Από την έντυπη έκδοση
Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]
Την κίνησή τους στη σκακιέρα των νομικών αντεγκλήσεων με το ελληνικό Δημόσιο έκαναν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και οι μέτοχοί τους. Μετά τη δημόσια τοποθέτηση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Οικονομίας, Στέργιου Πιτσιόρλα, για κατάθεση αίτησης στο δικαστήριο προκειμένου να μπει ειδικός διαχειριστής στην εταιρεία, για να βγάλει σταδιακά σε πλειστηριασμό τα περιουσιακά στοιχεία των μεγαλύτερων ναυπηγείων της Ανατολικής Μεσογείου, τα ΕΝΑΕ κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (ICC).
Πιο συγκεκριμένα, τα ΕΝΑΕ και η μητρική τους εταιρεία, η Privinvest, ζητούν από το ICC να απαγορεύσει στην ελληνική πλευρά να προχωρήσει στη «διάλυση» της εταιρείας, τουλάχιστον μέχρι να εκδοθεί η απόφαση για το claim που έχει καταθέσει η πλευρά των ναυπηγείων κατά του ελληνικού Δημοσίου.
Η πλευρά των ΕΝΑΕ ζητεί αποζημιώσεις που μπορεί να φτάσουν ακόμα και το 1 δισ. ευρώ για αθέτηση των συμφωνιών που είχαν γίνει με αφορμή την αγορά της εταιρείας από την Privinvest συμφερόντων Ισκαντάρ Σάφα.
Σημειώνεται ότι το ICC αναμένεται να αποφασίσει για τα ασφαλιστικά μέτρα μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, ενώ η έκδοση της απόφασής του αναφορικά με τις αποζημιώσεις που ζητούν τα ναυπηγεία εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί στα τέλη Μαΐου. Η απόφαση εκκρεμεί την τελευταία διετία και μέχρι σήμερα έχει αναβληθεί η έκδοσή της τουλάχιστον τέσσερις φορές.
Σημειώνεται ότι οι δύο πλευρές έχουν ανοίξει μια πολύπλευρη δικαστική διένεξη που περιλαμβάνει την κατάθεση σειράς αιτήσεων αποζημιώσεων στα διεθνή διαιτητικά δικαστήρια, καθώς και αγωγές στην ελληνική Δικαιοσύνη. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Πιτσιόρλας θεωρεί ότι δεν μπορεί να βρεθεί άλλη λύση και πιστεύει ότι μόνο αν αλλάξουν χέρια τα ναυπηγεία μέσω της διαδικασίας του ειδικού διαχειριστή θα καταστεί εφικτό να επαναλειτουργήσουν ομαλά και να συντείνουν στην επιχείρηση ανάπτυξης της χώρας. Θέση που αμφισβητείται έντονα από τους μετόχους των ΕΝΑΕ.
Σύμφωνα μάλιστα με ανθρώπους της αγοράς με τους οποίους μίλησε η «Ν», τα ΕΝΑΕ θεωρούν καθοριστικής σημασίας για τα συμφέροντά τους την απόφαση που θα βγάλει το ICC για τα claims που έχουν καταθέσει κατά του ελληνικού Δημοσίου, αφού πιστεύουν ότι θα τους δώσουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν από θέση ισχύος. Με βάση αυτό το σκεπτικό σχεδιάζουν να ανακόψουν την πορεία του ελληνικού Δημοσίου, να δημιουργήσει «τετελεσμένα».
Η ανακοίνωση
Σε ανακοίνωσή τους προς τους εργαζόμενους τα ΕΝΑΕ επισημαίνουν ότι με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (ICC) ζητούν «την έκδοση δικαστικής διαταγής, που θα απαγορεύει στο Ελληνικό Δημόσιο να προβεί στο απαράδεκτο εγχείρημα της ολοσχερούς διάλυσης και κυριολεκτικά εξαφάνισης των ΕΝΑΕ ως νομικής οντότητας με μοναδικό κίνητρο να συνεχίζει να αποφεύγει την τήρηση των υποχρεώσεών του προς την εταιρεία».
Στην αίτησή τους μάλιστα επισημαίνουν: «Με βάση τη διεθνή νομολογία, παρόμοιες μεθοδεύσεις με αυτήν της ελληνικής κυβέρνησης επιδιώχθηκε να εφαρμοστούν σε τρεις χώρες, τη Μογγολία, τον Ισημερινό (κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας) και την Ακτή Ελεφαντοστού, γεγονός που θα πρέπει να προβληματίσει την κυβέρνηση και τους πολίτες μίας ευρωπαϊκής χώρας».
Ουσιαστικά τα ΕΝΑΕ υποστηρίζουν ότι η πρόθεση της κυβέρνησης να ενεργήσει δικαστικά, ενώ είναι σε εξέλιξη η υπόθεση στο ICC, μπορεί να ερμηνευθεί ως προσπάθεια ακύρωσης στην πράξη της διαδικασίας της διεθνούς διαιτησίας την οποία τα δύο μέρη (Ελληνική Δημοκρατία και Εταιρεία / Ιδιοκτησία) συμφώνησαν να αποδεχθούν και να συμμετάσχουν, στην περίπτωση που μεταξύ τους ανακύψουν διαφορές οι οποίες δεν μπορούν να επιλυθούν μέσω φιλικής διαπραγμάτευσης.
Πληροφορούν ακόμα τους εργαζόμενους ότι θα ακολουθήσουν λεπτομερείς ανακοινώσεις για το μέλλον της εταιρείας που θα ακυρώσουν το επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης ότι δήθεν δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση «πλην της εξαφάνισης της ΕΝΑΕ και του διαμελισμού και της εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της».
Τι περιλαμβάνουν
Τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά καταλαμβάνουν έκταση 832.000 τ.μ., με στεγασμένες εγκαταστάσεις 65.000 τ.μ. Διαθέτουν δύο μόνιμες δεξαμενές 500 και 250 χιλιάδων DWT. Επίσης δύο πλωτές δεξαμενές 72 και 60 χιλιάδων DWT οι οποίες είναι υπό κατάσχεση από το ελληνικό Δημόσιο και κεκλιμένη ναυπηγική κλίνη για καθέλκυση πλοίων ή τμημάτων αυτών.
Η δεξαμενή των 500 χιλιάδων DWT είναι η μεγαλύτερη στο είδος της στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες διεθνώς. Αναφορικά με την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να την βγάλουν σε πλειστηριασμό τα ΕΝΑΕ επισημαίνουν: «Η επί των παραχωρηθεισών γαιών Μόνιμη Δεξαμενή Νο. 5 κατασκευάστηκε με έξοδα της ΕΝΑΕ και αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της Εταιρείας. Η Ελληνική Δημοκρατία δύναται να ανακαλέσει την παραχώρηση, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ότι αποκτά τη Μόνιμη Δεξαμενή Νο. 5 χωρίς να αποζημιώσει την Εταιρεία για το περιουσιακό της στοιχείο».
Και νέα απαίτηση 25 εκατ. κατά του Δημοσίου
Η εταιρεία προετοιμάζει να καταθέσει ακόμα μια απαίτηση κατά του ελληνικού Δημοσίου, ύψους 25 εκατ. ευρώ, και ζητά από τους εργαζόμενους των ναυπηγείων να της εκχωρήσουν το δικαίωμα να τους εκπροσωπήσει. Και αυτό λίγες ημέρες μετά την πρόταση του κ. Πιτσιόρλα προς τους εργαζόμενους να σταθούν στο πλευρό του στο δικαστήριο όταν θα καταθέσει την αίτηση για την είσοδο διαχειριστή.
Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία στη νέα απαίτησή της αναφέρεται στην καταρχήν συμφωνία που είχε συνάψει με τον πρώην υπουργό Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, για την ολοκλήρωση της κατασκευής των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού.
Η συμφωνία προέβλεπε ότι το ΠΝ αναλάμβανε την ευθύνη και το κόστος κατασκευής τους και ότι τα ΕΝΑΕ θα έδιναν τις εγκαταστάσεις τους, αλλά και το εργατικό τους δυναμικό.
Ωστόσο, τα ΕΝΑΕ υποστηρίζουν ότι πλέον «αντί της προβλεπόμενης συγκρότησης των τεχνικών επιτροπών που από κοινού θα συμφωνούσαν το πλαίσιο υλοποίησης της καταρχήν συμφωνίας, η Ελληνική Δημοκρατία ενήργησε μονομερώς και κύρωσε τον σχετικό νόμο (4258/2014), ο χρόνος εφαρμογής του οποίου, στη συνέχεια επίσης μονομερώς επεκτάθηκε. Επίσης, μονομερώς και παρά τις επανειλημμένες ενστάσεις της Εταιρείας, η Ελληνική Δημοκρατία επέκτεινε το εύρος των έργων πέραν των προβλέψεων του νόμου για την ολοκλήρωση των υποβρυχίων, και για τρία έτη μέχρι σήμερα χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις της ΕΝΑΕ χωρίς όφελος για την Εταιρεία ή τους εργαζόμενους της».
Στη βάση αυτή, τα ΕΝΑΕ σχεδιάζουν να ζητήσουν από την Ελληνική Δημοκρατία περίπου «25 εκατομμύρια ευρώ για τη μη καταβολή τιμήματος χρήσης των εγκαταστάσεων κατά τη διάρκεια της καταχρηστικής κατάληψης του ναυπηγείου και της καταχρηστικής εκμετάλλευσης των εργαζομένων, που εξαναγκάσθηκαν με περικοπή μισθού να εργαστούν -για παράδειγμα- σε ανακατασκευές και επισκευές φρεγατών και άλλων μονάδων επιφανείας».
Για τον σκοπό αυτό η διοίκηση της εταιρείας σε ανακοίνωσή της προς τους εργαζόμενους αναφέρει: «Με την εκχώρηση της απαίτησης ποσού 25.522.000 ευρώ η εταιρεία ενάγει και διεξάγει με δική της δαπάνη και μέσα τον δικαστικό αγώνα κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας αλλά εσείς θα εισπράξετε απευθείας το ποσό. Δηλαδή, το μόνο που απαιτείται από σας είναι η αποδοχή της εκχώρησης για την είσπραξη του ποσού που θα επιδικαστεί».