Από την έντυπη έκδοση
Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]
Την πρόθεση του κινεζικού ναυτιλιακού ομίλου Cosco να εμπλακεί στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας στην ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, και πιο συγκεκριμένα στα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου, αποκάλυψε ο υφυπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας απατώντας σε ερωτήσεις μελών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά.
Μάλιστα, ο κ. υφυπουργός διευκρίνισε ότι στην περίπτωση του ομίλου Νεώριον θα ακολουθηθεί διαφορετική διαδικασία από αυτή του ειδικού διαχειριστή που σχεδιάζει να τοποθετήσει στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Η πιστώτρια τράπεζα αναμένεται, εφόσον υλοποιηθεί το σχέδιο, να καταθέσει αίτηση στο δικαστήριο έχοντας στα χέρια της βιώσιμο business plan από συγκεκριμένο επενδυτή.
Οι μυστικές συναντήσεις
Η συνάντηση-κλειδί για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της πιστώτριας τράπεζας Alpha Bank, της ελληνικής πολιτείας, μέσω του Στέργιου Πιρτσιόλα και της Cosco επίκειται και θα είναι η δεύτερη μεταξύ των τριών πλευρών, που θα έχει γίνει τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα ανοικτά μέτωπα στα οποία θα πρέπει να επέλθει συμφωνία είναι τρία. Το ύψος του κουρέματος που θα κάνει η τράπεζα για το σύνολο των πιστώσεών της προς τα ναυπηγεία, η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας από το ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να γίνει περικοπή στις οφειλές προς αυτό, αλλά και η εξασφάλιση των εργαζομένων στα ναυπηγεία.
Σε εκτιμήσεις τους, παράγοντες που παρακολουθούν την υπόθεση από κοντά επισημαίνουν ότι εφόσον τρέξει το deal, εκτός από τη διατήρηση των θέσεων εργασίας θα δημιουργηθούν και νέες προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της εταιρείας. Επίσης οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι δεν αποκλείεται στην πορεία να ενδιαφερθούν και άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι να συμμετάσχουν στο εγχείρημα, αλλά προς στιγμήν υπάρχει μόνο η Cosco.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, το τελικό ποσό που θα αναλάβει να ικανοποιήσει ο υποψήφιος επενδυτής δεν θα ξεπερνά τα 130 με 140 εκατ. ευρώ, χωρίς σε αυτό το ποσό να υπολογίζονται τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για τον εκσυγχρονισμό των ναυπηγείων. Ωστόσο, νομικοί κύκλοι με τους οποίους επικοινώνησε η «Ν» εξέφρασαν την επιφύλαξή τους σε σχέση με τον βαθμό δυσκολίας που μπορεί να έχει σε νομικό επίπεδο το συγκεκριμένο εγχείρημα.
Μαίνεται η κόντρα
Παράλληλα μαίνεται η κόντρα μεταξύ της ιδιοκτησίας των ναυπηγείων Σκαραμαγκά (Privinvest) και του ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Πιτσιόρλα, το ελληνικό δημόσιο θέλει να βάλει ειδικό διαχειριστή στην εταιρεία, ώστε να αλλάξουν χέρια τα ΕΝΑΕ. Όλοι αναμένουν την απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει στο διαιτητικό δικαστήριο (ICC) η Privinvest και με την οποία ζητεί να μην επιτραπεί στην Ελλάδα να προχωρήσει στην κατάθεση της αίτησης στο δικαστήριο προτού αποφανθεί για τις αιτήσεις για αποζημιώσεις που έχει καταθέσει ο βασικός μέτοχος των ΕΝΑΕ και οι οποίες μπορεί να φτάσουν ακόμα και το 1,3 δισ. ευρώ αν δικαιωθεί πλήρως η πλευρά της ιδιοκτησίας των ΕΝΑΕ, του Ισκαντάρ Σάφα.
Θεωρείται πάντως βέβαιο ότι αν το ICC απορρίψει τα ασφαλιστικά μέτρα, το ελληνικό δημόσιο θα κινηθεί άμεσα προκειμένου να εξασφαλίσει τη δικαστική απόφαση για την είσοδο ειδικού διαχειριστή στα ναυπηγεία. Σε αντίθετη περίπτωση θα κληθεί να αποφασίσει αν θα πάρει το ρίσκο, αφού αν αγνοηθεί απόφαση του ICC, πιθανόν να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο γενικότερο επενδυτικό κλίμα που επιθυμεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση για τη χώρα.
Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι πιέζεται από την Ε.Ε. προκειμένου να ανακτήσει ένα ποσό άνω των 560 εκατ. ευρώ από τα ΕΝΑΕ για παράνομες επιδοτήσεις στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού κατέθεσε αγωγή κατά της Ελλάδας αξιώνοντας να της επιβληθεί πρόστιμο ύψους 35.000 ευρώ την ημέρα, καθώς και ενός εφάπαξ ποσού.
Το μέτωπο των εργαζομένων
Η αίτηση που θα καταθέσει το ελληνικό δημόσιο στο δικαστήριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τη στάση που θα κρατήσουν οι εργαζόμενοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Σωματείο των εργαζομένων έχει εκφραστεί η άποψη να υποστηριχτεί το ελληνικό δημόσιο, ωστόσο οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από τη γενική συνέλευση. Από την άλλη πλευρά, τη σύμπραξη με τους εργαζόμενους διεκδικεί και η διοίκηση των ΕΝΑΕ αφού τους εκχωρεί 20 εκατ. ευρώ από τα ποσά που διεκδικεί από το ελληνικό δημόσιο στο ICC, ως αποζημίωση για τους μισθούς που τους οφείλονται. Υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι το ICC θα κάνει δεκτό το claim. Από την άλλη πλευρά όμως και το ελληνικό δημόσιο δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να εγγυηθεί για τις αποζημιώσεις των εργαζομένων.