60 δράσεις 1,9 δισ. που θα δώσουν ώθηση 4% στο ΑΕΠ

ΣΕΒ: Παρεμβάσεις θεσμικού και οργανωτικού χαρακτήρα για την ψηφιακή οικονομία σε 11 κλάδους και στο κράτος
Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017 13:26
UPD:13:37
INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κύριος στόχος του συνεδρίου «Η Ψηφιακή Στρατηγική της Ελλάδας - Ο Δρόμος για την Ανάπτυξη» είναι να προσδιοριστούν ο απαιτούμενος οδικός χάρτης και οι προϋποθέσεις προκειμένου η χώρα μας να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ψηφιακής εποχής και να πετύχει τη μετάβασή της σε μια ανταγωνιστική ψηφιακή οικονομία.

Από την έντυπη έκδοση 

Της Τέτης Ηγουμενίδη
 [email protected]

Με στόχο η Ελλάδα να πάψει να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην ψηφιακή οικονομία, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών προτείνει συγκεκριμένη στρατηγική με 60 δράσεις σε υποδομές και δεξιότητες σε 11 κλάδους της οικονομίας και στο κράτος, οι οποίες εφόσον υιοθετηθούν μπορούν να αυξήσουν, μέχρι το 2021, το ΑΕΠ κατά 4% (7,6 δισ. ευρώ περίπου) και να συμβάλουν στη δημιουργία τουλάχιστον 50.000 νέων θέσεων απασχόλησης.

Οι περισσότερες παρεμβάσεις είναι θεσμικού και οργανωτικού χαρακτήρα, ενώ οι πρόσθετες αναγκαίες επενδύσεις (εκτός των προγραμματισμένων από το ΕΣΠΑ ύψους 1,091 δισ. ευρώ για τα δίκτυα νέας γενιάς και τα έργα πληροφορικής στο Δημόσιο και τις επενδύσεις που υλοποιούν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι) είναι της τάξεως του 1,9 δισ. ευρώ στην τετραετία (από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) και δύναται να εξασφαλιστούν με μόχλευση των ήδη υπαρχόντων κεφαλαίων και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Το συνέδριο

Οι παραπάνω εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα της προτεινόμενης στρατηγικής βασίζονται σε μελέτη της Accenture, η οποία θα παρουσιαστεί στο σύνολό της στο συνέδριο που διοργανώνει ο ΣΕΒ, με θέμα: «Η Ψηφιακή Στρατηγική της Ελλάδας - Ο Δρόμος για την Ανάπτυξη», στις 11 και 12 Μαΐου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Κύριος στόχος του συνεδρίου είναι να προσδιοριστούν ο απαιτούμενος οδικός χάρτης και οι προϋποθέσεις προκειμένου η χώρα μας να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ψηφιακής εποχής και να πετύχει τη μετάβασή της σε μια ανταγωνιστική ψηφιακή οικονομία.

Τα βασικά σημεία της μελέτης και της πρωτοβουλίας του ΣΕΒ, που βασίστηκε στην εργασία πολυμελούς ομάδας στελεχών του ιδιωτικού τομέα που απαρτίζει την επιτροπή ψηφιακής οικονομίας του ΣΕΒ, με πρόεδρο το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συνδέσμου, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ Μιχάλη Τσαμάζ, εξηγήθηκαν χθες σε ενημέρωση του Τύπου.

Η ανταπόκριση

Απαντώντας σε ερώτημα της «Ν» για το κατά πόσο υπάρχει ανταπόκριση από την κυβέρνηση στην πρωτοβουλία αυτή, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θοδωρής Φέσσας και ο Μιχάλης Τσαμάζ σημείωσαν ότι θετικά έχει ανταποκριθεί ο γενικός γραμματέας ψηφιακής πολιτικής Γιάννης Ταφύλλης, το ίδιο και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, καθώς και η αντιπολίτευση. Ειδικότερα, ο κ. Παππάς ενημερώθηκε σχετικά πριν από δύο μήνες, όταν ξεκίνησε να κτίζεται η εν λόγω πρωτοβουλία και σύμφωνα με τους εμπνευστές της ανταποκρίθηκε θετικά.

Σύμφωνα με τον κ. Φέσσα «ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί όρο επιβίωσης και ευκαιρία ανάπτυξης για τις σύγχρονες οικονομίες». Βάσει στοιχείων που παρουσιάστηκαν το 2016 οι ψηφιακές τεχνολογίες συνέβαλαν με 16,3% στο ΑΕΠ ή με 29 δισ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ως μέσος όρος στην ΕΕ είναι 25%, στη Βρετανία 31% και στις ΗΠΑ 34%.

Παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία της μελέτης ο Κυριάκος Σαμπατακάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Accenture Greece, σημείωσε ότι «με βάση τη διεθνή εμπειρία της Accenture σε σύνθετα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, η ενίσχυση της ψηφιακής ωριμότητας ενός κράτους ή μιας επιχείρησης οδηγεί νομοτελειακά σε πολλαπλασιαστικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη».

Οι 4 άξονες της στρατηγικής που προτείνεται είναι οι εξής: 1). Υλοποίηση βασικών προαπαιτούμενων, όπως είναι το κανονιστικό και ρυθμιστικό πλαίσιο στους τομείς των ανοιχτών δεδομένων, του ηλεκτρονικού απορρήτου και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. 2). Ηλεκτρονική διακυβέρνηση με επανασχεδιασμό και απλούστευση των εσωτερικών διαδικασιών του δημόσιου τομέα. 3). Δημιουργία εθνικών κλαδικών δράσεων σε τομείς ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος με την εφαρμογή δεσμίδας ψηφιακών δράσεων από επιχειρήσεις και 4). Δημιουργία ελληνικού ψηφιακού κόμβου με διεθνή παρουσία.

Στα άμεσα προτεινόμενα βήματα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η σύσταση εθνικού συμβουλίου ψηφιακής στρατηγικής, η επιτάχυνση της ανάπτυξης δικτύων νέας γενιάς, η προσαρμογή του κανονιστικού και ρυθμιστικού πλαισίου και η συνδιαμόρφωση με τους παραγωγικούς κλάδους των τομέων άμεσης ψηφιακής προτεραιότητας.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΤΕ



Σχολιασμένα