Δ. Παπαδημητρίου: Μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης μέσω του κλάδου της Υγείας

Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017 10:35
UPD:10:57
INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε πως ο συνολικός τζίρος των μεγαλύτερων εταιρειών παροχής ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ και ο αντίστοιχος του φαρμάκου τα 1,5 δισ. ευρώ.

Τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και τις ευκαιρίες επένδυσης που προσφέρει ο τομέας της Υγείας υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δ. Παπαδημητρίου, μιλώντας στο 1ο Συνέδριο της Ναυτεμπορικής για τον Κλάδο της Υγείας με τίτλο «Ο ρόλος της Υγείας στην Ανάπτυξη».

Ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε πως ο συνολικός τζίρος των μεγαλύτερων εταιρειών παροχής ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ και ο αντίστοιχος του φαρμάκου τα 1,5 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον υψηλής κατάρτισης ανθρώπινου δυναμικού κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας ανέφερε ότι η παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα σε όρους αξίας (ex-factory) ανήλθε στα 929 εκατ. ευρώ το 2015 (Eurostat) με το 29% του όγκου παραγωγής να αφορά γενόσημα φάρμακα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός Οικονομίας, «ο κλάδος κατατάσσεται στην 8η θέση μεταξύ των 24 κλάδων της μεταποίησης για το 2014, ενώ η προστιθέμενη αξία του εκτιμάται στο 4% της μεταποίησης συνολικά».

Εξαγωγές υπηρεσιών ιατρικού και ιαματικού τουρισμού

Ο κ. Παπαδημητρίου επισήμανε τη σημαντική ώθηση που μπορούν να λάβουν οι εξαγωγές ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας μέσω του ιατρικού και ιαματικού τουρισμού, ο οποίος, όπως είπε, εκτιμάται πως μπορεί να αποτελέσει έναν από τους οκτώ αναπτυξιακούς μοχλούς της ελληνικής οικονομίας τα προσεχή έτη, χάρη στη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά και το κλίμα της χώρας αλλά και στην υψηλή επισκεψιμότητά της ως τουριστικού προορισμού.

INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σύμφωνα με τον υπουργό, το εκτιμώμενο οικονομικό όφελος μπορεί να υπερβεί το μισό δις. διαχρονικά, εφόσον επιτευχθεί μία ετήσια προσέλευση 100.000 ασθενών και παράλληλη ιατρική εξυπηρέτηση όσων έρχονται για τουρισμό αλλά χρειάζονται ιατρική φροντίδα (πχ. νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς κ.ά).

Δυνατότητες προσέλκυσης επενδύσεων και ΣΔΙΤ

Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι ο τομέας της υγείας και ειδικότερα ο ιατρικός τουρισμός μπορεί να προσελκύσει το ξένο και εγχώριο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Παρομοίως, πρόσθεσε, ο βιομηχανικός κλάδος της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων έχει αναγνωριστεί ως κρίσιμη κινητήρια δύναμη για την ποιοτική αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, με την Ελλάδα να αναδεικνύεται σε επενδυτικό προορισμό για το φαρμακευτικό τομέα εξαιτίας πλεονεκτημάτων που αφορούν αφενός στην παραγωγή φαρμάκων σύμφωνη με τα ευρωπαϊκά standards ποιότητας και ασφάλειας, αφετέρου στο εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό της.

Σημείωσε παράλληλα τη δυνατότητα προσέλκυσης επενδύσεων στο χώρο του ιατρικού εξοπλισμού και συσκευών όπου η Ελλάδα αποτελεί μαζικό εισαγωγέα και μάλιστα σε εξειδικευμένο και ακριβό τεχνολογικό εξοπλισμό.

Κλινικές έρευνες

Σε ό,τι αφορά την κλινική έρευνα στη φαρμακοβιομηχανία, ο κ. Παπαδημητρίου υπογράμμισε ότι αποτελεί μία από τις πλέον παραγωγικές επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας για την οικονομία της χώρας.

«Σήμερα, η διεξαγωγή κλινικών μελετών στη χώρα μας, παρά τις γραφειοκρατικές δυσκολίες και τα αντικίνητρα, συνδέεται με την εισροή σημαντικών ιδιωτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ ετησίως» ανέφερε. Σημείωσε ακόμη ότι η βιομηχανία γενοσήμων φαρμάκων επενδύει στο εξωτερικό τουλάχιστον 10-15 εκατ. ευρώ ετησίως μόνο σε ό,τι αφορά τις κλινικές μελέτες φάσης Ι/ΙΙ, «χρήματα αλλά και θέσεις εργασίας που θα μπορούσαν να παραμείνουν στη χώρα μας υπό ορισμένες προϋποθέσεις», όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας.

Ο ίδιος στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ένα σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με καθαρούς όρους και ορίζοντα τετραετίας για τον κλάδο, προκειμένου να αποτελέσει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία την αιχμή του δόρατος της ανάπτυξης. Όπως ανέφερε, στα πλαίσια μιας γενικότερης συμφωνίας η κυβέρνηση επιδιώκει τη δέσμευση εκ μέρους των πολυεθνικών ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα διενεργηθούν στην χώρα μας κλινικές μελέτες που θα αποφέρουν τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα υλοποιηθούν και επενδύσεις στην παραγωγή και συσκευασία φαρμάκων.

Στο πλαίσιο της προτεινόμενης συμφωνίας, το υπουργείο Υγείας δεσμεύτηκε να εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο για τη διεξαγωγή κλινικών μελετών να δοθούν κίνητρα στις ελληνικές και ξένες φαρμακοβιομηχανίες να παράγουν φάρμακα στη χώρα μας, συμπλήρωσε ο υπουργός.

Νέες τεχνολογίες

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Παπαδημητρίου και στην τεχνολογική επανάσταση στο χώρο της υγείας, η οποία, όπως παρατήρησε, διανοίγει τεράστιο χώρο για επενδύσεις.

«Η ηλεκτρονική υγεία προσφέρει όλες τις ψηφιακές χρήσεις στην υπηρεσία της πρόληψης και της παροχής υγειονομικής περίθαλψης. Περιλαμβάνει τόσο ευρύτερες εφαρμογές για τα smartphone των καταναλωτών, όσο τηλεϊατρικές πράξεις ή τη χρήση των πληροφοριακών συστημάτων από φορείς της υγείας» είπε, ενώ αναφέρθηκε και στην εισαγωγή της ρομποτικής στα νοσοκομεία και ειδικότερα στη χειρουργική.

Για το χρέος

Αναφερόμενος τέλος στη συμφωνία με τους πιστωτές ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε πως «έχει προσωρινά μείνει ανοιχτή στο σκέλος διευθέτησης του χρέους, όμως σε όλα τα άλλα σημεία έχει ουσιαστικά κλείσει αποδεσμεύοντας σημαντικές ψυχολογικές και υλικές αναπτυξιακές δυνάμεις».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα