώρησαν -0,3%, αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση των τιμών των νέων κατοικιών επιβραδύνθηκε τον Ιούλιο.

Ο Hang Seng  του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 1,1%, σημειώνοντας αύξηση 0,7% για την εβδομάδα.

Οι ανησυχίες έχουν αυξηθεί ως προς την ικανότητα του Trump να προωθήσει τους οικονομικούς του στόχους, όπως οι φορολογικές περικοπές και οι δαπάνες υποδομής, μετά την έξοδο στελεχών από δύο εξέχοντα συμβούλια επιχειρήσεων, σε αντίδραση στην ανταπόκρισή του στις συγκρούσεις το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Charlottesville της Βιρτζίνια.

"Η μείωση της υποστήριξης της Δυτικής Ακτής τόσο από τους επιχειρηματικούς όσο και από τους πολιτικούς συμμάχους θα συνεχίσει να αποδυναμώνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομική ατζέντα του Προέδρου Trump", δήλωσε ο Stephen Innes, της OANDA στη Σιγκαπούρη.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Πρόσθετες επιβαρύνσεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ φέρνει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός του 2018, που ήδη καταρτίζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς το προσχέδιό του θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου.


Ειδικότερα, με βάση το σύνολο των μνημονιακών μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί και ισχύουν ή θα τεθούν σε εφαρμογή το προσεχές διάστημα, προκύπτει ότι στα δημόσια ταμεία θα πρέπει να μπουν, τόσο από το σκέλος των δαπανών όσο και από το σκέλος των εσόδων, 8,282 δισ. ευρώ από 6,479 δισ. ευρώ φέτος

Τεράστιο βάρος αποτελεί για τους φορολογούμενους το ποσό που καλούνται να πληρώσουν έως το τέλος του τρέχοντος έτους σε φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας, αφού ανέρχεται σε 7,25 δισ. ευρώ. Ήδη περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν για τα εισοδήματα που απέκτησαν πέρυσι πρόσθετο φόρο εισοδήματος ύψους 3,4 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, από τη συνολική επεξεργασία των 6.145.972 δηλώσεων που υποβλήθηκαν φέτος, προκύπτουν τα εξής: 2.558.444 δηλώσεις (41,63%) είναι χρεωστικές και οι υπόχρεοι καλούνται να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο 3,759 δισ. ευρώ.  956.411 δηλώσεις είναι πιστωτικές και περιλαμβάνουν επιστροφή φόρου ύψους 365 εκατ. ευρώ. 2.631.117 δηλώσεις είναι μηδενικές.

Σταθερός στο 0,9% παρέμεινε τον Ιούλιο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, σε σχέση με τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Τον Ιούλιο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παρέμεινε σταθερός, σε σχέση με τον Ιούνιο, στο 1,3% και στην Ε.Ε. στο 1,5%. Ένα χρόνο πριν, τον Ιούλιο του 2016, ο πληθωρισμός τόσο στην Ελλάδα, όσο στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε. βρισκόταν στο 0,2%. Σε ετήσια βάση, τα χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού στην Ε.Ε. τον Ιούλιο του 2017, καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (-0,2%), στην Κύπρο (-0,1%), στη Βουλγαρία και στη Φινλανδία (0,6%). Τα υψηλότερα επίπεδα σημειώθηκαν στην Λιθουανία (4,1%), στην Εσθονία (3,9%), στη Λετονία και στη Μ. Βρετανία (2,6%).

Έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣΤΗΛΕΤ Α.Ε. (Mega Channel) πραγματοποιήθηκε σήμερα στη διάρκεια της οποίας εκλέχθηκε νέο πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Το νέο διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από τους Παναγιώτη Παπανελόπουλο, Γιώργο Μήτραινα, Γιώργο Δημάκη, Μάρκο Χητά και Παντελή Ντίλη. Η διάρκειά του θα είναι πενταετής. Στη συνέχεια, βάσει του καταστατικού, το νέο διοικητικό συμβούλιο θα πρέπει να συγκροτηθεί σε σώμα και να εκλεγεί πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος.


Στην γενική συνέλευση, ο εκπρόσωπος της Dimera, (συμφερόντων του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη) εξέφρασε τη θέση του ομίλου ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Τηλέτυπος, στην οποία η Dimera προτίθεται να βάλει το ποσό των 25 εκατ. ευρώ.

H Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ ανακοίνωσε ότι η ξενοδοχειακή της πλατφόρμα Grivalia Hospitality S.A., που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, υπέγραψε δεσμευτικό προσύμφωνο απόκτησης του 80% των μετοχών της εταιρείας Ναυσικά Α.Ε., η οποία έχει μέσω της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ-2,66% την μακροχρόνια μίσθωση των Αστεριών της Γλυφάδας, που ανήκουν στην ΕΤΑΔ. Στο ακίνητο λειτουργούσε κατά το παρελθόν το ξενοδοχείο «Αστέρια».


Ειδήσεις από το εξωτερικό

Το σήμα εκκίνησης για την πολυαναμενόμενη επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Εμπορίου Βορείου Αμερικής (NAFTA) εδόθη χθες και ήρθε να θυμίσει ότι ο χάρτης του παγκόσμιου εμπορίου ετοιμάζεται να αλλάξει ριζικά. Ανατροπές αναμένονται τα προσεχή χρόνια, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ, πιστός στο δόγμα η «Αμερική πρώτα», αποσύρεται από συμφωνίες και τροποποιεί άλλες, η Κίνα επιδιώκει να καλύψει το αμερικανικό κενό και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να αποδείξει ότι μπορεί και χωρίς τη Βρετανία, η οποία έχει τις δικές της φιλοδοξίες. 

Οι ενστάσεις που διατυπώνει το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο στο πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων (QE) της ΕΚΤ, καθώς και η προσφυγή που προετοιμάζει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου δεν φαίνεται να συγκινούν τον πρόεδρο της Ευρωτράπεζας Μάριο Ντράγκι, σημειώνει η Bild σε άρθρο με τίτλο «Ο Ντράγκι αδιαφορεί για τους Γερμανούς δικαστές».


Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Η ΕΚΤ διαμηνύει ότι θεωρεί αβάσιμες τις αμφιβολίες που διατυπώνει το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο. Με την θέση αυτή συμφωνεί και ο υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος σε εκδήλωση της εφημερίδας Handelsblatt στο Βερολίνο δήλωσε ότι με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) η ΕΚΤ δεν ξεπερνά το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της».

Η Κίνα έγινε και πάλι ο μεγαλύτερος πιστωτής των ΗΠΑ, με το αμερικανικό κρατικό χρέος που διακρατεί να αυξάνεται κατά 44 δισ. δολάρια στο 1,15 τρισ. δολάρια τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
Τους τελευταίους οκτώ μήνες, ο μεγαλύτερος πιστωτής των ΗΠΑ ήταν η Ιαπωνία, η οποία, ωστόσο, προχώρησε τον Ιούνιο σε πώληση αμερικανικών ομολόγων ύψους 21 δισ. δολαρίων. Το υπουργείο Οικονομικών κατέτασσε την Κίνα στη θέση του μεγαλύτερου ξένου πιστωτή των ΗΠΑ για το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων εννέα ετών.

Αδικαιολόγητη χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Πάσκαλ Ντόνοχοου την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ζητήσει αναδρομικά 13 δισ. ευρώ για φόρους από την αμερικανική εταιρεία πληροφορικής Apple προσθέτοντας ότι δεν είναι δουλειά του Δουβλίνου αυτό. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) και αποσπάσματα της οποίας προδημοσιεύονται σήμερα ο Ντόνοχοου επισήμανε ότι οι φορολογικοί κανόνες των οποίων επωφελήθηκε η Apple ίσχυαν για όλες τις εταιρείες και ότι ο αμερικανικός κολοσσός της πληροφορικής δεν έτυχε διακριτικής μεταχείρισης. Η πολιτική αυτή δεν αντίκειται στο ευρωπαϊκό ή στο ιρλανδικό φορολογικό δίκαιο, πρόσθεσε ο ίδιος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα