Αναπτυξιακή ώθηση με συμπράξεις ιδιωτικού - δημόσιου τομέα υγείας

Συνέδριο «Ν»: Η μείωση της κρατικής δαπάνης δημιουργεί πρωτόγνωρες συνθήκες, αλλά και προοπτικές νέων δραστηριοτήτων μέσω ΣΔΙΤ
Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2017 14:43
PATERAKIS DIONISIS

Από αριστερά: Αθανάσιος Π. Βοζίκης, Γεώργιος Βιδάκης, Γιώργος Πατούλης, Γρηγόρης Σαραφιανός, Γιώργος Ι. Στάθης και Απόστολος Τερζόπουλος.

Από την έντυπη έκδοση 

Η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα υγείας και οι προοπτικές από την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων αποτέλεσαν το αντικείμενο συζήτησης του πρώτου πάνελ, της ενότητας «Ανάπτυξη μέσω της ιδιωτικής υγείας» του 1ου Συνεδρίου της «Ναυτεμπορικής» για τον κλάδο της υγείας. Προλογίζοντας το πάνελ, ο συντονιστής Αθανάσιος Βοζίκης, επίκουρος καθηγητής, διευθυντής του Εργαστηρίου Οικονομικών & Διοίκησης της Υγείας, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το θέμα «ακούγεται μάλλον αιρετικό, για να μην πω εχθρικό, όχι μόνο στον τομέα της υγείας, αλλά γενικότερα στον τομέα της επιχειρηματικότητας».

Γιώργος Ι. Στάθης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ):
«Δεν υπάρχει δωρεάν υγεία»

«Η υγεία είναι μία παραγωγική διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας έχουμε εισροές και κόστος και από την άλλη έχουμε εκροές υπηρεσιών των οποίων δεν ελέγχουμε την ποιότητα. Θα πρέπει να κάνουμε κατανοητό λοιπόν πρωτ’ απ’ όλα ότι δεν υπάρχει δωρεάν υγεία. Το δεύτερο είναι η έλλειψη μιας εθνικής συμφωνίας σχετικά με το ύψος των δαπανών υγείας. Για το ποιο θα είναι το ποσοστό που μπορεί το Δημόσιο να διαθέτει. Μετά να κάνουμε την εσωτερική κατανομή, δηλαδή τόσα θα πάνε στην πρόληψη, τόσα στην πρωτοβάθμια και τόσα στη δευτεροβάθμια υγεία. Είναι αλήθεια ότι σε πολλές χώρες παρατηρείται μία σύμπραξη του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα η οποία μερικές φορές είναι και πολύ προχωρημένη. Στη Γερμανία το 30% των δημόσιων νοσοκομείων έχουν ιδιωτικοποιηθεί, ενώ τέτοιες προεκτάσεις υπάρχουν και στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στην Ιταλία. Εδώ συζητάμε για τη διατήρηση από το Δημόσιο της ιδιοκτησίας των νοσοκομείων και για τις συμπράξεις οι οποίες επιβάλλονται κυρίως από το γεγονός ότι το Δημόσιο δεν έχει πλέον κεφάλαια. Οι Κινέζοι και οι Αμερικανοί που έρχονται να επενδύσουν στην Ελλάδα στον χώρο της υγείας δεν είναι χαζοί, ούτε αποβλέπουν απλώς και μόνο στο να εξαγοράσουν 1-2 ιδιωτικά νοσοκομεία. Έχω την αίσθηση ότι αποβλέπουν μέσω των ιδιωτικών νοσοκομείων την είσοδό τους και στον δημόσιο τομέα».

Γρηγόρης Σαραφιανός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), μέλος δ.σ. της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ιδιωτικών Νοσοκομείων (UEHP):
«Μετατροπή σε smart hospitals» 

«Δυστυχώς οι δαπάνες για την υγεία εντάχθηκαν από το πρώτο κιόλας μνημόνιο στις δεσμεύσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής και μειώθηκαν στα 1.248 ευρώ ανά πολίτη από τα 1.908 ευρώ που ήταν το 2009. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουμε χαρακτηριστικά αναδυόμενης αγοράς παρότι είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ιδιωτικός τομέας της υγείας ακροβατεί μεταξύ της επιβίωσης και της αναστολής λόγω αφενός των ληστρικών μέτρων του rebate και του clawback και αφετέρου της μετακίνησης των ασθενών από τον ιδιωτικό τομέα στο Δημόσιο. Ιδιαίτερα τα τελευταία clawback που μας ήρθαν πριν από λίγες μέρες ξεπερνούν σε ποσοστό το 40% και φτάνουν μέχρι το ποσοστό -και δεν υπερβάλλω- 96%. Πρέπει λοιπόν να προσαρμοστούμε στις νέες πρωτόγνωρες συνθήκες, αλλάζοντας φυσικά το μίγμα των ασθενών, προσελκύοντας τους ξένους ασθενείς -και εδώ θέλει μεγάλη προσπάθεια-, εξασφαλίζοντας τραπεζική ρευστότητα που είναι ένα πολιτικό θέμα που είναι απαραίτητη για την ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, προσαρμοζόμενοι στην πρόοδο της ιατρικής, ενσωματώνοντας στη λειτουργία μας νέες θεραπευτικές μεθόδους γιατί η ιατρική εξελίσσεται ταχύτατα. Και φυσικά ενσωματώνοντας την επανάσταση της πληροφορικής μετατρέποντας τις κλινικές μας, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, σε smart hospitals. Και φυσικά επιδεικνύοντας εξωστρέφεια».

Απόστολος Τερζόπουλος, σύμβουλος διοίκησης του Ομίλου ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ:
«Outsourcing εργαστηριακών εξετάσεων»

Ο αναπληρωτής γ.γ. του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, στην τοποθέτησή του κατά την έναρξη του συνεδρίου, επεσήμανε ότι «σε περιόδους ύφεσης, η υστέρηση εσόδων καθιστά αναγκαία την απαίτηση για εθνικό σύστημα υγείας», τονίζοντας ότι στα επόμενα χρόνια και ο ιδιωτικός κλάδος υγείας θα έχει έναν πολύ κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη του συστήματος. 

«Ο χώρος των ΣΔΙΤ στην υγεία έχει μία ιστορία από το 2005, όμως δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως στον τομέα αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι υπάρχει ένας φόβος για τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και ο δεύτερος λόγος είναι ότι στη χώρα μας όταν πάμε να εφαρμόσουμε κάτι καινούργιο ξεκινάμε πάντα από τα δύσκολα και όχι από τα εύκολα. Το εύκολο που θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια είναι μία σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στο κομμάτι της εκχώρησης, του outsourcing των μη εκτελούμενων εξετάσεων ή κάποιας κατηγορίας εξετάσεων των εργαστηρίων των κρατικών νοσοκομείων που σήμερα κοστίζουν πάρα πολύ ακριβά. Δεν είναι μόνο το κόστος. Είναι και η αμφισβητούμενη ποιότητα. Η ποιότητα αποδεικνύεται με πιστοποιήσεις. Στον χώρο της εργαστηριακής ιατρικής οι πιστοποιήσεις είναι συγκεκριμένες και δυστυχώς τα κρατικά νοσοκομεία τέτοιες πιστοποιήσεις δεν έχουν. Και το τρίτο είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις. Η λύση είναι ότι τα κρατικά νοσοκομεία μπορούν να κάνουν κάτι πάρα πολύ απλό: πρώτον, να συγκεντρώσουν τις εξετάσεις εκείνες τις οποίες δεν εκτελούν, δεύτερον, τις εξετάσεις οι οποίες έχουν πάρα πολύ μεγάλο χρόνο αναμονής και, τρίτον, τις εξετάσεις τις οποίες δύσκολα το ελληνικό κράτος μπορεί να τις πιστοποιήσει. Αυτό λοιπόν που μπορεί να γίνει είναι αυτές οι ανάγκες να καθοριστούν ανά υγειονομική περιφέρεια και να διεξαχθεί ένας μειοδοτικός διαγωνισμός στον οποίο θα πάρουν μέρος διάφοροι ιδιωτικοί φορείς. Δεν απαιτεί μακροχρόνιες δεσμεύσεις του Δημόσιου».

Δρ. Γεώργιος Βιδάκης, ιατρός βιοπαθολόγος - μικροβιολόγος, πρόεδρος του Iatrica:
«Η επιχειρηματικότητα δεν είναι πανάκεια»

«Τι χρειάζεται η επιχειρηματικότητα για να πάει μπροστά; Νόμους και κανόνες στο οποιοδήποτε τοπίο θέλει να δραστηριοποιηθεί καθένας. Ας πάρουμε τον χώρο της υγείας. Ποιοι είναι οι κανόνες στον δικό μας χώρο; Ο οποιοσδήποτε διαθέτει κεφάλαιο μπορεί να ανοίξει από μικροβιολογικό εργαστήριο μέχρι διαγνωστικό κέντρο, από κλινική μέχρι ιδιωτικό νοσοκομείο. Πόσοι γνωρίζουν ότι υπάρχει τιμοκατάλογος ενοικίασης άδειας γιατρού στην αγορά; Αυτό δεν είναι επιχειρηματικότητα. Ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που αντιλαμβάνεται την επιχειρηματικότητα όχι σαν επιχείρηση, αλλά σαν τρόπο ζωής. Είμαι από εκείνους που θεωρούν ότι τα πράγματα, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες και τα προβλήματα, τον δρόμο τους θα τον βρουν. Αλλά όταν μιλάμε για επιχειρηματικότητα θα πρέπει να μιλάμε για υγιή επιχειρηματικότητα. Δεν είναι πανάκεια η λύση επιχείρηση ή επιχειρηματικότητα. Χρειάζεται μία υγιής επιχειρηματικότητα σε έναν χώρο που πραγματικά αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Αλλά να μην ξεχνάμε και κάτι άλλο. Η IATRICA αποτελεί μία εναλλακτική επιχειρηματική προσπάθεια, μια συνεταιριστικού χαρακτήρα εταιρεία. Είμαστε 170 γιατροί σε όλη την περιφέρεια της Ελλάδας και εκτελούμε γύρω στις 90.000 με 100.000 εξετάσεις. Αυτά τα αποτελέσματα δεν ανήκουν σε κάποια νούμερα. Ανήκουν σε κάποια ονόματα. Ονόματα κάποιων ανθρώπων που θα έρθουν το βράδυ για να πάρουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Και αυτή είναι και η έννοια της προσωποποιημένης παροχής υπηρεσιών υγείας».

Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Δήμων & Περιφερειών της Ευρώπης, δήμαρχος Αμαρουσίου, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, πρόεδρος στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας:
«Βέλτιστες πρακτικές από το εξωτερικό»

«Οι σταθερές βάσεις συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα μπορούν να δημιουργήσουν εκείνες τις προοπτικές που θα ωθήσουν σε νέες αναπτυξιακές δραστηριότητες. Ένα κεντρικό ζήτημα είναι η πολιτεία να καταφέρει να νομοθετήσει μέσω βέλτιστων πρακτικών, υιοθετώντας επιτυχημένα παραδείγματα από το εξωτερικό. Πρέπει να εξαλειφθεί η γραφειοκρατία και να πραγματοποιηθεί μια ουσιαστική αποκέντρωση των κρατικών αρμοδιοτήτων. Πρέπει να υπάρξει μια εθνική συνεννόηση. Δεν μπορεί ένας υπουργός να ξεκινάει κάτι και αυτό να αλλάζει μόλις αλλάξει και ο υπουργός. Επίσης θα πρέπει το Δημόσιο να επενδύσει σε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να διαμορφωθούν οι αναγκαίες υποδομές που θα οδηγήσουν στην οικονομική ανάπτυξη και θα πρέπει να αναλάβουμε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα μας βοηθήσουν να κρατήσουμε τους νέους στη χώρα μας και ταυτόχρονα θα βοηθήσουμε να επιστρέψουν και εκείνοι που έχουν φύγει. Για παράδειγμα, οι νέοι γιατροί θα μπορούσαν να παραμείνουν στη πατρίδα μας, αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις προκειμένου να έρθουν οι ασθενείς εδώ. Η ανάπτυξη υποδομών για τον τουρισμό υγείας μπορεί να συμβάλει καθοριστικά προς την κατεύθυνση αυτή. Είμαστε αξιόμαχοι και έχουμε αξιόμαχο προσωπικό. Αυτό θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα