X.A.: «Μάχη» για να διατηρηθεί το αγοραστικό κρεσέντο

Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017 10:59
UPD:11:34
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Με στόχο την επίτευξη ενός ακόμη υψηλού έτους εκκινεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές επιχειρούν να διατηρήσουν ακέραιο το αγοραστικό τους «κρεσέντο».

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (10.50), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,12% στις 779,93 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης αντίθετα, να καταγράφει οριακή κάμψη κατά 0,02% στις 2.080,69 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 9,89 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 33 ενισχύονται, 12 υποχωρούν και 13 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 1,22% στις 795,17 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα αυξάνεται κατά 0,90%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,85%, η Eurobank κατά 0,45%, η Alpha Bank κατά 2,25% και η Attica Bank κατά 3,77%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή ενισχύεται κοντά στο 1,80% ενώ πέριξ του 1% διαμορφώνεται η άνοδος για τις μετοχές των Folli-Follie, ΓΕΚ Τέρνα, METKA και ΟΛΠ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Coca-Cola HBC διολισθαίνει κατά 0,65%, της Jumbo κατά 0,56% και της Viohalco κατά 0,51%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν περαιτέρω αποκλιμάκωση, κινούμενες πέριξ του τεχνικού ορίου του 5,50%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 6,6 μονάδες βάσης στο 5,628%, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2012. Την ίδια ώρα, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου διατηρείται σταθερή στο 5,558%.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον αποδεικνύεται «αδηφάγο», καθώς το θετικό σερί έχει διαμορφωθεί σε 11 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με προοπτική να γίνουν 12. Η αισιοδοξία των επενδυτών εδράζεται κατά κύριο λόγο, στις ευοίωνες εξελίξεις γύρω από την ελληνική οικονομία, οι οποίες αναμένεται να πληθύνουν σημαντικά μετά και την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης στο Eurogroup της 22ης Μαΐου.

Σχολιάζοντας την πορεία του Γενικού Δείκτη, το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec υπογραμμίζει τα εξής: «Ο σταθερά υψηλός τζίρος υποδηλώνει ότι υπάρχουν 'καύσιμα' για να τροφοδοτηθεί περαιτέρω άνοδος. Επίσης, συνεχίζεται η αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου που βρίσκεται στα επίπεδα του Καλοκαιριού του 2014, οπότε και βγήκαμε στις αγορές για 2 δισ. ευρώ. Η επιτυχής ανανέωση της συγκεκριμένης έκδοσης (λήξης 17/07/2017) θα είναι ένα σημαντικό νέο για την χώρα.

»Ωστόσο, μέχρι τότε, η Αγορά θα ζητά "πατήματα" και σε μακροοικονομικά μεγέθη, για να κινηθεί σημαντικά υψηλότερα, έστω και με χαμηλότερη ορμή. Οδεύουμε για άλλη μία θετική εβδομάδα, με πιθανό άνω όριο ακόμη και τις 780 μονάδες. Τέλος, σημειώνουμε ότι μία διόρθωση μέχρι την περιοχή των 740 μονάδων, δεν αποτελεί πρόβλημα, όποτε κι αν έρθει».

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Τζάνας, αναλυτής της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, παρατηρεί τα παρακάτω: «Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, εν όψει του Eurogroup της 22ας Μαΐου που προσδοκάται να αποφασίσει την ολοκλήρωση της 2η αξιολόγησης. Για το σκοπό αυτό, 140 προαπαιτούμενα θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 18/5, με τα 88 από αυτά με διαδικασία νομοθέτησης, ή έκδοσης Υπουργικής απόφασης και την Κυβέρνηση να υπενθυμίζει καθημερινά “όλα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους”.

»Με την υλοποίηση των παραπάνω, αυξάνει η πιθανότητα για απόφαση της ένταξης των Ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγορών από την ΕΚΤ εντός του Ιουνίου, ενώ ακόμη και η διενέργεια μιας μικρής έκδοσης ομολόγου προς τις Αγορές δεν μπορεί να αποκλειστεί για το εγγύς μέλλον, δηλαδή εντός του Ιουλίου».

Όσον αφορά τις εταιρικές εξελίξεις, στα 37,8 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθουν τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ στο α’ τρίμηνο, καταγράφοντας άνοδο 7,1% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της IBG. Η επενδυτική εταιρεία, παράλληλα, διατήρησε τιμή-στόχο των 10,80 ευρώ αλλά και τη σύσταση «buy».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα