Έλενα Κουντουρά: Νομοθετικό πλαίσιο για τον ιατρικό τουρισμό

Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017 11:28
UPD:11:29
INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στόχος του υπουργείου Τουρισμού, σύμφωνα με την υπουργό, είναι 365 ημέρες το χρόνο να έχει η χώρα μας τουριστική κίνηση και στο πλαίσιο αυτό σχεδιάστηκε και τέθηκε σε εφαρμογή μια πολιτική με πέντε στρατηγικούς άξονες για την επιμήκυνση της περιόδου, το άνοιγμα νέων αγορών, την ανάδειξη  νέων ελληνικών προορισμών, την  ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού και την προσέλκυση νέων επενδύσεων με επίκεντρο την ποιότητα.

«Ο θεματικός τουρισμός αποτελεί προτεραιότητα στην εθνική τουριστική πολιτική μας και η ανάπτυξη του τουρισμού υγείας και ευεξίας είναι μία μορφή τουρισμού με σημαντικές οικονομικές και αναπτυξιακές προεκτάσεις», τόνισε η υπουργός Τουρισμού κατά την ομιλία της στο 1ο Συνέδριο της Ναυτεμπορικής για τον κλάδο της Υγείας με θέμα «Ο ρόλος της Υγείας στην Ανάπτυξη» που διεξάγεται στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Στόχος του υπουργείου Τουρισμού, σύμφωνα με την υπουργό, είναι 365 ημέρες το χρόνο να έχει η χώρα μας τουριστική κίνηση και στο πλαίσιο αυτό σχεδιάστηκε και τέθηκε σε εφαρμογή μια πολιτική με πέντε στρατηγικούς άξονες για την επιμήκυνση της περιόδου, το άνοιγμα νέων αγορών, την ανάδειξη  νέων ελληνικών προορισμών, την  ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού και την προσέλκυση νέων επενδύσεων με επίκεντρο την ποιότητα.

Σύμφωνα με την κ. Κουντουρά ο θεματικός τουρισμός είναι αυτός που δίνει τη δυνατότητα να στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες και να αναπτυχθούν οικονομικά, διότι προσελκύει τουρίστες που ταξιδεύουν όλο το χρόνο και  έχουν υψηλό μέσο όρο ταξιδιωτικής δαπάνης. Ένας εξ αυτών είναι ο τουρισμός υγείας και ευεξίας που έχει να κάνει με τον ιατρικό και ιαματικό τουρισμό και ο οποίος, όπως είπε, συμβάλλει στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος  από τις παραδοσιακές, αλλά και τις νέες αγορές. Επιπροσθέτως, αναδεικνύει νέους ελληνικούς προορισμούς που δεν ήταν τόσο δημοφιλείς και δημιουργεί πρόσθετα έσοδα για την εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες, δημιουργεί θέσεις εργασίας και δίνει κίνητρα στους νέους να παραμείνουν στον τόπο τους  και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά. 

INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Επικαλούμενη πρόσφατες μελέτες που έχουν διεξαχθεί για τον ιατρικό τουρισμό, ανέφερε ότι στο διεθνές περιβάλλον αυτός ο τομέας, αναδεικνύεται σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες μορφές τουρισμού, με ανάπτυξη έως και 25% ετησίως για την επόμενη δεκαετία. «Σε αυτό το περιβάλλον και σε αυτήν την περίοδο, έχουμε  την δυνατότητα να διαμορφώσουμε πλέον το πλαίσιο και τις πολιτικές με οργανωμένο και επαγγελματικό  τρόπο, ώστε η Ελλάδα να ενισχύσει την θέση της διεθνώς και το μερίδιο της στον τουρισμό υγείας και ευεξίας» τόνισε.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι λίγες χώρες όπως  η Ελλάδα μπορούν να προσφέρουν ολοκληρωμένη εμπειρία ιατρικού τουρισμού επιλογής, συνδυάζοντας τους ιατρικούς λόγους με τις διακοπές. «Αυτό το μοναδικό και ξεχωριστό στοιχείο που αποτελεί κομμάτι της ταυτότητας  της Ελλάδας, θέλουμε να το προβάλλουμε δυναμικά, διότι έχουμε όλα τα πλεονεκτήματα: το ιδανικό κλίμα, τον ήλιο  με τις μοναδικές ευεργετικές του ιδιότητες, τον  φυσικό πλούτο με τις αμέτρητες πηγές, τη μεσογειακή διατροφή, τη ιατρική παράδοση και τις  υψηλού επιπέδου ιατρικές και τουριστικές υπηρεσίες» σημείωσε.

Σύμφωνα με την υπουργό, η Ελλάδα διαθέτει σήμερα υπερσύγχρονα κέντρα παροχής ιατρικών υπηρεσιών, άριστους επιστήμονες και καταρτισμένο ιατρικό προσωπικό, εμπειρία και προχωρημένη τεχνογνωσία και εφαρμογή πρωτοπόρων μεθόδων σε συγκεκριμένους τομείς. Όπως είπε, στην Ελλάδα για παράδειγμα, η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει εξαιρετικούς επαγγελματίες και πολύ μεγάλη επιτυχία, ενώ, οι καιρικές συνθήκες της πατρίδας μας ευνοούν την αποκατάσταση ιδιαίτερα στους ασθενείς με ορθοπεδικά προβλήματα. Επιπλέον, η οδοντιατρική  και οι αισθητικές επεμβάσεις παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση.

Η κ. Κουντουρά, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο δρομολογεί νομοθετικό πλαίσιο που συνδέει τον τομέα υγείας με τον τουρισμό έτσι ώστε κα καλυφθούν κενά και ελλείψεις από το παρελθόν. Για το λόγο αυτό, όπως είπε, έχει πραγματοποιηθεί ένας κύκλος επαφών με όλους τους αντιπροσωπευτικούς συλλογικούς φορείς ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας, ενώσεις, συνδέσμους και παρόχους ιατρικών υπηρεσιών. Από αυτές τις επαφές έχουν καταγραφεί οι προκλήσεις, τα αιτήματα και τις προτάσεις όλων και τα συναρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται το σύνολο αυτών των θεμάτων.

Όπως ανέφερε παράλληλα η υπουργός, διευρύνονται οι δυνατότητες συνεργασίας του υπουργείου με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα και τομείς του τουρισμού υγείας. Η ίδια έχει προχωρήσει σε συζητήσεις με ομόλογούς της στον τομέα του τουρισμού και της υγείας, με φορείς  ασφαλιστικών ταμείων χωρών όπως η  Ρωσία, ο Καναδάς και οι Αραβικές χώρες, για την προώθηση αυτής της μορφής τουρισμού. Όπως είπε, από τις μέχρι στιγμής συναντήσεις της έχει δει ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον και στήριξη από την Ομογένεια στην ανάπτυξη  του ιατρικού τουρισμού, διότι η χώρα μας  έχει και διακεκριμένους επιστήμονες και επιτυχημένους  επαγγελματίες στο χώρο της υγείας, και το κόστος των υπηρεσιών στην Ελλάδα είναι πολύ ανταγωνιστικό. Η κ. Κουντουρά έφερε ως παράδειγμα τον ιαματικό τουρισμό λέγοντας ότι αποτελεί μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα καθώς η Ελλάδα διαθέτει πάνω από 700 φυσικές πηγές, υπερσύγχρονα κέντρα θαλασσοθεραπείας και ευεξίας, και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα