Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2006 10:23

Σιγκαπούρη: Υψηλότερες των εκτιμήσεων οι εξαγωγές

ΑΥΞΗΣΗ, υψηλότερη των εκτιμήσεων των οικονομικών αναλυτών, σημείωσαν τον Νοέμβριο οι εξαγωγές της Σιγκαπούρης, αποτέλεσμα της αύξησης των εξαγωγών των φαρμακευτικών εταιρειών Pfizer Inc. και Merck. & Co.

Οι εξαγωγές – εκτός πετρελαίου – αυξήθηκαν 8,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά από άνοδο 3,8% που σημείωσαν τον Οκτώβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης. Κατά μέσον όρο, εννέα οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι οι εξαγωγές θα σημείωναν αύξηση 5%.

Η αύξηση 74% των εξαγωγών από τις φαρμακοβιομηχανίες, εξισορρόπησε τη μείωση της εξαγωγής ημιαγωγών, σκληρών δίσκων και άλλων ηλεκτρονικών, που αποτελούν περίπου το ήμισυ των πωλήσεων της Σιγκαπούρης στο εξωτερικό. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη θα συρρικνωθεί το 2007 από το 8% φέτος, καθώς οι βιομηχανίες περιορίζουν την παραγωγή τους, ανταποκρινόμενες στη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρονικών.

Εποχιακώς προσαρμοσμένες οι εξαγωγές της Σιγκαπούρης αυξήθηκαν 5,6% τον Νοέμβριο έναντι του Οκτωβρίου, μετά από άνοδο 2,1% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση.

Η International Enterprise, το κυβερνητικό σκέλος προώθησης εξαγωγών της Σιγκαπούρης, εκτιμά ότι οι εξαγωγές – όχι πετρελαίου – θα αναπτυχθούν έως 12% φέτος, από 8,2% το 2005.

Ο δείκτης Straits Times στο Χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης αυξήθηκε 0,9% φθάνοντας στις 2.958,97 μονάδες στις 2:45 μ.μ., τοπική ώρα. Το δολάριο της Σιγκαπούρης, διαπραγματεύθηκε στο 1,5424 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ. Συνολικά φέτος το δολάριο της Σιγκαπούρης έχει σημειώσει άνοδο 7,8%.

Οι εξαγωγές ηλεκτρονικών της χώρας μειώθηκαν 8,4% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με πέρυσι, μετά από υποχώρηση 2,6% τον Οκτώβριο. Οι πωλήσεις ηλεκτρονικών μειώθηκαν στα 6,49 δισ. δολ. Σιγκαπούρης (4,2 δισ. δολ. ΗΠΑ) τον Νοέμβριο, από 7,15 δισ. δολ. Σιγκαπούρης τον Οκτώβριο.