Σιγκαπούρη: Υψηλότερες των εκτιμήσεων οι εξαγωγές

Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2006 10:23

ΑΥΞΗΣΗ, υψηλότερη των εκτιμήσεων των οικονομικών αναλυτών, σημείωσαν τον Νοέμβριο οι εξαγωγές της Σιγκαπούρης, αποτέλεσμα της αύξησης των εξαγωγών των φαρμακευτικών εταιρειών Pfizer Inc. και Merck. & Co.

Οι εξαγωγές – εκτός πετρελαίου – αυξήθηκαν 8,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά από άνοδο 3,8% που σημείωσαν τον Οκτώβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης. Κατά μέσον όρο, εννέα οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι οι εξαγωγές θα σημείωναν αύξηση 5%.

Η αύξηση 74% των εξαγωγών από τις φαρμακοβιομηχανίες, εξισορρόπησε τη μείωση της εξαγωγής ημιαγωγών, σκληρών δίσκων και άλλων ηλεκτρονικών, που αποτελούν περίπου το ήμισυ των πωλήσεων της Σιγκαπούρης στο εξωτερικό. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη θα συρρικνωθεί το 2007 από το 8% φέτος, καθώς οι βιομηχανίες περιορίζουν την παραγωγή τους, ανταποκρινόμενες στη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρονικών.

Εποχιακώς προσαρμοσμένες οι εξαγωγές της Σιγκαπούρης αυξήθηκαν 5,6% τον Νοέμβριο έναντι του Οκτωβρίου, μετά από άνοδο 2,1% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση.

Η International Enterprise, το κυβερνητικό σκέλος προώθησης εξαγωγών της Σιγκαπούρης, εκτιμά ότι οι εξαγωγές – όχι πετρελαίου – θα αναπτυχθούν έως 12% φέτος, από 8,2% το 2005.

Ο δείκτης Straits Times στο Χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης αυξήθηκε 0,9% φθάνοντας στις 2.958,97 μονάδες στις 2:45 μ.μ., τοπική ώρα. Το δολάριο της Σιγκαπούρης, διαπραγματεύθηκε στο 1,5424 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ. Συνολικά φέτος το δολάριο της Σιγκαπούρης έχει σημειώσει άνοδο 7,8%.

Οι εξαγωγές ηλεκτρονικών της χώρας μειώθηκαν 8,4% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με πέρυσι, μετά από υποχώρηση 2,6% τον Οκτώβριο. Οι πωλήσεις ηλεκτρονικών μειώθηκαν στα 6,49 δισ. δολ. Σιγκαπούρης (4,2 δισ. δολ. ΗΠΑ) τον Νοέμβριο, από 7,15 δισ. δολ. Σιγκαπούρης τον Οκτώβριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα