Market beat: Κερδίζει τους εγχώριους επενδυτές, πείθει και πιο «δύσπιστους» ξένους

Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017 09:52
UPD:09:54
INTIME NEWS/ΚΩΤΣΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Σε σύγκριση με όσα βλέπαμε στο ξεκίνημα των συναλλαγών το Μάρτη και τον Απρίλη τα πρώτα λεπτά της διαπραγμάτευσης χθες έμοιαζαν εκρηκτικά με 5 εκατ. ευρώ στο πρώτο δεκάλεπτο που ο ΓΔ εμφάνιζε κέρδη παρά τη συντονισμένη πτώση στης Ευρώπη. Αυτά προέκυπταν από την εξάλειψη της αρνητικής επίδρασης της πτώσης της ΕΕΕ μέσω της ισχυρής ανόδου της μετοχής της ΑΛΦΑ. Οι μέρες χαμηλού ενδιαφέροντος από επαγγελματίες διαχειριστές είναι πίσω μας και οι μάχες για την τιμή των τραπεζικών blue chip μόλις αρχίζουν να γίνονται γνωστές στην διεθνή επενδυτική κοινότητα. Δεν είναι λίγο να βλέπουν στις οθόνες τους τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης να πιέζονται, από ενθυλάκωση κερδών, και στην Αθήνα απέναντι στο -0,20% μέση κάθοδο σε CAC και DAX ο ΓΔ να ενισχύεται με το ίδιο ποσοστό με τζίρο στις 10:56 στα 10 εκατ. ευρώ.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι έξη αλλαγές στο πρόσημο μεταβολής στα 30 πρώτα λεπτά συνηγορούσαν στο σύνθημα που  φώναζε το ταμπλό: «Σπίτι των traders, σε αξίες του ευρώ, γίνεται η Αθήνα». Θα δούμε πόσοι θα το πιστέψουν, φέρνοντας φρέσκο χρήμα στην αγορά. Ας είναι και από τζογαδόρικο πορτοφόλι. Για την ώρα με την ίδια λογική έχουμε και την ίδια επενδυτική τακτική που επιβάλλει την ίδια ανοδική δυναμική όπου πρώτα δοκιμάζεται η αυθεντικότητα του αγοραστικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε στο δεύτερο μέρος της προηγούμενης συνόδου. Μόλις οι συναλλασσόμενοι διαπιστώσουν ότι η όποια προσφορά στις πρώτες ώρες μαζεύεται. Διακριτικά αρχικά και σταθερά από ένα σημείο και μετά, αρχίζουν την εισαγωγή εντολών αγοράς που οδηγεί στην κορύφωση στην εξέλιξη των δημοπρασιών.

Μετά τα χθεσινά η αγορά έχει πλησιάσει τις 797,5 μονάδες και σε λίγο θα εμφανιστεί η συνδυασμένη επίδραση της στατιστικής και της πολιτικής προϊστορίας, αφού η τιμή αντιστοιχεί στο επίπεδο που έκλεισε η αγορά προ των capital controls. Δεν νομίζουμε ότι οι επαγγελματίες θα υπολογίσουν την ψυχολογική σημασία της προσέγγισης των 800 μονάδων. Για τη στήλη περισσότερο βάρος θα έχει η οροφή που πιθανά εμφανιστεί για τον τραπεζικό δείκτη, καθώς θα πλησιάσει τις 1090 μονάδες.

Οι επιδόσεις της αγοράς και η επανάληψη της ημερήσιας δυναμικής με πτώση και εγγραφή ελάχιστου στο πρώτο μέρος, με το μέγιστο να εγγράφεται στις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος, ώθησαν τους εγχώριους αναλυτές σε αλλαγές στόχων και προσδοκιών. Από τη χθεσινή σύνοδο θετικό μήνυμα για τη στήλη αποτέλεσε η αύξηση του ημερήσιου τζίρου για τις μετοχές του FTSEM και η εκτίναξή του κατά ποσοστό άνω του 3%.

Το Eurogroup της 22ας Μαΐου πλησιάζει. Η πρόθεση προώθησης σημαντικού μέρους των απαιτήσεων φέρνει πιο κοντά την ώρα ένταξης των Ελληνικών χρεογράφων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αυτό θα αποτελέσει κύρια ανακούφιση στον ταλαιπωρημένο τραπεζικό τομέα και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί η  πραγματική Οικονομία.

«Όσο θα περιορίζεται η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των Ελληνικών Τραπεζών, τόσο ευνοϊκότερες θα είναι οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τους συγκεκριμένους τίτλους. Σε αυτά τα πλαίσια, Ξένα κυρίως, χαρτοφυλάκια μπορούν να ξαναβάλουν την Ελλάδα στο "ραντάρ" τους, προσβλέποντας σε επικείμενες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής της αξιολόγησης». Παρατηρούσε ο χρηματιστηριακός αναλυτής  Πέτρος Στεριώτης της Nuntius Sec.

Τα ραντάρ των ξένων διεγείρουν: Α) Το IFR του Reuters που υπογράμμιζε: «Τα Ελληνικά ομόλογα καταγράφουν ένα εντυπωσιακό ράλι, εν μέσω γενικότερης διάθεσης  των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου τους τελευταίους περίπου δύο μήνες, κάτι που έχει οδηγήσει και στην άνοδο των Ευρωπαϊκών μετοχών και των spreads με το Γερμανικό Bund. Φυσιολογικά εγείρεται το ερώτημα του πόσο ακόμη μπορούν τα ομόλογα να ενισχυθούν».

Το πρακτορείο σημειώνει, πως υπάρχουν περιθώρια να συνεχιστεί η άνοδος, δεδομένων των προσδοκιών για να περιλάβει το πακέτο των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων, η ΕΚΤ στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το φετινό καλοκαίρι.

Β) To Bloomberg σημειώνει σε δημοσίευμά του ότι το ενδιαφέρον για τις Ελληνικές μετοχές επιστρέφει, με βάση τις εισροές κεφαλαίων στο μεγαλύτερο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο που παρακολουθεί τις Ελληνικές μετοχές. Σε τέσσερις μόλις μέρες, οι επενδυτές τοποθέτησαν 18 εκατ. δολάρια στο εισηγμένο στο NYSE "Global X MSCI Greece" ETF. Αποτελούν τις μεγαλύτερες εισροές του τελευταίου έτους, τη στιγμή που οι αποδόσεις του Γενικού Δείκτη του Χ.Α., τον τοποθετούν μεταξύ αυτών με τις καλύτερες αποδόσεις στον Κόσμο.
Συνεχίζουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές να δηλώνουν μετριοπαθώς αισιόδοξοι, έστω και αν οι περισσότεροι επισημαίνουν ότι μία διόρθωση, είναι πάντα στο πρόγραμμα. Πολύ ανάγλυφα αποτύπωσε την εικόνα των διαθέσεων των εγχώριων παραγόντων το σχόλιο της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ:

«Η διαδικασία της ανατροφοδοτούμενης κίνησης που οδηγεί στην άνετη απορρόφηση των προσφερόμενων τίτλων, ενδοσυνεδριακά, συνεχίστηκε. 'Αδιόρθωτος' ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει την φρενήρη πορεία του προς τον στόχο των 785 μονάδων, καταρρίπτοντας όλα τα στατιστικά και αψηφώντας τον 'νόμο της ...βαρύτητας' !!! Όσοι τόλμησαν να στοιχηματίσουν σε μία, έστω βραχυπρόθεσμη, διόρθωση υπέστησαν ένα ανελέητο 'short squeeze'. Ακόμα το φυσούν και δεν κρυώνει....

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ

Μικτά πρόσημα εμφάνισαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να αποδοκιμάζουν την απόλυση του διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, κατόπιν απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,16% στις 20.943 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 0,11% στις 2.399 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 0,14% στις 6.129 μονάδες.

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η απομάκρυνση του Κόμεϊ θα συνεπάγεται την περαιτέρω καθυστέρηση της υλοποίησης του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της κυβέρνησης Τραμπ. «Η εξέλιξη αυτή προμηνύει μια νέα καταιγίδα, η οποία θα αποσπάσει την προσοχή της κυβέρνησης από την οικονομική ατζέντα» σχολίασε ο Μίκαελ Μπλοκ, αναλυτής της Rhino Trading Partners.

Σημειώνεται ότι οι αναλυτές προσβλέπουν στην άμεση κατάθεση των νομοσχεδίων, αναφορικά με τη μείωση της εταιρικής φορολογίας αλλά και την απλοποίηση του πλαισίου λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών εταιρειών -βασικών προεκλογικών δεσμεύσεων του Ντόναλντ Τραμπ.

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία του δολαρίου αυξήθηκε κατά 0,06% έναντι του ευρώ (1,0865 δολάρια) και κατά 0,20% έναντι του γεν (114,21 γεν), ενώ μειώθηκε κατά 0,09% έναντι της στερλίνας (1,2945 δολάρια).

Στην αγορά εμπορευμάτων, τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 3,33% στα 46,43 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημείωσαν κέρδη κατά 3,38% στα 50,28 δολάρια. Η τιμή του χρυσού, παράλληλα, κατέγραψε άνοδο κατά 0,29% στα 1.219,60 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης τιμών εισαγωγών, κατά τη διάρκεια του Απριλίου, σημείωσε άνοδο κατά 0,5% έναντι οριακής αύξησης 0,1% τον Μάρτιο. Οι τιμές εξαγωγών, παράλληλα, ενισχύθηκαν κατά 0,2% έναντι αύξησης 0,1% τον προηγούμενο μήνα.

Την ίδια ώρα, βελτίωση εμφάνισαν στο α’ τρίμηνο του 2017 τα οικονομικά μεγέθη της Mylan NV, καθώς τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 66,4 εκατ. δολάρια έναντι 13,9 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

ΕΥΡΩΠΗ

Οριακά ανοδικά τερμάτισαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν τα νέα εταιρικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου.

Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,10% στις 396,22 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη κατά 0,07% στις 12.757 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε αύξηση κατά 0,59% στις 7.385 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,05% στις 5.400 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB αυξήθηκε κατά 0,31% στις 21.552 μονάδες, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 διολίσθησε κατά 0,13% στις 11.034 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Hiedelberg Cement υποχώρησε κατά 1,5% εξαιτίας της μείωσης των λειτουργικών κερδών κατά 3%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Rubis αυξήθηκε άνω του 5% χάρη στην αναβάθμιση της τιμής – στόχου από τη Goldman Sachs.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σε επίπεδα ρεκόρ αυξήθηκε το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας, καθώς διαμορφώθηκε στα 30,2 δισ. ευρώ έναντι 29,1 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2016.

Όσον αφορά τα εταιρικά αποτελέσματα, σχεδόν αμετάβλητα παρέμειναν στο α’ τρίμηνο του 2017 τα οικονομικά μεγέθη της AXA S.A., καθώς τα έσοδα από τον κλάδο του real estate αντιστάθμισαν τις απώλειες στον τομέα των ασφαλειών.

Στον αντίποδα, ισχυρή άνοδο κατέγραψαν τα λειτουργικά κέρδη της Eni SpA, τα οποία, σε προσαρμοσμένο επίπεδο, ανήλθαν σε 1,83 δισ. ευρώ έναντι 583 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Τέλος, τα καθαρά κέρδη της ING Groep N.V. περιορίστηκαν σε 1,14 δισ. ευρώ από 1,26 δισ. ευρώ πέρυσι, ενώ τα έσοδα σημείωσαν οριακή άνοδο στα 3,35 δισ. ευρώ.

ΧΑ

Στην τρίτη συνεδρίαση της δεύτερης εβδομάδας του Μαΐου, έγινε αυτό που ειδοποιήσαμε για τη βάση της τρέχουσας ανοδικής κίνησης. Αρχικά κυριάρχησαν πιέσεις, σαν συνέχεια των ρευστοποιήσεων στο πρώτο μέρος της συνόδου της Δευτέρας και της Τρίτης. Αλλά μετά την εγγραφή του ελάχιστου στην πρώτη ώρα των ελεύθερων συναλλαγών, η προσφορά μαζεύτηκε αργά μα σταθερά και τελικά οι θεσμικοί εκφράσανε διαθέσεις για σχηματισμό νέων θέσεων σε 22 από τα blue chip, ασχέτως αν εκείνα εμφάνισαν μεγάλα κέρδη στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Μετά από κίνηση παρόμοια με της Δευτέρας και της Τρίτης η δυναμική για τις Τράπεζες οδήγησε στις 11:47 το δείκτη τους σε θετικό πεδίο χωρίς πισωγύρισμα και εγγραφή του μέγιστου οριακά κάτω από τις 1065,5 μονάδες από 1040 (1039,51) μονάδες χθες, που αντιστοιχούσε σε μεταβολή της τάξης του +2,65%. Ποτέ ο δείκτης τους δεν βρέθηκε κάτω από το επίπεδο των 1030 μονάδων με ελάχιστο που αντιστοιχούσε σε μεταβολή -0,68%. Ο ΓΔ έπεσε σήμερα ως το -0,26% και κατέληξε στο +1,75%, μετά από υπολογίσιμη ενδοσυνεδριακή διόρθωση, ενώ το μέγιστο ορίστηκε στις δημοπρασίες. Πάλι ήταν σαφής και μεγαλύτερη η επικέντρωση του ενδιαφέροντος στις Τράπεζες.

Μέτρησαν θετικά οι μεταβολές από τις Τράπεζες αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +1,35% από +0,91% την προηγούμενη, της ΕΤΕ στο +2,39% από +4,59%, ΕΥΡΩΒ +1,92% από +4,73% και η ΠΕΙΡ +1,70% από +3,98% στις 9/5. Η αγορά σήμερα φάνηκε ότι είχε ως κίνητρο να πιάσει τιμές πάνω από τα επίπεδα των 780 μονάδων και το «πέτυχε» σταθερά μετά τις πρώτες δυο ώρες διαπραγμάτευσης.                   

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ δεν βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (22 από 23) blue chip έναντι των καθοδικών (3 από 2) με κανένα αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο 36 από 35 την προηγούμενη σύνοδο, και 0 από 3 αμετάβλητες. Άρα, οι 4 από 5 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 128,190 από 141,383 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 81,43 από 62,59 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος επανήλθε στα εξόχως υψηλά επίπεδα των προηγούμενων συνόδων (πλην της Τρίτης λόγω των μεγάλης αξίας πακέτων για τη ΦΦΓΚΡΠ) και οι τράπεζες αποτελούν το 63,52% από 44,27% του συνολικού τζίρου.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, εμφάνισαν πτωτική δυναμική που σταδιακά ανατρεπότανε έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ , ο DΑΧ είχε κέρδη +0,17%, ο CAC είχε μεταβολή +0,03%, με τον FTSE100 στο +0,62%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν νευρικό άνοιγμα και συνέχισαν με πλάγια – πτωτική κίνηση στο ημίωρο που έφερε μεταβολή  για Dow Jones Ind. Av -0,33% και ο S&P500 ήταν στο -0,16%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,75% και έφθασε στις 791,97 από 778,37 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2108,12 από 2081,23 με μεταβολή +1,29%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 1,6 μονάδες ψηλότερα και κατά 6,9 στον 25άρη, κλείνοντας τον ΓΔ και τον 25άρη στο μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Πετρελαίου Αερίου +4,47% από +4,94%, Βιομηχανικών Προϊόντων +3,78% από +1,41%, ο FTSEΜ +3,34% από +0,83%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +2,41% από +2,75%, Πρώτων Υλών +2,37% από +1,07%, Ταξίδια Αναψυχή +2,21% από +0,55%, Κοινής Ωφέλειας +1,84% από +1,23%, Τραπεζών +1,78% από +3,06%, ο ΓΔ +1,75% από +1,96%, Εμπορίου +1,47% από -5,12%, Κατασκευές Υλικά +1,47% από +2,55%, ο 25άρης +1,29% από +2,11%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +1,06% από -0,57%, Τεχνολογίας +0,72% από +0,44% και Ακίνητης Περιουσίας +0,34% από +2,97%. Με απώλειες εμφανίστηκαν κλαδικοί δείκτες των εταιριών Τηλεπικοινωνιών -0,20% από +2,28% και Τροφίμων Ποτών -0,07% από +2,58%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%, Χημικών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 128,190 από 141,383 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 6,102 από 25,035 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 114,854 από 112,697 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 4,361 από 2,006 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 53,102 από 52,389 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 187,899 από 154,542 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 88 από 79 των καθοδικών σε 31 από 33 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 21 από 15.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Αυξήθηκαν οι προσδοκίες για διόρθωση πιθανά λόγω του Τραπεζικού κλάδου

Στην σύνοδο της Τετάρτης 10/5, οι επενδυτές έδωσαν, μετά την πρώτη καθοδική ώρα, μόνιμα ανοδική κίνηση στον 25άρη. Το χαμηλό ορίστηκε στις 2070,66 μονάδες. Οι θεσμικοί ώθησαν το δείκτη ανοδικά από τις 11:29, μετά το ελάχιστο μέρας. Το μέγιστο ήρθε στο κλείσιμο, πάλι στις δημοπρασίες, στις 2108,12 μονάδες με μεταβολή +1,29%. Ο τζίρος υποχώρησε στα 26,588 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Μαΐου διακινήθηκαν 1.518 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2105,50 μονάδες και κατώτερο στις 2070,00 με ελάττωση των ανοικτών συμβολαίων στα 6.146 από 6.372 και εκκαθάριση στις 2097,00 μονάδες. Στα ΣΜΕ λήξης Ιουνίου εμφανίστηκε όγκος 575 συμβολαίων με ανώτερο στις 2104,00 μονάδες και το κατώτερο ήταν οι 2071,00, οι δε ανοιχτές θέσεις διαμορφώθηκαν σε 740 με εκκαθάριση στις 2097,00 μονάδες. Ο όγκος για ΣΜΕ λήξης Ιουλίου με 12 συμβόλαια έφερε 41 από 30 ανοικτά συμβόλαια.

Υπάρχει διάθεση για διακριτική μετακύληση θέσεων από τη σειρά Μαΐου στην σειρά Ιουνίου και η προπορεία του 25άρη κατά πέντε μονάδες αποτελεί ένδειξη συγκρατημένης αισιοδοξίας ενώ οι 10 αποτυπώνουν μετριοπαθή απαισιοδοξία. Κάθε απόσταση μεγαλύτερη των 10 μονάδων δηλώνει αύξηση των δυσοίωνων προσδοκιών και συνεπώς τα στοιχήματα για διόρθωση της βραχυπρόθεσμης τάσης χθες ενισχύθηκαν. Από το ρεπορτάζ προέκυψε πως οι εγχώριοι αναλυτές αναμένουν τουλάχιστον συσσώρευση στη ζώνη μεταξύ των 1047 και 1098 μονάδων με τον δείκτη να κλείνει στις 1056,49. Την θέση τους αυτή προκάλεσε η συσσώρευση σε αυτή τη ζώνη από τις 31/5/2016 ως τις 9/6/2016 δηλαδή επί οκτώ συνεδριάσεις.

Η στήλη με βάση την τρέχουσα ορμή εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει σημαντική ταλαιπωρία του δείκτη των τραπεζών σε αυτή τη ζώνη παρά την εκτίμησή μας ότι κάτι θα «καταλάβει» ο ΓΔ όταν πιάσει τη ζώνη των 800 – 810 μονάδων αλλά το φρένο του θα βρεθεί ψηλότερα. Ο τραπεζικός δείκτης ως οροφή θα αναγνωρίσει στη ζώνη μεταξύ των 1179,6 και 1192,4 μονάδων που αποτελεί το χάσμα που ορίστηκε από τις συνεδριάσεις της 20/5/2016 και της 23/5. Ο ΓΔ έχει αντιστοίχηση διαφορετική ως προς την στατιστική προϊστορία του και τα συμπεράσματα για αυτόν προκύπτουν από τις συναλλαγές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2015. Οι τιμές της ζώνης από τις 840 ως τις 852  μονάδες που θα γίνει οροφή βάσει της στατιστικής προϊστορίας απέχει από τα τρέχοντα επίπεδα των 792 μονάδων αρκετά. Αλλά αρκετές είναι και οι συνεδριάσεις ως τις 22 Μαΐου.

Πολλά θα κρίνει για τη διάθεση των επενδυτών και των traders το διεθνές κλίμα. Εκεί έχουμε συσσώρευση σε ρεκόρ υψηλών ή πολλών ετών των βασικών δεικτών των χρηματιστηρίων των αναπτυγμένων οικονομιών.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο  Πέτρος Στεριώτης της Nuntius Sec

Εκπληκτικό το σερί των 12 συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων για το Γενικό Δείκτη του Χ.Α., με τον Τραπεζικό κλάδο να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και το Κρατικό δεκαετές ομόλογο να καταγράφει νέα πολυετή υψηλά.

"Ευγενική" και η "χορηγία" των μεγάλων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, που καταγράφουν νέα υψηλά, με τρανότερα παραδείγματα τον DAΧ (ιστορικό ρεκόρ) και τον Γαλλικό CAC40 (υψηλό οκταετίας), στον απόηχο της επικράτησης Μακρόν, στις Προεδρικές εκλογές της 2ης μεγαλύτερης Οικονομίας της Ευρωζώνης.

Με το Eurogroup της 22ας Μαϊου να πλησιάζει και την πρόθεση προώθησης σημαντικού μέρους των "προαπαιτούμενων", ίσως να έρχεται πιο κοντά η ώρα ένταξης των Ελληνικών χρεογράφων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εξέλιξη που θα δώσει νέα ανάσα στον πολύπαθο Τραπεζικό κλάδο της Χώρας και μέσω αυτού, ευελπιστούμε, στην υπόλοιπη πραγματική Οικονομία.

Όσο θα περιορίζεται η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των Ελληνικών Τραπεζών, τόσο ευνοϊκότερες θα είναι οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τους συγκεκριμένους τίτλους. Σε αυτά τα πλαίσια, Ξένα κυρίως, χαρτοφυλάκια μπορούν να ξαναβάλουν την Ελλάδα στο "ραντάρ" τους, προσβλέποντας σε επικείμενες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής της αξιολόγησης.

Η κατακόρυφη αύξηση του όγκου συναλλαγών στη Λεωφόρο Αθηνών πιστοποιεί την ανοδική τάση, αλλά οι επενδυτές θα πρέπει να χρησιμοποιούν εντολές εξόδου, που θα αποτρέψουν τον "εγκλωβισμό" σε υπεραγορασμένα, σε βραχυπρόθεσμο στάδιο, επίπεδα τιμών.

Όσοι ακόμη δεν έχουν ακόμη πειστεί, παρά το φρενήρες ράλι του τελευταίου ενάμιση, περίπου, μήνα, το οποίο παραπέμπει σε "χρυσές" χρηματιστηριακές περιόδους "bull market" των 2 προηγούμενων δεκαετιών, θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι μέρος του αυξημένου τζίρου των τελευταίων συνεδριάσεων οφείλεται σε "ξεφόρτωμα" τίτλων και κατοχύρωση κερδών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις επόμενες κινήσεις.

Η, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων, εκτίναξη του Relative Strength Index στο 89% απεικονίζει ακριβώς την "overbought" εικόνα της Αγοράς.

Από άποψη τεχνικής ανάλυσης, επόμενη, ψυχολογική κυρίως, αντίσταση για το Γενικό Δείκτη υπάρχει στις 800 μονάδες. Υπενθυμίζουμε ότι το κλείσιμο του ΓΔ πριν την επιβολή των "capital controls", το Καλοκαίρι του 2015, ήταν στις 797,52 μονάδες.

Στο μακροχρόνιο διάγραμμα, σειρά αντιστάσεων υπάρχει στις 857 μονάδες, από την Άνοιξη του 2015. Όσο η Αγορά καταγράφει νέα υψηλά, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ενδιαφέρον χαρτοφυλακίων που "ακολουθούν" την τάση. "Από πλευράς στηρίξεων, έχουμε το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της Τρίτης, στις 756 μονάδες, να έχει τη δική του σημασία, με τη ζώνη τιμών μεταξύ 718 και 712 μονάδων να ακολουθεί.

Σήμερα

Θετικά πρόσημα εμφάνισαν κατά κύριο λόγο, τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια στην Ασία, με τους επενδυτές να αποτιμούν τον αντίκτυπο της απόλυσης του Τζέιμς Κόμεϊ από το FBI στην κυβερνητική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,31% στις 19.961 μονάδες και ο δείκτης Topix αυξήθηκε κατά 0,11% στις 1.586 μονάδες. Στην Κίνα, αντίθετα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη διολίσθησε κατά 0,35% στις 3.041 μονάδες και το χρηματιστήριο της Σένζεν υποχώρησε κατά 0,17% στις 483,39 μονάδες.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης ASX 200 κινήθηκε οριακά ανοδικά κατά 0,05% στις 5.878 μονάδες και στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Χανγκ Σενγκ σημείωσε κέρδη κατά 0,42% στις 25.120 μονάδες. Στη Νότια Κορέα, τέλος, ο δείκτης Kospi αυξήθηκε κατά 0,97% στις 2.292 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, τα συμβόλαια WTI ενισχύονται κατά 0,57% στα 47,60 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημειώνουν κέρδη κατά 0,58% στα 50,51 δολάρια. Η τιμή του χρυσού, παράλληλα, καταγράφει άνοδο κατά 0,26% στα 1.222,10 δολάρια.

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία του γεν αυξάνεται κατά 0,13% στα 113,12 γεν/δολάριο, ενώ το αυστραλιανό νόμισμα (AUD) εμφανίζει κάμψη κατά 0,07% σε 0,7358 δολάρια (USD).

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Ανοικτό παραμένει στο κείμενο του μνημονίου το έτος μέχρι το οποίο η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5%. Και αυτό διότι η χρονιά απεγκλωβισμού από τη συγκεκριμένη υποχρέωση θα αποφασιστεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου μαζί με το θέμα της διευθέτησης του χρέους. Βέβαιο θεωρείται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να κλείνει κάθε χρόνο στο 3,5% από το 2018 μέχρι και το 2021, καθ’ όλη δηλαδή την περίοδο που θα διαρκεί το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θα συζητήσει το Washington Group στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών των G7 στο Μπάρι εστιάζει η SZ, ενώ το Focus γράφει για ρεκόρ τουριστών που αναμένεται φέτος στην Ελλάδα.

«Οι επτά μεγάλοι μετρούν τις δυνάμεις τους» επιγράφεται άρθρο της Süddeutsche Zeitung με αφορμή τη συνάντηση των υπ. Οικονομικών της ομάδας των G7 στο Μπάρι της Ιταλίας την Πέμπτη. Στον υπότιτλο σημειώνεται: «Οι υπ. Οικονομικών των ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών της Δύσης αναζητούν συμβιβασμούς στο εμπόριο, την φορολόγηση και την Ελλάδα»

Το ελληνικό ζήτημα θα βρεθεί, μεταξύ άλλων, στην ατζέντα των συζητήσεων αξιωματούχων των κρατών μελών της Ομάδας των Επτά (G7) αυτήν την εβδομάδα, δήλωσε ανώτερο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Ο ίδιος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters, χαιρέτισε τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους πιστωτές σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στους φόρους και τις συντάξεις, αλλά πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει σε βιώσιμη τροχιά».

Καινούρια αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 73 MW (μεγαβάτ) εξασφάλισαν χρηματοδότηση πέρυσι στη χώρα μας, σε σύνολο 8.861 MW και στα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει πως στη χώρα μας αντιστοιχεί μόλις το 0,6% της νέας αιολικής ισχύος που χρηματοδοτήθηκε μέσα στο 2016 σε όλη την Ευρώπη. Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από έκθεση που έθεσε χθες στη δημοσιότητα ο σύνδεσμος WindEυrope. Σύμφωνα με παράγοντες της εγχώριας αγοράς, οι «αναιμικές» χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα αποτελούν φυσιολογική εξέλιξη για τον κλάδο, καθώς βρίσκεται εδώ και χρόνια εν αναμονή του νέου καθεστώτος στήριξης των ΑΠΕ, το οποίο βασίζεται σε μηχανισμούς αγοράς (feed‐in‐premium και διαγωνιστικές διαδικασίες).

Σύμβουλο για την αξιοποίηση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ αναζητεί το ΤΑΙΠΕΔ, προχωρώντας στη δημοσίευση της αντίστοιχης πρόσκλησης ενδιαφέροντος. «To ΤΑΙΠΕΔ προτίθεται να ορίσει σύμβουλο για την παροχή στρατηγικών συμβουλευτικών υπηρεσιών, αναφορικά με τις πιθανές εναλλακτικές αξιοποίησης της συμμετοχής του στη ΔΕΗ» αναφέρει η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ.

Με στόχο η Ελλάδα να πάψει να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην ψηφιακή οικονομία, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών προτείνει συγκεκριμένη στρατηγική με 60 δράσεις σε υποδομές και δεξιότητες σε 11 κλάδους της οικονομίας και στο κράτος, οι οποίες εφόσον υιοθετηθούν μπορούν να αυξήσουν, μέχρι το 2021, το ΑΕΠ κατά 4% (7,6 δισ. ευρώ περίπου) και να συμβάλουν στη δημιουργία τουλάχιστον 50.000 νέων θέσεων απασχόλησης. Οι περισσότερες παρεμβάσεις είναι θεσμικού και οργανωτικού χαρακτήρα.

Συνάντηση για τον συντονισμό των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων κατά των νέων ρυθμίσεων για το ασφαλιστικό πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη 11 Μαΐου, στα γραφεία του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας (Νίκης 4, Σύνταγμα, Αθήνα – 8ος όροφος) στις 14:00. Όπως σημειώνει το ΤΕΕ σε ανακοίνωσή του, τα μέτρα επιβαρύνουν υπέρμετρα το σύνολο των ασφαλισμένων και οδηγούν σε κατάρρευση το ασφαλιστικό σύστημα.

Εγκρίθηκε ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη εθνικού δικτύου ευρυζωνικής πρόσβασης νέας γενιάς σε αστικές, νησιωτικές, ορεινές και μειονεκτικές περιοχές συνολικού προϋπολογισμού περίπου 400 εκατ. ευρώ. Μετά την έγκριση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» (Ε.Π.ΑΝ.Ε.Κ.), προχωρά η χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ ώστε - με ορίζοντα το 2020 - το 70% του πληθυσμού των αστικών περιοχών να έχει πρόσβαση σε δίκτυα ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1 Gbps και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των ημιαστικών - αγροτικών περιοχών να διαθέτει ευρυζωνικές συνδέσεις τουλάχιστον 30 Mbps και κατά προτίμηση 500 Mbps..

Τα καθήκοντα της επιτρόπου της ΑΕΠΙ ανέλαβε σήμερα Τετάρτη η Μαρία Βλάχου. Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού, η εξέλιξη αυτή πραγματώνει τη βούληση της ηγεσίας του υπουργείου, τόσο για την εξυγίανση της ΑΕΠΙ, όσο και για την επανάκτηση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας των δημιουργών και των χρηστών. Σύμφωνα με το υπουργείο, πρόκειται για το πρώτο βήμα για την ομαλοποίηση της κατάστασης, ενώ ακολουθεί το νομοσχέδιο «το οποίο φέρνει διαφάνεια και λογοδοσία στους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης».

Σε 295,6 εκατ. ευρώ αποτιμήθηκε από ανεξάρτητο εκτιμητή το 25% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ που θα μεταβιβαστεί στην εταιρεία του Δημοσίου ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, ενώ το επόμενο βήμα για την ολοκλήρωση του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού από τη ΔΕΗ αναμένεται στην προσεχή έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων που έχει προγραμματισθεί για τις 23 Μαΐου.

Μείωση εμφάνισαν τα οικονομικά μεγέθη της Creta Farm ΑΒΕΕ, κατά τη διάρκεια του 2016, λόγω κυρίως των εξελίξεων στον Όμιλο Μαρινόπουλος. Συγκεκριμένα, σε ενοποιημένο επίπεδο, οι πωλήσεις περιορίστηκαν σε 98 εκατ. ευρώ έναντι 105 εκατ. ευρώ το 2015.

Παράλληλα, τα λειτουργικά κέρδη EBITDA συρρικνώθηκαν κατά 6% στα 10,6 εκατ. ευρώ, ενώ οι λειτουργικές ταμειακές ροές μειώθηκαν κατά 100.000 ευρώ σε 4,4 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρει η εταιρεία, τα μεγέθη του 2016 επιβαρύνθηκαν από την επίδραση έκτακτης απομείωσης στα υπόλοιπα απαιτήσεων κατά 4,4 εκατ. ευρώ, η οποία έπληξε τόσο τα αποτελέσματα όσο και το κεφάλαιο κίνησης του Ομίλου.

Για την 1η Ιουνίου ορίστηκε η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΓΕΚΕ Α.Ε.

Τη διανομή καθαρού μερίσματος 0,34 ευρώ/μετοχή αποφάσισε η γενική συνέλευση της Aegean. Ως ημερομηνία αποκοπής ορίστηκε η 17η Μαΐου και δικαιούχοι του μερίσματος θα είναι οι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Συστήματος Άυλων Τίτλων την 18η Μαΐου. Για την πληρωμή του μερίσματος θα χρησιμοποιηθούν κεφάλαια, τα οποία θα εισαχθούν από το εξωτερικό. Η πληρωμή θα ξεκινήσει στις 23 Μαΐου, μέσω της Eurobank Ergasias.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Εκρηκτική άνοδο κατέγραψαν στο α’ τρίμηνο του 2017 τα οικονομικά μεγέθη της Credit Agricole, χάρη στην τόνωση της ζήτησης για δάνεια.

Η κερδοφορία της γαλλικής τράπεζας αυξήθηκε στα 845 εκατ. ευρώ έναντι 227 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη της τάξης των 701 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα παράλληλα, ενισχύθηκαν κατά 24% στα 4,7 δισ. ευρώ.

«Είναι πολύ νωρίς να κηρύξουμε τη νίκη στη μάχη για τον πληθωρισμό» υποστήριξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ολλανδικό Κοινοβούλιο. Παίρνοντας θέση στη δημόσια συζήτηση για τη σταδιακή απόσυρση των μη συμβατικών μέτρων, ο επικεφαλής της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι «είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι πετύχαμε», καθώς ο δομικός πληθωρισμός παραμένει υποτονικός.

Εμπορικές πρακτικές που ενδέχεται να περιορίζουν τον ανταγωνισμό εντοπίζει η τελική έκθεση τομεακής έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Η έκθεση η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, παρουσιάζει τις οριστικές διαπιστώσεις της Επιτροπής, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις παρατηρήσεις που ελήφθησαν σχετικά με την προκαταρκτική έκθεση του Σεπτεμβρίου του 2016 και επιβεβαιώνοντας σε μεγάλο βαθμό τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της έκθεσης. Παρέχει στην Επιτροπή τη δυνατότητα να θέσει ως στόχο την επιβολή των αντιμονοπωλιακών κανόνων της Ε.Ε. στις αγορές ηλεκτρονικού εμπορίου και, σύμφωνα με την Κομισιόν, έχει ήδη οδηγήσει τις εταιρείες να επανεξετάσουν τις πρακτικές τους.

Αύξηση εμφάνισε ο δείκτης τιμών εισαγωγών στις ΗΠΑ, χάρη στην ενίσχυση του κόστους καυσίμων. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του Απριλίου, οι τιμές σημείωσαν άνοδο κατά 0,5% έναντι οριακής αύξησης 0,1% τον Μάρτιο. Οι τιμές εξαγωγών, παράλληλα, ενισχύθηκαν κατά 0,2% έναντι αύξησης 0,1% τον προηγούμενο μήνα. Σε ετήσιο επίπεδο, οι τιμές εισαγωγών εκτινάχθηκαν κατά 4,1% -το υψηλότερο επίπεδο από το 2012- ενώ οι τιμές εξαγωγών επιβραδύνθηκαν στο 3%.

Βελτίωση εμφάνισαν στο α’ τρίμηνο του 2017 τα οικονομικά μεγέθη της Mylan NV, καθώς τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 66,4 εκατ. δολάρια έναντι 13,9 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 0,93 δολάρια, ενώ οι αναλυτές της FactSet ανέμεναν κέρδη 0,92 δολαρίων. Τα έσοδα, παράλληλα, ενισχύθηκαν στα 2,72 δισ. δολάρια από 2,19 δισ. δολάρια πέρυσι.

Σχεδόν αμετάβλητα παρέμειναν στο α’ τρίμηνο του 2017 τα οικονομικά μεγέθη της AXA S.A., καθώς τα έσοδα από τον κλάδο του real estate αντιστάθμισαν τις απώλειες στον τομέα των ασφαλειών. Συγκεκριμένα, τα έσοδα της γαλλικής εταιρείας υποχώρησαν οριακά κατά 0,1% και διαμορφώθηκαν στα 31,6 δισ. ευρώ. Οι αναλυτές της FactSet ανέμεναν αύξηση στα 32,47 δισ. ευρώ. Σταθερός παρέμεινε και ο δείκτης αξιοπιστίας, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 196% από 197% τον Δεκέμβριο του 2016.

Αύξηση εμφάνισε τον Μάρτιο του 2017 η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία, χάρη στις θετικές επιδόσεις στον κλάδο της μεταποίησης.

Συγκεκριμένα, η παραγωγή στον βιομηχανικό κλάδο ενισχύθηκε κατά 2% σε μηνιαίο επίπεδο, έναντι των εκτιμήσεων περί αύξησης 1%.

Στη μεταποίηση, η παραγωγή σημείωσε άνοδο κατά 2,5%, ενώ στον κλάδο των αυτοκινήτων αυξήθηκε κατά 5,2% και στον κλάδο των μηχανημάτων κατά 12,5%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJI
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα