Danone, Mengniu: Δημιουργία ventures γιαουρτιού στην Κίνα

Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2006 10:41

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ, που θα παράγουν και θα πωλούν προϊόντα γιαουρτιού στην Κίνα με τη μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία της χώρας, China Mengniu Dairy Co., θα δημιουργήσει η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής γιαουρτιού στον κόσμο, Groupe Danone SA.

Η Danone, που εδρεύει στο Παρίσι, θα κατέχει μερίδιο 49% των εταιρειών και η Mengniu θα έχει το λοιπό μερίδιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κινεζικής εταιρείας, η οποία δεν έδωσε οικονομικά στοιχεία για τη συνεργασία.

Ο πρόεδρος της Danone, Franck Riboud, έχει πει ότι είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις αναδυόμενες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδονησίας και της Ρωσίας. Η ζήτηση γαλακτοκομικών προϊόντων στην Κίνα έχει υπερδιπλασιαστεί μέσα στα πέντε τελευταία χρόνια σε 25 εκατ. τόνους το 2005, αποτέλεσμα της αύξησης των εισοδημάτων, της μεγαλύτερης ενημέρωσης σε θέματα υγείας, αλλά και της ανάπτυξης των αλυσίδων λιανικής πώλησης.

Τον Απρίλιο η Danone συμφώνησε να καταβάλει 358 εκατ. γιουάν (44,7 εκατ. δο..) για να αυξήσει το μερίδιό της στην Bright Dairy με έδρα τη Σαγκαή, στο 20,01%, από 11,55%. Η Bright Dairy έχει κυρίαρχο μερίδιο στην αγορά στη Σαγκάη και ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων από πλευράς πωλήσεων το 2005 στην Κίνα.

Η Danone, που εμφιαλώνει το μεταλλικό νερό Evian, ελέγχει επίσης την Huiyuan Juice Holdings Co., τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χυμών της Κίνας και την Hanzhou Wahaha Beverage Co., που πουλά μεταλλικό νερό, τσάϊ, χυμούς φρούτων και γάλα για παιδιά στην Κίνα με το σήμα «Wahaha», που σημαίνει το γελαστό παιδί στα κινέζικα.

Σημειώνεται ότι η Mengniu, που ανταγωνίζεται με την Inner Mongolia Yili Industrial Group και την Bright Dairy, είχε μερίδιο 31,7% στην αγορά γάλακτος της Κίνας έως τις 31 Ιουνίου, εξαιρουμένων των ποτών από γάλα και γιαουρτιού, σύμφωνα με έρευνα της ACNielsen.

Τον Αύγουστο του 2005 η Mengniu δημιούργησε ένα venture με την Arla Foods AmbA, τη μεγαλύτερη εταιρεία γαλακτοκομικών της ΕΥρήπης, για να παράγει, πουλήσει και διανείμει σκόνη γάλακτος στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και το Μακάου.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Mengniu ανεστάλη σήμερα, εν αναμονή της ανακοίνωσης συνεργασίας με την Danone. Στις 15 Δεκεμβρίου σημείωσαν άνοδο 1,6%, φθάνοντας στα 17,70 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία, ενώ μέσα στο έτους που διανύουμε σημείωσαν υπερδιπλάσια άνοδο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα